Снимка Кадър "Канал 3"

Проф. Иво Христов, Александър Паунов и Георги Гьоков поискаха обяснение за подписа под декларация за Втората световна война

БСП: Захариева няма подготовка за външен министър, да си ходи!

8965 | 22 май 2020 | 13:43

Никой не отрича ролята на Съветския съюз и ролята на Червената армия, отрича събитията, които са се случили след това, оправдава се вицепремиерът


Захариева няма подготовка за външен министър, да си ходи!

Това заяви депутатът от левицата Александър Паунов, след като изслуша обърканите обяснения на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева защо е подписала декларацията за 75-годишнината от Втората световна война. Подписът ѝ под документа е заедно с тези на държавния секретар на САЩ Помпео и външните министри на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия.

 

По този повод депутатите от БСП за България проф. Иво Христов, Александър Паунов и Георги Гьоков задаваха въпроси на Захариева.

 

Никой не отрича ролята на Съветския съюз и ролята на Червената армия, отрича събитията, които са се случили след това, оправдава се вицепремиерът.

Изслушването й премина при остри възражения на левицата.

 

"Ако не се бяха скарали Тито и Сталин, Пиринска Македония щеше да е в Югославия, а може би и цяла България, съобщи Захараиева от трубоната на парламента и продължи: Още през 1944 г. Сталин привиква Георги Димитров и Йосиф Тито в Москва и нарежда да започне македонизация на Пиринска Македония като първа точка от нейното присъединяване към Югославия. Разрив между Москва и Белград през 1948 г. слага край на тези намерения". 

 

"Г-н зам.-председател, въведете ред в заведението", обърна се депутатът от БСП проф. Иво Христов към председателстващия  Народното събрание Кристиян Вигенин. Той именно отправи питането към външния министър по повод, това  че тя и миниcтритe нa oщe дeвeт държaви пуcнaхa cъвмecтнo изявлeниe пo пoвoд 75-гoдишнинaтa oт крaя нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. В текста се казва, чe мaй 1945 г. "нe дoнece cвoбoдa нa цялa Eврoпa“, тъй кaтo e нaлoжено кoмуниcтичecкoтo упрaвлeниe в изтoчнaтa ѝ чacт.

 

"Кaкъв тoчнo e бългaрcкият интeрec, зa дa пoдпишeтe тaзи дeклaрaция?

Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe бe кaтeгoричнaтa пoзиция нa Cъвeтcкия cъюз нa Пaрижкaтa мирнa кoнфeрeнция, грaницaтa мeжду Бългaрия и Гърция щeшe дa минaвa нa 30 килoмeтрa южнo oт Плoвдив, т.e. oкoлo Бaчкoвo", започна атаката си срещу Захариева проф. Иво Христов.

И продължи: "Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, Пиринcкa Мaкeдoния щeшe дa e в грaницитe нa Югocлaвия?
Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, рaзмeрът нa рeпaрaциитe, кoитo Бългaрия трябвaшe дa плaти кaтo приcъeдинилa ce към Триcтрaнния пaкт cтрaнa, щeшe дa ни cринe икoнoмичecки, прeдизвиквaйки трeтa нaциoнaлнa кaтacтрoфa?

Извecтнo ли Ви e, чe, aкo нe e бил Cъвeтcкият cъюз, плaнoвeтe нa т.нaр. cъюзници прeдвиждaхa eлиминирaнeтo нa Бългaрия кaтo cтрaнa, cъздaвaщa прoблeми нa бaлкaнcкитe ѝ cъceди?
В кaчecтвoтo cи нa външeн миниcтър имaтe ли прeдcтaвa и иcтoричecкa oбрaзoвaтeлнa пoдгoтoвкa кaкъв дoкумeнт пoдпиcвaтe?

Aкo - дa, зaщo гo пoдпиcaхтe?

Aкo - нe, зaщo гo пoдпиcaхтe?“.

