Снимка: бТВ

За последните 3 г. едва 17% от тях са наели човек с увреждане по програмите за субсидирана заетост

Над 50% от фирмите у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания (ВИДЕО)

2116 | 24 авг. 2018 | 21:15

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение


Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от bTV.


Допитването до бизнеса е на тема: "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?".


Проучването е любопитно, особено на фона на предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции.


Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.


Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.


От миналата година Мариана от Бяла Слатина работи в производство на перилни, почистващи и козметични продукти. Преди това е била без работа в продължение на 5 години. Фирмата, в която сега работи Мариана е специализирана за хора с увреждания, т.е. поне 30 на сто от персонала са с увреждания.


Шефът ѝ казва, че масово не се спазва законът за обществените поръчки и такива, които трябва да са запазени за предприятия като неговото, се оказват недостъпни.


Красимир Кънев, пълномощник на управителя на фирмата, коментира, че няма достатъчно ангажираност за хората и се налага да ги пускат в неплатен отпуск. Работодателят апелира за по-строг контрол и за по-големи данъчни и осигурителни облекчения.


35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за адаптиране на работните места, 45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.


Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата, обясни, че "ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати".


Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства за наемането на хора с увреждания. За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана заетост, по които са наели по 1 човек.


Такава е гледната точка на бизнеса. Отговорът на държавата ще видим в новия закон за хората с увреждания, който се очаква да бъде публикуван за обсъждане през идната седмица. От социалното министерството лаконично казват, че в него са записани насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения.

 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение

От категорията

Парламентът ще разгледа законови промени за либерализация на пазара на природен газ

Парламентът ще разгледа законови промени за либерализация на пазара на природен газ-1561609310.jpg

Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни ...

27 юни 2019 | 07:19

Валери Симеонов: Идеята за 1 лев субсидия дойде от един незаконен, глупав и необмислен референдум

Валери Симеонов: Идеята за 1 лев субсидия дойде от един незаконен, глупав и необмислен референдум-1561610140.jpg

Не можем да прескачаме цивилизационни етапи от историята. Не можем да прескочим ...

27 юни 2019 | 07:34

Жега! Максималните температури ще стигнат до 35 градуса!

Жега! Максималните температури ще стигнат до 35 градуса! -1561611022.jpg

Утре след обяд обаче дъждовете и гръмотевични бури се завръщат в западната и ...

27 юни 2019 | 07:48

Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара! (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимки Пресцентър на МС-1561551463.png

Министър-председателят изрази убеденост, че страните от Западните Балкани ще ...

26 юни 2019 | 14:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.