Юрий Борисов, Николай Малинов, ген. Леонид Решетников, Константин Малофеев

Движение "Русофили" преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия

Арестът на Юрий Борисов е заради връзки с ген. Решетников и олигарха Малофеев

9571 | 9 септ. 2019 | 16:40

Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл, пише в анализ за движение "Русофили".


Тази сутрин от жилището си бе изведен с белезници журналистът, бивш главен редактожр на "Дума" и бивш депутат от БСП, Юрий Борисов, днес един от активните участници в движение "Русофили".

 

Председател на организацията е Николай Малинов, бивш депутат от БСП, бивш издател на в. "Дума", който се смята за връзка с руски кръгове около ген. Леонид Решетников и руския православен олигарх Константин Малофеев.


Ген. Решетников е скандална за България фигура, която десните у нас подозират в намеса в изборите за президент. Той е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на руското външно разузнаване, бивш председателя на Руския институт за стратегически изследвания. За него се  твърди, че е бил резидент на КГБ за България.

Малофеев пък искаше чрез Николай Малинов да закупи телевизия TV7 и News7 и да направи тв канал на руското православие с аналитична насоченост, а News 7 да играе ролята на новинарска телевизия. 

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.


Самият Николай Малинов и ръководеното от него движение "Русофили" поддържат тесни връзки както с института на Решетников, така и със сдружение "Империя" на митичния Малофеев.


А пък Юрий Борисов е дясната ръка на Николай Малинов в движение "Русофили", който от своя страна ръководи Стратегически център за анализи към "Русофили".


Тази сутрин разследващите са търсели в дома на Юрий Борисов именно документи на движение "Русофили", иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му.

 

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс за обвинение в шпионаж. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.


Разследващите са се интересували дали от центъра на ген. Решеников и от сдружението на Малофеев е имало финансови потоци към движение "Русофили" в България.

Официално договори за сътрудничество между организациите в Русия и в България няма, но влиянието е налице.

 

Наскоро зам.главният прокурор Иван Гешев обяви: "Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ", имайки предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. "В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения", заяви Гешев на 7 януари 2019 година.


Разследването срещу Николай Малинов и Юлий Борисов е от няколко месеца, научи Епицентър.бг. Съдебното постановление за ареста на Борисов е от 4 септември т.г. и е във връзка именно за контактите на българските "Русофили" с т.нар руските проимперски кръгове.

"Движението на българските русофили, предвождано от бизнесмена Николай Малинов, преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия. Това гласят част от изводите в статията "Паметниковата обсебеност на българските русофили". Сайтът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува в края на миналата година тази статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното национално движение начело с Николай Малинов. Статията е публикувана и в Дойче веле.

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят".

Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а наскоро заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите".
Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна.


През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите.

Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на TВ7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита.

В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише още авторът.

 

От основаването си през 2003 г. дружеството ежегодно провежда събор на русофилите в България през Септември, край язовир „Копринка“, който се намира в близост до Казанлък.

12-ят Национален събор на приятелите на Русия, проведен през 2015 г., събира над 12000 души, сред които са кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на градския съвет на БСП-София Калоян Паргов, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на групата „Приятели на Русия“ в Народното събрание, евродепутатът Георги Пирински, народният представител от БСП Петър Кънев, лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров и проф. Ангел Димов – първият пълномощник на българския Комсомол в Коми и председател на СП „Български път“.
Официални гости на събитието са съветникът по култура при Посолството на Русия в България Кирил Рънза, полк. Виктор Авдеев, военен аташе при посолството на РФ в България, Сергей Сметюшенко, изпълнителен директор на РКИЦ, Никита Бондарев, ръководител на балканския отдел на РИСИ в Москва, председателят на Комунистическата партия на България Александър Паунов, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, социологът проф. Михаил Мирчев, ген. Стоян Топалов, Крум Лазаров, Станка Шопова, Светлана Шаренкова и Светлана Бейдова.