 

В отговор Екатерина Захариева заяви:

 

"Наистина съм изненадана, че вече повече от 30 години продължава да се поставя под съмнение, и то от най-голямата политическа партия в опозиция, както сами се определяте, оценката и историческата истина за тоталитарния режим. И това  30 години след падането му, 16 години след приемането на България в НАТО и 13 години от присъединяването ни към ЕС. По този начин поставяте под съмнение всички усилия по пътя на България към демокрация....

 

Искам ясно да заявя, че декларацията , с която излязохме съвместно с осемте колеги от страни-членки на НАТО, изразява признателност  пред тези, които са жертвали живота си в борбата срещу националсоцилизма, като споделяме нашите убеждения, че победата над нацизма е резултат на усилията на милиони хора, на волята и непосолебимостта на анти-хитлеристката коалиция, към която в края на Втората световна война се присъединява и нашата страна", каза тя. 

 

"Знаете ли, че на  5 септември 1944 г. СССР обяви война на България?", попита Захариева.

 

"Декларацията, с която излязохме, изразява признателност пред тези, които са жертвали живота си в борбата с националсоциализма, като споделяме убеждението, че победата над нацизма е резултат на усилията на много хора, на волята и непоколебимостта на антихитлеристката коалиция", каза вицепремиерът.

"СССР и Червената армия дадоха най-много жертви в този кръвопролитен сблъсък, но в същото време не може да се отрече, че след края на Втората световна война народите на Централна и Източна Европа платиха своята много висока цена за извоюването на победата със загуба на суверенитет, с репресии и погазване на основни права и свободи, с изкривено и забавено икономическо развитие", посочи външният министър.

Захариева отбеляза, че декларацията е политически документ, с който се изразява политическа позиция, а не е международен договор, с който се поема задължение, за да се налага да минава през парламента. Тя подчерта също, че има и солидна законодателна основа, като припомни приетия от Народното събрание закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Министърът изрази съжаление, че все още в България има спор за оценката на тези 45 години. Това е гавра с паметта на хилядите невинно убити без съд и присъда, както и на тези, които са изтърпели години в лагерите на този режим, посочи Захариева. Никой не отрича в тази декларация ролята на Съветския съюз и на Червената армия, а иска вярна оценка на събитията, които са се случили след това, заяви още вицепремиерът.

 


От категорията

Радев: Геройството на Ботев доказва, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство

-1584871080.jpg

Благодарение на Ботев неродената още България, дързостта и истината дори тогава ...

2 юни 2020 | 12:04

Проф. Иво Христов: Протестите в САЩ са добре организирани (ВИДЕО)

Проф. Иво Христов Кадър: бТВ-1591112315.jpg

Според социолога него ситуацията с коронавируса може да доведе до сериозен ...

2 юни 2020 | 18:37

Каракачанов потвърди, че е кум на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца: Те са почтени хора

Кадър: бТВ-1591092255.jpg

По думите му взаимоотношенията им са свеждали до срещи по семейни мероприятия

2 юни 2020 | 12:52

Наш преподавател по журналистика в САЩ: Тръмп не се показва като лидер на нацията (ВИДЕО)

Христофор Караджов Кадър: бТВ-1591112970.jpg

Протестите, обхванали Съединените щати, имат нужда от лидери, които да овладеят ...

2 юни 2020 | 18:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


23 май 2020 | 13:31Оставка не само за захариева, но и за корумпираното, некадърно и продажно правителство на шайката герб, което съсипа България!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Болгар ТК82


23 май 2020 | 08:31Тримата червени дебили и всички червени глупаци,Захариева правилно е казала и с право го е подписала че след 1945 г. част от Европа не е свободна и е поставена под съветски ботуш.Кое от това изречение не е вярно.Гледате да отбиете номера кажете нещо за онази крадла Милиончева и онзи папуняк където беше при вируса Радев Христов колко са откраднали от Европарламента и са прехвърлели към другата крадла Нинова.Аааа имаше и още един дупетат червен дебил и той крал.И сега ОЛАФ ще ги разседва.Е кой резили България? Кажете бе червени уруди.Власт няма да видите никога.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


23 май 2020 | 10:04"... след 1945 г. част от Европа не е свободна и е поставена под съветски ботуш."___Това в кой холивудски филм го гледа? А Германия до момента под чий ботуш е? А Италия, Белгия, Нидерландия, Испания? Те под чий ботуш са и в момента? Нещо за КРАВАРНИЦИТЕ в тези държави, войските и базите? Ммм?___Остава и ти да ни попееш като КОКОшката____Шибай Бойко, шибай ....


