Мерил Стрийп снима „Дяволицата” в имението на българка

Надя Ножарова – графинята със 100 млн. долара

25553 | 10 дек. 2015 | 21:41

Софийските градски легенди разказват, че оперетната певица е покровителствена от Гешев, а принц Кирил краде от сейфа бижутата на майка си заради нея

-1449776828.jpgНадя чете сценария на филма "Изпитание".-1449777071.jpg-1449777008.jpg-1449776991.jpgСтълбата на "Дяволицата" в имението на Ножарова на Лонг Айлънд.-1449776974.jpgИмението на контесата на Американските Вирджински острови. -1449776938.jpgНадя Ножарова (с белия тюрбан) на благотворително парти.-1449776868.jpg-1449776762.jpg

Има жени, които и парцал да облекат, изглежда като „Шанел”, и стъкълце да сложат – звучи като диамант, и на 90 да станат, мъжете пак се обръщат след тях. Точно такава дама е Надя Ножарова графиня де Наваро Фарбър. Не сте чували за нея? Нормално! Но жалко. Защото животът й е по-пъстър от чипровски килим, а с доброто си сърце (и стоте милиона долара, които притежава) е помогнала на хиляди нуждаещи се.

На 18 април 2015 г. се навърши една година от кончината на певицата, която е останала в съзнанието на българите с шлагера „Аз живея за любов, но съм тъй усамотена...”. Впрочем, това не е песен, а част от оперетата на Йосиф Цанков по либрето на Петър Увалиев „Продадена любов”, написана специално за Надя Ножарова.

Как момичето от Ловеч израства до оперетна звезда в България, снима филм в Унгария, жени се за испански граф, става милионерка с американския си съпруг, а имението й е толкова разкошно, че в него снимат филма „Дяволицата” с Мерил Стрийп? С добър ген, талант, късмет и упорит труд.

Надя е родена през 1918 г. Баща й, търговецът на електроматериали Матея Ножаров, отглежда сам нея и по-голямата й сестра Павлина, след смъртта на жена си. Той държи момичетата да получат добро образование в Американския колеж в Ловеч. Стиснала дипломата си в ръка, обаче Надя не атакува университет в странство като кака си, ами се явява на прослушване за новосъздадения от Ангел Сладкаров оперетен театър.

Той бързо оценява вродената й артистичност и неповторимия леко дрезгав мецосопран, който ще кара хората да я сравняват със Зара Леандър. Момичето пък се влюбва от пръв поглед в 25 г. по-възрастния режисьор. Бащата на Надя е разочарован. Не точко такова бъдеще е мечтал за щерка си. 

 

Случката е описана от Ангел Сладкаров в книгата му  "Мемоари за българското оперетно творчество": "Реших да я приема в трупата при условие, че получа съгласието на баща й. То не закъсня. Той я пусна да пътува с театъра, като ми заяви: "Всичките ми опити да вкарам тази лудетина в правия път не успяха. Вземете я и я пробвайте... Намерите ли обаче, че не е годна за сцената, ми я изпратете с препоръчан колет обратно!".

 

 

Един от създателите на оперетното изкуство у нас няма намерение да се разделя с бъдещата звезда на трупата си, която е открадната сърцето му. Две седмици по-късно Надя и Ангел се венчават в Троянския манастир.

Елегантната двойка за години напред става любима тема на разговор за софийския бомонд, а Ножарова е жената, за която твърдят, че гимназистите след като се разминат с нея по уличите, тичат няколко пресечки, за да я пресрещнат отново.

Гласът й излъчва такава наситена еротика, че сякаш предизвиква мъжете да се влюбват в нея. И те го правят. Името й е обвито в митове кой от кой по-невероятни: никой не смее да й направи нищо, защото е любимка на Гешев, принц Кирил плячкосва от сейфа на двореца любимите бижута на покойната си майка, за да ги постави в краката й, издатели на вестници я боготворят и карат журналистите си всеки ден да пишат за нея...