 

Арестът на Юрий Борисов съвпадна с отбелязването на 9 септември - дата, която разделя българите и изложбата в Руския-културно информационен център, посветена на 75-годишнината на ВСВ, която също предизвика полярни коментари. Заглавието на композицията е  "Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България"


От категорията

Вучич пристигна в България. Борисов му показва строящия се "Балкански поток" (ВИДЕО)

Снимки: Правителствена информационна служба-1590995936.jpg

С Борисов ще обсъждат двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна ...

1 юни 2020 | 08:39

Щабът: Няма новозаразени деца с К-19, няма и сред медиците, няма починали, има само 6 нови заболели

-1585378386.jpg

Той поздрави 50-те хиляди зрелостници, които днес ще положат матури.

1 юни 2020 | 08:07

Зрелостниците писаха по Елин Пелин на 41-ви въпрос от матурата по БЕЛ

-1560921560.png

Произведението е от учебния материал за 11-ви клас. На изпита се очакваше да ...

1 юни 2020 | 12:01

Борисов пред Вучич за "Балкански поток": Всичко е по правилата на Европейския съюз (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1591000478.jpg

Двамата лидери разгледаха и подземното газово хранилище „Чирен“, което се ...

1 юни 2020 | 11:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 септ. 2019 | 02:37Честит ви мюсюлманоджендърски фашизъм. Ей така нека има повече европа ....... Радостите и страстите тепърва започват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 септ. 2019 | 21:23Дори да целят връщане в орбитата на Русия това с какво е наказуемо?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


9 септ. 2019 | 18:34След две национални катастрофи в началото на 20 я век българските монарси и българската буржоазия извършиха най страшното национално предателство разделиха нацията чрез Гражданска война. Тя започна през 1918 г. с Войнишкото въстание и Радомирската комуна, а може би още през 1900 с Дуранкулашките селски бунтове и в течение на 26 години изсмука възрожденските мечти, наред с ренесансовата мечта за социална справедливост. Гражданската война продължава и до ден днешен.. Буржоазията срещу народа...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ники


9 септ. 2019 | 18:10По заповед на посолството на САЩ в София ГЕРБ започна лов на вещици. Започнаха с русофилите. Да се готвят социалистите. Целата е налагане на тотална диктатура и превръщането на България в плацдарм за атака на американската армия срещу Русия! Ще го позволим ли, българи?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


9 септ. 2019 | 17:33Лов на вещици?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 септ. 2019 | 21:14Времето на българския маккартизъм дойде.


Мира


9 септ. 2019 | 17:09Решетников многократно е заявявал близостта си с Герб и сега отново се вади тази бита карта, за да бъде атакуван в последна сметка президентът Радев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 септ. 2019 | 21:13Да точно така. След като Решетников се изложи за срещата си с Нинова, той заяви, че се разбира много добре с ГЕРБ, за разлика от БСП. Атаката е индиректно срещу президента Радев и руските енергийни проекти. Това се дирижира отвън, защото бе изтървана инфирмация за партньорски служби. Не зная как ГЕРБ след гафа с декларацията на Външно срещу Русия и сега арестуването на ръководни члениве на Русофили ще се среща с руски фактори.


Стършел


9 септ. 2019 | 17:06Очаквам утре да бъдат издирени и арестувани всички ,които пишем по форумите в подкрепа на Русия и против САЩ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


9 септ. 2019 | 17:05Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.А тези които искат да вкарат страната ни в орбитата на САЩ ,тях ще ги арестуват ли.На десетките американски фондации,които раздават пари за да влияят на политиката в България ще им потърсят ли сметка.На членовете на неправителствените организации финансирани от САЩ ще ги разследват ли за шпионаж ?Някой взеха много да прекаляват с подлизуството на Запада.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


9 септ. 2019 | 16:56ЕПИЦЕНТЪР, този парцал от Козяк ли го извадихте?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


9 септ. 2019 | 16:56Кой е автора на този пасквил?! Малоумници!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.