Ути Бъчваров представи "Храната - италианското щастие"

Умберто Еко написа предговор на книга за култа към вкусното хапване (видео)

5018 | 8 февр. 2016 | 22:32

Рускиня създаде бестселър за превръщането на пицата, пастата и зехтина в кантата

-1454963121.jpgСнимка БГНЕС-1454963152.jpg

Италианска музика, италианско вино и Ути, който говори с вкусно чувство за италианска храна. Откога литературен клуб "Перото" е станал ресторант? Не е. Но въображаемият аромат на неземни гозби завладя присъстващите на представянето на книгата „Храната – италианското щастие” от Елена Костюкович.

 

На онези, които се мръщят, че рускиня пише за гастрономическите изящества на 20 италиански области, ще поясня, че дамата от 30 години живее на Ботуша и предговорът към книга е от самия Умберто Еко. Нормално! Авторката на „Храната – италианското щастие” е един от най-добрите преводачи на автора на "В името на розата".

Еко се пита: „Защо ли пиша предговор за книга за храната, готвенето и кухнята” и сам си отговаря -„Понеже това не е книга просто за храната, кухнята и готвенето”.

"Това не е книга, която описва само какво ядат италианците, но и представя нещата и от антропологичен поглед", допълни Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София на представянето на книгата.- Италия е голяма, но и красива, поради многото си различия – в храната, културата. Елена казва, че италианците успяват някак си да говорят за храна дори, когато не говорят за храна”, усмихна се Педи.

„Поводът е много вкусен и усмихнат и, въпреки че е зима ще може да се пренесем на едно място, където от хилядолетие усмивката от храната се е превърнала в национална религия. Днес ще имаме удоволствието да отидем до Италия”, започна кулинарното пътешествие Ути Бъчваров. Според него в Италия можеш да се влюбваш денонощно в различните продукти и исторически символи и затова книгата може да се използва като пътеводител.

Книгата “Храната – италианското щастие” на издателство “Авлига” е не само кулинарна, а и културологична, дори историческа. Отделните глави за 20-те области в Италия описват характерните особености на природата и кухнята, но и блюдата, с които свързваме държавата - пица, паста, ризото, зехтин, средиземноморска диета...

С изказването “Няма италианска кухня!”, Елена Костюкович скандализира публиката, стекла се за премиерата на немското издание на прочутия панаир на книгата във Франкфурт през октомври м.г. После авторката се аргументира, че всяка област на Италия претендира за своя собствена кухня и това личи от рубриките за специални продукти, ястия и напитки, които придружават главата за отделните региони.

От книгата научаваме, че пица "Маргарита", както е позната по цял свят (кръгла, зачервена и поръсена със сирене), е измислена в Италия в края на ХІХ в. През 1889 г. дон Рафаеле Еспозито, собственик на прочутата пицария „Бранди“ в Неапол, поднася на своите клиенти патриоти националния трикольор във вид на ястие (пица с домати, бяла моцарела, зелен босилек) в чест на тогавашната кралица на Италия Маргарита Савойска. Блюдото е високо оценено от самата нея и оттогава носи името й.

За всеобща изненада, обаче кръглото парче тесто далеч не доминира в италианската кухня. Първото място там държи пастата, чиито разновидности са толкова много, че сигурно не могат да се изброят през един живот. Те обаче могат да се намерят в специалното приложение в края на книгата, заедно с рецепти за различни видове сосове и салца към тях.

Къде се произвежда най-качественият италиански зехтин, какъв ключът за прочутата средиземноморска диета, кои са най-добрите готвачи в света и защо... Това са все неща, които преглъщайки ще научите от “Храната – италианското щастие” на Елена Костюкович. Освен това, прочитайки я ще се обогатите, защото тя е изпъстрена с цитати от произведения на велики автори като Гьоте, Стендал, Иполит Тен, които описват своите италиански пътешествия и досега си местната кухня.

Освен кулинарен пътеводител, томчето е и безотказен справочник. В него може да откриете нещо ново всеки път, когато ви се прииска да сготвите италианска гозба или избирате маршрут за следващото си пътешествие.Видео БГНЕС

Рускиня създаде бестселър за превръщането на пицата, пастата и зехтина в кантата

От категорията

Изложба живопис Христо Христов

Тракийски принцеси оживяват
(Галерия)

Експозицията „Тракийски принцеси“ може да бъде видяна в Българския културен институт във Варшава до края на октомври.

                                               -1569090590.jpg

Звън на копита, тропот на бойни шлемове и маски, шепот на злато, аромат на земя ...

21 септ. 2019 | 21:26

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна
(Галерия)

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна-1568881284.jpg

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище ...

19 септ. 2019 | 11:20

Започнаха XV-ите Национални културни празници „Албена 2019"
(Галерия)

Започнаха националните културни празници "Албена 2019"
-1568816707.png

На 18 септември групата писатели, водена от издателя чл. кор Иван Гранитски ще ...

18 септ. 2019 | 15:51

Иван Гранитски: "Записки върху Записките" на Любомир Котев е едно увлекателно духовно пътешествие
(Галерия)

-1558446330.jpg

Духовното търсачество постоянно тласка този автор към художествените и ...

20 септ. 2019 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.