Всъщност, Надя разпределя времето си между репетициите в театъра и отглеждането на малката си дъщеричка Евгения и нехае за сплетните.

През 1942 г. режисьорът от Народния театър Хрисан Цанков я избира за главната роля във филма „Изпитание”. Предизвикателството е голямо – в останалите роли на сантименталната мелодрама са Кръстьо Сарафов и Иван Димов, колоси на сценичното изкуство. Снимките са в Унгария, където кинематографията разполага с по-добра техника. Това се оказва фатално за брака на Ножарова със Сладкаров.

В Будапеща тя среща граф де Наваро, бивш посланик на Испания във Ватикана и настоящ в Унгария. Любовта им се развива главоломно. Надя се върща до България само да уреди развода си и се гмурва в блясъка на новото си битие като съпруга на благородник. Щастието й обаче не трае дълго. Руските войски нахлуват в Будапеща и убиват посланика на фашисткия генерал Франко.

Съпругата му едва се спасява само с дрехите на гърба си и невръстната си дъщеричка. Облечена в черно, с огромна шапка със спуснат воал, тя кара сама ролсройса на съпруга си през цяла Европа, докато се добере до американската демаркациона зона в Германия. Оцелява благодарение на дипломатическия номер, своята изобретателност и брилянтния английски. Той й помага да си намери работа като певица в луксозните офицерски клубове, където среща съпруг номер три – Сид Фарбър, архитект в цивилния живот и летец във военния.

 

Тук легендата отново измества действителността. Дори „Ню Йорк Таймс” в статията си за графинята-милионерка бърка фактите. Според изданието тя се запознава в мъжа си в ресторант в САЩ, след като е снимала няколко филма в Холивуд.

 

Друга пикантна неистина е, че с него скрояват план как да изкарат малко пари. Надя Ножарова артистично попада под колелетата на автомобила на американски милиардер и въпреки леките си наранявания получава от съда обезщетение от невероятните за времето си 1 млн. долара (приблизително милиард по днешните критерии).

 

Тя доказала със снимки, афиши и дори с прожекция на филма „Изпитание” в залата, че в Европа е била голяма актриса и катастрофата е попречила на кариерата й в Америка. Племенницата на Надя, Росица Ножарова, обаче твърди, че леля й така и не успяла да получи, дори при еднократното си върщане в България през 1964 година, копие от лентата.

 

Семейната легенда сочи друг източник на богатството им със Сид Фабрър. Двамата заминават за Венецуела, където купуват парцел, в който... бликва нефт. Откъдето и да идва „маята” за голямото им богатство. То набъбва, когато използват конюнктурата и купуват огромни площи земя в Лонг Айлънд и Ню Йорк. По време на строителния бум през 50-те години на ХХ век, корпорацията им издига 15 000 жилища за средна ръка хора.

 

След 1980-а се насочват към луксозни имоти, молове и офис-сгради. Междувременно Нода завършва история на изкуството ,за да управлява по-вещо художествените им галерии по цял свят. Статия в „Ню Йорк таймс” от 2010 г. разкзва за Надя Ножарова: „Днес овдовялата графиня оглавява „Сид Фрбър ентърпрйзиз” и притежва над 155 000 квадратни метра търговски и жилищни площи в Лонг айлънд и няколко молове в Белпорт.

 

Бившата звезда на черно-бялото кино в България си почива и забавлява приятелите си в имението си върху 50 000 кв. м. в Бела Терра. Сградата му, наречена „Розовата къща на хълма” е 2700 кв.м. и от нея се виждат океана и целия Лонг айлънд. Освен това графинята притежава апртамент до Сентрал прк в Ню Йорк и замъка „Касъл Аура” в мавритански стил, съграден от мрамор по неин проект на Американските Вирджински острови, където г-жа Фрбър прекарва по 4 месеца годишно. Според грфинята, състоянието й възлиза на 100 млн. долара”, пише „Ню Йорк таймс” за българката.

