Снимка: бТВ

За последните 3 г. едва 17% от тях са наели човек с увреждане по програмите за субсидирана заетост

Над 50% от фирмите у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания (ВИДЕО)

2228 | 24 авг. 2018 | 21:15

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение


Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от bTV.


Допитването до бизнеса е на тема: "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?".


Проучването е любопитно, особено на фона на предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции.


Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.


Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.


От миналата година Мариана от Бяла Слатина работи в производство на перилни, почистващи и козметични продукти. Преди това е била без работа в продължение на 5 години. Фирмата, в която сега работи Мариана е специализирана за хора с увреждания, т.е. поне 30 на сто от персонала са с увреждания.


Шефът ѝ казва, че масово не се спазва законът за обществените поръчки и такива, които трябва да са запазени за предприятия като неговото, се оказват недостъпни.


Красимир Кънев, пълномощник на управителя на фирмата, коментира, че няма достатъчно ангажираност за хората и се налага да ги пускат в неплатен отпуск. Работодателят апелира за по-строг контрол и за по-големи данъчни и осигурителни облекчения.


35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за адаптиране на работните места, 45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.


Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата, обясни, че "ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати".


Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства за наемането на хора с увреждания. За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана заетост, по които са наели по 1 човек.


Такава е гледната точка на бизнеса. Отговорът на държавата ще видим в новия закон за хората с увреждания, който се очаква да бъде публикуван за обсъждане през идната седмица. От социалното министерството лаконично казват, че в него са записани насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения.

 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение

От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Във Велико Търново започват тържествата за 111 години от обявяването на независима България

Снимка БНР-1569087286.jpg

Фестивала откри полк. Иван Маламов, ректор на Националния военен университет ...

21 септ. 2019 | 20:33

Не е за вярване! Вижте как пазарува Меркел

Снимки Фейсбук на Маргарита Петкова-1569086288.jpg

Публикацията й веднага събра десетки коментари във фейсбук, в много от които се ...

21 септ. 2019 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.