Снимка БГНЕС

Математикът бе предложен от 52-ма академици, получи 57 гласа "за"

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

3406 | 1 дек. 2016 | 13:22

Научните занимания на новия шеф на академията са в областта на изследването на операциите, функционалния анализ и общата топология


Общото събрание на Българската академия на науките избра акад. Юлиан Ревалски за председател на академията, предаде репортер на БГНЕС.

 

Според Устава на БАН изборът в Общото събрание е с тайно гласуване и с мнозинство поне 50 плюс 1 от списъчния състав на събранието.

 

Математикът акад. Ревалски получи 57 гласа „за”. Преди да бъде избран за поста на настоящия акад. Стефан Воденичаров, акад. Ревалски заяви пред агенцията, че основният акцент в неговата програма е запазване и по-нататъшно устойчиво развитие на научния потенциал в БАН, който е най-ценният продукт на Академията.

 

„Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката”, категоричен бе акад. Ревалски. Той обясни, че първите му стъпки ще бъдат контакти с Комисията по наука и образование в Народното събрание, Комисията по бюджет и финанси, както и с Министерство на образованието и науката. „Заедно с тях да начертаем първите мерки, които ще подпомогнат по-нататъшното дофинансиране на БАН, за да може тя да функционира нормално. Иначе няма да успеем. Има и много други неща, които могат да се направят в последствие, свързани с дългосрочни и краткосрочни политики”, каза той.

 

Междувременно депутатите гласуваха за предложението да бъдат отпуснати допълнително 10 млн. лв. за БАН и 500 хил. лв. за СУ „Св.Климент Охридски” по време на второто четене на Бюджет 2017 г. Парите ще отидат предимно за подпомагане на младите учени и докторанти в БАН, за което българските учени отдавна настояват. В БАН те са 600 души и ръководството среща голяма трудност да ги задържи на научна работа, заради срамно ниските им заплати.

 

Юлиан Ревалски е роден на 27 февруари 1956 г. в Симитли, Благоевградско. Завършил е математика в СУ,  доктор на математическите науки (1997 г.), професор (2001), чл.-кореспондент (2008) и академик (2015). Работил е в научен институт по икономика и организация на машиностроенето, а от 1986 г. е в БАН. Бил е зам.-директор и от 2012 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ). Научните му занимания са в областта на изследването на операциите, функционалния анализ и общата топология. Има 55 научни публикации, цитирани над 500 пъти, като над 480 пъти - от чуждестранни автори. Той е ръководител на 5 научни проекта с финансиране от научния фонд на МОН и на 7 проекта е координатор в последните 5 години. Участва в 6 международни проекта, както и в приложни разработки по договор с наши и чужди предприятия. Преподава в СУ.

 

Бил е гост-изследовател и гост-преподавател в общо 14 университета и институти в Италия, Канада, Гърция, Германия, Франция, Чили, Перу, Куба. Участва в редколегиите на български и чуждестранни математически списания, член на Съюза на математиците, Съюза на учените в България и на Американското математическо общество. За председателския пост в БАН акад. Юлиан Ревалски е предложен от 52-ма академици и от ИМИ при БАН.

Източник БГНЕС


От категорията

Радев в Израел: България не допусна нито един български евреин да бъде пратен в лагерите на смъртта

Снимка Прессекретариат на президента-1579785577.jpg

Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс ...

23 ян. 2020 | 15:16

Борисов: Аз съм болен левскар, но нищо няма да крия! Който не си плаща таксите, остава без лиценз!

-1579769064.jpg

"Възложил съм на Менда Стоянова и финансовия министър в закона да се ...

23 ян. 2020 | 10:42

Проф. Кълвачев, вирусолог: Коронавирус има способността да се разпространява безкрайно

-1579797146.jpg

Коронавирусите се разпространяват по базисните начини за вирусите - чрез ниска ...

23 ян. 2020 | 18:29

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!-1579798349.jpg

Пълни простотии са, че искам да отнема бизнеса на този толкова честен и почтен ...

23 ян. 2020 | 18:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Камен Куманов


1 дек. 2016 | 14:45Приеми моите най искрени пожелания за работа в полза на БАН! Да си жив и здрав!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.