Снимка БГНЕС

Националният трибагреник бе издигнат на площадите

България чества 3 март -

3041 | 3 март 2019 | 13:38

Шествия тръгнаха към паметниците на героите

Снимка БГНЕС-1551613269.jpgСнимка БГНЕС-1551613320.jpg

Как отбелязаха националния празник 3 март българските градове?

 

Националният флаг бе издигнат тържествено над паметника на Незнайния воин в София по време на церемонията за 141-годишнина от Освобождението на България.
Кулминацията на тържествата, с които ще се отбележи националният празник, е зарята-проверка пред Народното събрание в центъра на София. Тържеството започва в 19.00 часа в небето над площад Народно събрание. Тогава президентът Румен Радев ще произнесе слово.

Сутринта президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие Почетния гвардейски строй. Българският трибагреник беше донесен от петима гвардейци и издигнат тържествено под звуците на националния химн. Бяха произведени и 20 артилерийски салюта в знак на почит за издигането на националното знаме. Беше положен венец на паметника на Незнайния воин в памет и признателност на загиналите за Освобождението на България.
Стотици бяха гражданите, дошли да наблюдават тържествената церемония и да поднесат своите цветя, да отдадат почит към героите. Присъстваха представители на властта – депутати, министри, представители на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит.
Фанфари оповестиха началото на церемонията. В центъра на вниманието бяха строените под конец гвардейци, както и представителният духов оркестър.

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението. Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички войни, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война.

На историческия връх Шипка и тази година дойдоха хиляди българи независимо от метеорологичните условия. Заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

На Шипка бе председателят на парламента Цвета Каранчева. „Саможертвата на всички, които са дали живота си за свободата на България, ще помним поколения българи и ще възпитаваме децата си с тази памет”, каза тя пред множеството на върха.

Силистра отпразнува с хилядно шествие 141-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Най-многобройни бяха редиците на учениците и децата, водени от представителите на духовната, държавна и местна власти. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и писателя Лев Толстой, който по време на Кримската война е посетил града като офицер от Руската армия, съобщиха от "Булфото".

Стотици варненци се събраха на Детския кът в Морската градина да празнуват 141 години от Освобождението на България.

В последните години се наложи традицията езерцето, което през зимата е сухо да се превръща в сцена на изпълнители и самодейни състави. Не липсва скарата и бирата, но повечето хора идват за да се насладят на изпълненията на ученически състави и да съпреживеят празника с народните традиции.

С церемония по издигане на националния трибагреник на централния площад "Севтополис" в Казанлък бе отбелязана 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бриг. генерал Пламен Йорданов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Ученици на СУ"Екзарх Антим I" изпълниха литературно - музикална композиция, посветена на националния празник Трети март. На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет - Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.

Днес е ден на преклонение, на смирение, на помирение и най-вече - на обединение. Това каза в празничното си приветствие към благоевградчани и гостите на града кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, събрали се на общоградско тържество на пл. "Македония" по случай националния празник Трети март.

Това по думите на кмета е и ден за размисъл, за въпроси. "Нека всеки от нас си зададе въпроса: "А какво направих аз за България?". И да си отговори честно пред себе си. Това е нашата отговорност, която носим за следващите поколения", подчерта Атанас Камбитов.

По традиция проявите, организирани и на днешния Трети март от общината в Благоевград по случай националния празник и 141 години от Освобождението на България от турско робство, започна с панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на руския офицер майор Иван Павлович Орлински в двора на храма "Въведение Богородично".

По-късно бяха положени цветя и на паметния знак на мястото, където преди 141 години е посрещнат руският боен отряд на майор Орлински, освободил тогавашия град Горна Джумая /дн. Благоевград/. От тук тръгна единият от двата лъча на празнично шествие, което събра участниците в общоградското тържество по случай националния празник на площад "Македония". Тук с военен ритуал бе издигнат националният флаг и прозвуча химнът на България. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за благоденствие на българския народ. В памет на загиналите за свободата с тържествен ритуал ръководители на общината и на областта, представители на политически и обществени организации положиха венци и цветя пред монумента на легендарния воевода Гоце Делчев.