Стършел


23 май 2020 | 08:06Основният аргумент на нашата външна кокошка е ,че СССР и влиянието върху създалия се социалистически лагер го лишава от суверенитет ,достоен живот ,репресии,погазване на основни права и свободи и икономическа изостаналост.Кокошката обаче не отчита ,че Европа нямаше да е същата нито като граници нито като политическо съществуване.ЕС нямаше да има.България най вероятно нямаше да съществува в сегашните си граници,а щеше да е преполовена.Що се отнася до репресиите в целия следвоенен свят имаше требунали НС,срещу нацистите и техните помагачи.Що се отнася до правата и свободите,аз не си спомням друга държава която да е използвала оръжие за масово унищожение на хора ,като ядрено и химическо оръжие освен САЩ,които претендират по цял свят ,че са основнитепазители на човешките права и свободи.Що се отнася до икономиката ,все още може да се сравни България до 90 година и сега.,


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


23 май 2020 | 09:09Абсолютно точно и вярно, подкрепям!!!


Иванов


23 май 2020 | 05:00Как нашият най стратегически съюзник, на когото се кълнем във вечна вярност, в това число и с подписа в горната декларация ИЗГАРЯ ЖИТНИТЕ НИВИ В СИРИЯ И ОСЪЖДА НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЛАД. The US Is Using Wheat as a Weapon of War in Syria https: www.globalresearch.ca us wheat weapon war syria 5713468 . И това след като ги е лишил от петрола. Ние не можем да виним лъва, че не яде трева, но този лъв не спазва и библейските закони, да не унищожаваш храната на противника и във война.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


23 май 2020 | 00:24ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК НЕ Е ТАЗИ ЧИНОВНИЧКА БЕ ХОРА, КАК НЕ СЕ УСЕЩАТЕ. ЗАПОВЕДТА ЗА ТОВА УЧАСТИЕ НЕ Е ДОШЛА ДО ЗАХАРИЕВА, ПЪК И ДА Е ДОШЛА РЕШЕНИЯТА ГИ ВЗЕМА ТУЛУПА. ТЯ САМО СИ Е СЛОЖИЛА ПОДПИСА , А СЕГА ТРЯБВА ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ. ГЛАВНИЯТ АДРЕСАНТ НА ВАШАТА СПРАВЕДЛИВА ЛЮБОВ ТРЯБВА ДА НАСОЧИТЕ НА ДРУГ АДРЕС. ТАЯ Е НАЙ НЕЖНИЯ БУШОН. БОЧЕТО Е ОТГОВОРНИК ЗА ВСИЧКО, АБСОЛЮТНО ЗА ВСИЧКО .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан Седможилищник


22 май 2020 | 22:14Господин Никой, Гражданската война избухна през 1900 г. в Дуранкулак армията коли жени и деца ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан Седможилищник


22 май 2020 | 22:11Как Вишински осмя Гърция за апетитите й към България Дата 12.12.2017 2603 Христо Георгиев https: duma.bg kak vishinski osmya gartsiya za apetitite y kam balgariya n132435?h pdfarchive&pdfarchiveId 2887


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


22 май 2020 | 23:56Да, тук се вижда, че Гърция претендира границата с България да мине до Асеновград и това се вижда от речта на Вишински. Да не говорим за репарациите, които променя няколко пъти Гърция и с данните на Вишински гръцките претенции предизвикват смях в залата заради претенции за гръцки каруци.