 

През 1989 г. в нейния дом в Лонг айлънд снимат филма „Дяволицата” (She Devil) с Мерил Стрийп. А замъкът й на Американските Вирджински острови, от който се открива неземна гледка към Карибско море, вълнува въображението на местните, защото е недостъпно разположен върху хълм и там човек може да попадне само ако е поканен.

 

Ако напишете в интернет Nadia contessa de Navarro Farber изскача и чат в социалнта мрежа на Американските Вирджински острови, където обсъждат стрнностите на видната си съгржднка. „Понякога грфинята напуска изолацията си в „Касъл Аура” – змъкът, който е обект на обожание в Сейнт Кроа. Тя е дребничка грациозна лейди. Гардеробът й се състои от свободно пуснати кафтани и несметно количество тюрбани.  Тя неизменно носи морскосини сенки на клепчите си със странни заврънкулки, изрисувани в тях.

 

 

Графинята говори 10 езика. По обяд носи дантелен бял чдър. А навикът й да посочва събеседника си с отрупаните си със скъпоценни камъни пръсти и  да го нарича „май дарлинг” е абсолютно очарователен”.

 

Извън лъскавата страна на битието си, Надя Ножарова е сред най-големите дарители на болница „Мадър мемориъл хоспитал” в Лонг Айлънд. През 1990 г. след смъртта на съпруга си Сид тя дарява 1 000 000 долара в негова памет. На 15 декември 1991 г. е завършено новото крило и спешното отделение носи името „Контеса Надя Фарбър”. След кончината на мъжа си тя продължава да дава благотворителни приеми.

 

Като активен член на хуманитарни организации. Ножарова работи с американските имиграционни служби за подпомагане на венецуелски преселници. В дома й има колекция от десетки ордени, грамоти от крале и президенти, с които е удостоявана заради многобройните си благотворителни акции. Надя е била желан гост на приемите на всички американски президенти през последните 60 години. Контеса де Наваро е приета дори от папа Йоан Павел Втори заради хуманитарната си дейност.

 

Отивайки си от този свят, графинята помолила само за едно: хората дошли да й отдадат последна почит в имението й, да не носят цветя, а да дадат парите за поддръжката на болница „Мадър мемориъл хоспитал”.

 

На 18 април преди година Ножарова се отиде, но легендите за нея продължават да се диплят. Разказва се, че при единственото си връщане в родината тя е поканила на банкет всичките си бивши любовници и в Червения салон на ресторант „България” заприиждали спретнати старчета с изгладени костюми и папийонки.

Уви, и тази красива история е опровергана от действителността. Надя наистина си идва, но хотел „Блакан”, в който е отседнала е отцепен от милицията, заради десетките почитатели, които все още я помнят и се тълпят да я зърнат, без страх, че ченгетата ще запишат имената им в някакъв черен списък. Тя дори е принудена да излезе през задния вход, за да се срещне с най-близките си роднини.


Когато отива да гледа представлението на гостуващия Болшой театър пък всички погледи са вперени не към сцената, а в ложата й.

 

„От време на време на Земята идват хора, които чрез своята упорита работа, постоянство и всеотдайност подобряват качеството на живот не само на хората около себе си, но и на световната общност. Те заразяват с решителност и ентусиазъм всички. Графиня Надя де Наваро Фарбър беше такъв човек”, казва бизнесменът Наско Вълев, който е живял в съседство с Ножарова в Лонг Айлънд.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Вторият акъл на нашите властници

-1462343945.jpg

“Балканите са най-идеалното място за унижение” – казваше забележителният ...

23 ноем. 2020 | 10:05

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов-1606136585.jpg

Тритомникът е огромен резервоар на документи, лични свидетелства, откровения, ...

23 ноем. 2020 | 15:11

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия-1606150272.jpg

Ако още през месец март управляващите бяха започнали да работят съгласно ...

23 ноем. 2020 | 18:41

Георги Марков: Проектът за нова Конституция свърши добра работа на ГЕРБ. Време е да го оттеглят!

-1561186598.jpg

Разглеждането на проекта в пленарна зала не е добре за ГЕРБ. Хем няма да има ...

23 ноем. 2020 | 17:01