Доц. д-р Йордан Величков

Размисли след поредната изцепка на бившия ни външен министър

Доц. Йордан Величков: Г-н Паси, то бива сервилност и подмазване, но и в слугинажа трябва да има мярка!

52776 | 5 юли 2016 | 07:56

Паси не може да прости на премиера Борисов и за отклоняване на идеята „два съюзни US изтребителя да направят церемониален 30-секунден полет на 4 юли над София“. Вероятно и тази безумна инициатива, не е американска, а лична приумица на Паси


Трябва да се приветстват думите на премиера Борисов: „мир с война не се прави. Твърдейки това, бих искал да напомня, че аз съм един от последователните критици на г-н Борисов. Но в случая позицията му е разумна и държавническа.

Изявленията и поведението на Соломон Паси отдавна не впечатляват. Българската общественост е свикнала с шумното му, натрапчиво сервилничене и блюдолизко поведение, с безкрайните му инициативи, демонстриращи вярност и преданост пред Вашингтон.

С последното си изявление от 4 юли т.г. бившият български външен министър премина всякакви граници на подлизурство и нагаждачество. Вместо подкрепа на разумната позиция на премиера Борисов срещу създаването на мощен международен военноморски флот в Черно море, насочен срещу Русия, Соломон Паси яростно настоява да се „балансира тежковъоръжените подводници“ на руския флот с голяма многонационална флотилия. А как точно българската страна би могла да балансира със своите скромни военноморски възможности „тежковъоръжените“ руски подводници, вероятно въоръжени и с ядрени оръжия, Паси не пояснява. А изглежда и не му е ясно.

Въпреки отрицателната позиция на българското правителство, той е убеден, че „Доброто“ (очевидно НАТО), ще победи „Злото“ (без съмнение Русия). В тази връзка той предупреждава: „от нашето правителство зависи това да стане по-скоро и на по-ниска цена“.

Стряскащи призиви. Умопомрачителна войнственост. „По- скоро и на по-ниска цена“ да „сложим“ Русия на място, т.е. да я разгромим, зове бившият външен министър. Такъв апел не е отправял и най-военнолюбивия американски ястреб.

Освен отказа за участие на българската страна в общ черноморски флот, Паси не може да прости на премиера Борисов и за отклоняване на идеята „два съюзни US изтребителя да направят церемониален 30-секунден полет на 4 юли над София“. Вероятно и тази безумна инициатива, не е американска, а лична приумица на Паси.

То бива сервилност, то бива подмазване, но и в слугинажа трябва все пак да има мярка и граница. Ами, ако поискат и другите съюзнически държави да дефилират с изтребители над София по случай националните им празници, какво ще правим?

Освен военнолюбива натура, Соломон Паси е крайно непочтен манипулатор. В поздравителния си адрес до неговите „американски приятели“ (вероятно от военнопромишления комплекс) той пише: „Да си дадем сметка за процесите у нас, ерозирали напоследък до най-високо държавно ниво от 1989 г. насам – антиамериканизъм:

1. Никога не е бил на такава висока обществена и правителствена почит у нас
2. Никога не е бил така тясно свързан до степен напълно идентифициране с русофилството“.

Смазващо долнопробна инсинуация. Само личност с тежко болни амбиции и сериозни здравословни проблеми може да сътвори такива абсурди.

За какъв „антиамериканизъм“ може да се говори, когато България е всепризнатият най-верен съюзник на САЩ. Фактите са смразяващи. Няма друга източноевропейска държава, която да е предоставила на Вашингтон повече територии за военни бази от България, и то безплатно. В името на „дружбата“ с новия голям брат българската държава се лиши от стратегически и печеливши енергийни обекти. А известно е, че голямите политически назначения в България задължително се „съгласуват“ с Вашингтон. Затова и няколко от българските външни министри служат много по усърдно на САЩ, отколкото на България.

А що се отнася до „русофилството“ на огромна част от българския народ, то не е дело на Москва и най-малко на Путин, а е резултат на здравия разум, на исконното чувство за справедливост и почтеност на българина.

Най-голямите провокатори и пострекатели на „антиамериканизма“ и на „русофилството“ в България не са българския народ и българското правителство. Подстрекателите са такива политически недоразумения, като Соломон Паси.

 


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37