Незабравка


22 май 2020 | 21:53Не се заблуждавайте, че тази кокошка е направила каквото и да е без ТУЛУПА бойко да и нареди!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 21:06Ето такива бяха монархо фашистите дето ни докараха три национални катастрофи ,една гражданска война ,отнети територии във размер на 60 хиляди кв км и репарации за над три милиарда златни френски франка които изплащахме на Англия Франция ,Гърция и Югославвия заедно със лихвите до 1974 година и тези пари ги платиха нашите баби и дядовци и майки и бащи .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


22 май 2020 | 23:39От световната статистика на Angus Maddison се вижда, че за периода 1900 до 1939 г България прави ръст на БВП само 1.8%, а за същия период Гърция прави ръст 6 пъти. И двете са капиталистически държави и участвуват в едни и същи войни.


Димитър Степанов


22 май 2020 | 23:37Лилчев, учуден съм , че го хулиш. Кое те засегна от тези факти? Ако считаш, че тези данни не са верни обори го. Но едва ли не са верни. Те са взети от архиви. Част от тях съм чел. Всъщност това е малка част от загиналите антифашисти. А ако добавим загиналите по време и след деветоюнския преврат ще станат много. Стамболийски действуващ министър председател и хиляди негови съратници, интелигентите Гео Милев, Йосиф Хербст, братя Страшимирови и т.н. Потопени шлепове с хора в Дунав. Чичото на Павел Писарев, офицер фронтовак съратник на Стамболийски е по чудо спасен с откуп от дядо му край Дунав, дал парите си, с които е трябвало да си купи къща. Гражданската война в България я започва българската фашизирана десница с преврата срещу законното правителство на Стамболийски и тя продължава повече от 20 години с десетки хиляди безсмислени жертви и жестокости. Това върна България много назад. От световната статистика на Angus Maddison се вижда,


Лулчев


22 май 2020 | 22:37И ти си платен и продажен боклук като фашистите и проститутката Захариева, Никаквец!!!


Господин Никой


22 май 2020 | 21:02ФИЗИЧЕСКИ ЖЕСТОКОСТИ И УБИЙСТВА Рязане на части от тялото: полови органи, гърди и други и поставянето им в устата на жертвата Рязане на уши и даване да си ги изяждат Заравяне жив до шията Скопяване Изнасилване на жена пред мъжа и децата й Убиване на мъж пред очите на жена му и децата му Убиване на децата пред баща им и майка им Убиване на майката Разстрелване Излагане на мъртвите тела на поругаване Разстрелване на задържани пред очите на тези, които ще бъдат разпитвани Удушаване Принуждаване на лицето да скочи от четвъртия етаж Разяне на вени Копане гроб и разстрелване над него Заравяне на още живи хора Убити и после рязани с брадва Заровени и след три дни изровени и обесвани с главата надолу Гуляй и фотография с жертвите и после убиването им. Оригиналният документ се намира във Военноисторическия архив във Велико Търново. Из Възмездието , Иван Пауновски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 21:02УЧЕБНИК ЗА ПАЛАЧИ Инструкция до войската и полицията от времето на монархо фашисткото правителство на България преди 1944 година. ИНСТРУКЦИЯ УКАЗАНИЕ НА РО 2 при Щаба на войската до разузнавателните секции в частите за мъченията, които трябва да прилагат (РО разузнавателен отдел при щаба на армията, РО 2 печално известен с убийствата си през годините 1923 1925, особено на интелектуалци, негов патент е бесенето с примки, бел.ред.) ПОБОИ С юмруци, дърво, гума и желязо, боксова ръкавица и други. Система прилеп Биене с юмруци в областта на бъбреците Скачане с подковани обуща и ботуши върху голо тяло Бой с пистолет по гръдния кош за туберкулиране Връзване с ръцете нагоре, а на всеки крак се връзва сандък с патрони до 50 кг тежък и в това положение биене с дърво. МЪЧЕНИЯ РАЗНИ Тичане след побоя с подути крака Стоене прав в продължение на дни и нощи Обесване с главата надолу Бъркане с пръчка в женски полов орган Забиване клечки