В празничния ден благоевградският ансамбъл "Пирин" и млади таланти от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград разкриха чрез музиката, песните и танците си красотата на българския фолклор, напомняйки, че традициите са живи, съхраняват се и се предават от поколение на поколение. Прозвучаха и вечни творби за свободата и загиналите за нея, писани от класици на българската литература.

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев. Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение от 1 септември 1878 г. до 1881 г.е било съхранявано Самарското знаме, пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора.

Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

По време на Руско-турската Освободителна войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.
Тържествено шествие премина през центъра на града до площад "Свобода". На тържеството присъстваха потомци на Никола Корчев. Кметът на общината Пламен Алексиев поздрави жителите и гостите на празника.

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад "Възраждане" от хилядно множество.

Командирът на Плевенския гарнизон полк.Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб "Млади възрожденци". С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър "Иван Радоев" общината организира празничен концерт.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход. Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа - в Скобелев парк-музей, пред Панорамата.

Ликът на Паисий Хилендарски, пробудил народа за национално възраждане с "История славянобългарска", поведе празничното шествие за Трети март в Добрич. Колоната увлече деца и възрастни под наслова "Първите" и с портретите на Неофит Бозвели,

Васил Априлов, Петър Берон, Раковски, Левски, Ботев и други просветители, църковни деятели и водачи на национално-освободителното движение. Ученици развяха националния трикольор и копие на Самарското знаме.

Шествието тръгна от храма "Свети Георги", където бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. На мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се събра множеството, почетен караул на Военноморските сили отдаде почести на героите, жертвали живота си за свободата на Отечеството. Честит национален празник, българи, се обърна кметът на Добрич Йордан Йорданов към гражданите и призова всеки да се взре в своята съкровена истина за петте века в робство, за да пребъде в паметта Трети март.

С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати българският трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич. Представители на местната власт, на Военноморските сили, областната управа, депутати, обществени организации, граждани положиха венци и цветя на паметника.

Тържествено шествие на деца, ученици, граждани, носещи в ръце 25-метров български трибагреник и водени от кмета на общината Калин Каменов, премина днес по улиците на Враца в началото на честването на националния празник.
Официалното отбелязване на 141-годишнина от Освожбдението на България и на националния празник на страната продължи на площад "Христо Ботев", докъдето стигна шествието. Почетен караул от военно формирование 54 990 издигна националния флаг с церемония пред паметника на Войводата.

"Днес не са нужни високопарни думи, нужно е да помълчим, да отдадем почит пред онези, които отдадоха живота си на нашата свобода и гордо да развеем трибагреника", каза в словото си за празника кметът Калин Каменов. Припомняйки ентусиазма, надеждата, единението и родолюбието от онези дни преди 141 години, той заяви, че тях трябва да предадем на децата си, както и посланието, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. В архиерейското си слово за празника той посочи, че днес трябва да си спомним за всички военни и опълченци, положили живота си по бойните полета на Освободителната война, както и за всички онези възрожденци, които през столетията на робство всеотдайно и неотстъпно са проправяли пътя към свободата на Отечеството. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя на признателност. Официалната церемония завърши с тържествен марш на Почетния караул на врачанския военен гарнизон.

Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт.

Източник Новини.бг

 


От категорията

Заев напусна София без подписан документ, вече е във Виена на среща за Западните Балкани

Зоран Заев напусна София, вече е във Виена на среща за Западните Балкани-1624008826.jpg

Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното ...

18 юни 2021 | 12:30

Борисов за обвиненията на Рашков: Целта на този цирк съм аз! Разнасят сигнал от 2009 г.

Борисов, презконференция на ГЕРБ-1624009289.png

Искам г-н Трифонов да го видя като премиер, защото не може той да стои така ...

18 юни 2021 | 12:39

Николай Нанков: ГЕРБ предвижда всяка година актуализация на всички пенсии

Снимки: Фейсбук-1624027996.jpg

"Избирателите, особено по-възрастните, са притеснени от предстоящото ...

18 юни 2021 | 17:52

Фандъкова: Вицепремиерът Пеканов иска да намали евросредствата за София, това е несправедливо!

-1621936495.png

"Проектите на София вече предварително са съгласувани с ЕК, така че ...

18 юни 2021 | 17:31