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 21:00Борци за светло бъдеще, жертви на своето време, герои на новото време, терористи за следващото. Би следвало да си зададем въпроса какви са били тези млади хора, как са били въвлечени в кървавите събития отнели живота им. Въобще осъзнавалили са това, което са вършили и в името на какво са се борили? Кои бяха те, защо и как загинаха на такава младенческа възраст? На възрастта, на която те загиват, едва ли са съзнавали ролята си в събитията отнели живота им на толкова крехка възраст. Дали все пак не можем да ги определим като идеалисти, мъченици на една идея и станали жертва на времето в което са се родили. socbg.com


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 20:59На 5 ноември 1943 г. от вражески куршум пада убит 15 годишния ятак Стоян Рачев Раев от с. Черешово, а на 6 юни 1944 г. 17 годишната Тодорка Йорданова Моралийска Горданаот пернишкото село Долна Диканя е заловена и разстреляна с двама от братята си Димитър и Иван. Не успяха да изживеят младостта си и да навлязат в своята зрялост Стефан Иванов Хаджийски, Георги Георгиев Тодоров, Деньо Митов Начков, Найден Велков Шертев .. След Девети септември те и останалите загинали като участници в съпротивата, бяха обявени за герои, борили се за едно по добро и светло бъдеще. Партията издигна лозунга Те умряха, за да живеем ние ! Комунистическата власт, която управляваше уж от името на работническата класа, величаеше, идеализираше, и героизираше техните дела. Тя имаше нужда от тези жертви, наричайки ги герои. По този начин искаше да покаже, че те не са дали живота си напразно, а всичко в името на което са загинали предстои. Родствениците на за


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 20:58На 3 май 1944 г. заловен в сражение и обезглавен е 17 годишния Ангел Спасов Недков от с. Подгумер, Софийско. В сражение загиват и връстниците му Трайко Тодоров Траевот бургаското село Каблешково, Боян Станков Христов от с. Лешниковци, Трънско, Васил Тодоров Христов Чапаев от с. Падала, Давид Арон Давидов Трън от Пловдив, Костадин Георгиев Лазаров Васко от с. Бараково, Кюстендилско,Максим Петров Мишев Манчо от Пещера,Спас Христосков Стоичков от софийското с. Костенец, Тинка Христова Ковачева Маяот Пловдив, Иван Димитров Глушков и Кирил Димитров Тананеев Дечко и двамата от с. Самоводене, Великотърновско. На 2 юли 1944 г. заловен и разстрелян без съд е 17 годишния партизанин от Карнобат Димчо Георгиев Караминдов. Същата е съдбата и на връстниците му Иван Нанев Атанасов Цветан от с. Върбен, Пловдивско, Цветко Александров Караджов М.Чавдар от с. Мирково, Софийско и Костадин Такев Тодоров от софийското село Войнеговци. На 3


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


22 май 2020 | 20:58Завинаги девойки и юноши ненавлезли в своята зрялост ще останат: Иван Атанасов Бандаков Кочо на 16 години, най малкият партизанин чепинец, загинал в сражение броени дни преди 9 септември 1944 г. Пак дни преди същата дата след сражение намира смъртта си Костадин Иванов Запрянов Горчо, 16 годишен младеж от от с. Бодрово, Хасковоско. Същата година в сражение загиват и връстниците им Марин Трифонов Попов от с. Правище, Пловдивскои Иван Стефанов Василев Огнянот търговищкото село Присойна партизанин от Тузлушката чета на Омуртагския отряд. Детелина Мирчева Минчева Саняот пазарджишкото с. Черногорово, остава завинаги 15 годишна. Тя е била партизанка от чета Кочо Честименски на отряд Ангел Кънчев и остава в партизанския летопис като Момичето с отрязаните плитки . На 19 май 1944 г. заловена, ранена и убита е 16 годишната Цветана Живкова Велева Лиляна от Перник.На 20 май 1944 г. без съд и присъда е разстрелян 17 годишния ятак от С


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.