Бен Крос

Актьорът от „Огнени колесници” и „Стар трек” репетира в новия спектакъл на ансамбъл „Българе”

Бен Крос разказва за „Осмото чудо” на България

11003 | 7 апр. 2016 | 18:30

Премиерата на четвъртия голям проект на най-големия ни частен фолклорен ансамбъл е на 14 юни в зала 1 на НДК

Бен Крос-1460042740.jpgГеорги Черкелов в ролята на разказвача от "Това е България".-1460042866.jpgХристо Димитров. Снимка: Виолета Цветкова-1460042838.jpgСнимка: Виолета Цветкова-1460042803.jpgАтанас Сребрев-1460042769.jpg

Виолета Цветкова,

специално за „Епицентър.бг”

 

Един от най-известните и любими съвременни киноактьори – Бен Крос, стана част от най-новия спектакъл на фолклорния ансамбъл „Българе”. Британецът, известен с ролите си в „Огнени колесници” и „Стар Трек”, ще бъде разказвачът, който ще представя уникалните български ритми заедно с танцьорите от най-голямата ни частна фолклорна формация. Бен Крос ще си партнира с българския актьор Атанас Сребрев. Премиерата се очаква на 14 юни в зала 1 на НДК. 

 

Роден през 1947-а в Лондон и завършил Кралската академия за драматично изкуство (RADA), Бен Крос прави забележителна за млад актьор кариера в „Кралския Шекспиров театър”, играе и в нашумели мюзикли, но истинска световна слава му носи ролята на британски олимпийски лекоатлет във филма „Огнени колесници”, който е сред 20-те най-велики британски игрални ленти на всички времена. Заради превъплъщенията си Крос и екранният му партньор Ян Чарлсон са отличени с приза за най-обещаващ актьор за 1981-а от Variety Club Awards.


Корс е и режисьор, писател, музикант. Иначе е гражданин на света. Освен в родната Великобритания, той е живял и в САЩ, Австрия, Испания, а през последните години и в България. Заради любима жена, разбира се. Написа текстове за песни на Васил Петров и двамата пяха заедно на фестивала „Аполония” в Созопол. Снима се дори в нашумелия рекламен клип с Димитър Бербатов, в който си разменяха шеговити реплики на български и английски език. Всъщност освен на майчиния си език, актьорът говори на испански, италиански и немски и известно време посещава курс по български.


Сега е посветил много от времето си на „Осмото чудо”, който представя многообразието и неподражаемата ритмика на българския фолклор . Спектакълът е естествено продължение на най-популярното представление на „Българе” – „Това е България!”, чиято премиера беше преди 13 години на същата сцена. Тогава в ролята на разказвача беше легендарният Георги Черкелов, който след смъртта си продължи „да играе”, но вече на запис върху екран над сцената. Сценарист, режисьор и хореограф и на двете постановки е продуцентът и създател на ансамбъла Христо Ив. Димитров.


„Приликата с „Това е България!”, наред с темпераментните български танци, е присъствието в сюжета на чужденеца разказвач, който по непринуден и атрактивен начин в повествованието ще преведе зрителите през 7 сценични картини, но този път те няма да отразяват спецификата на фолклорните области у нас – твърди Димитръв. – Акцентът в „Осмото чудо” е върху разнообразната гама от музикални размери в българския фолклор, които са представени в тяхната градация при всяка следваща картина. Двамата актьори ще водят разказа от мултимедия в хода на спектакъла.”


Петима композитори създават авторската музика за „Осмото чудо”. Основната част подготвя проф. Милчо Василев – ректор на АМТИИ-Пловдив, който направи и голяма част от музиката на предишните три спектакъла на „Българе”. Композиции правят също Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва музиката на целия спектакъл. За записите са поканени известни фолклорни инструменталисти. Солисти ще бъдат певците Албена Вескова, Любомир Петов, Николай Гурбанов и Добромир Йорданов и гайдарите Веселин Кузмов и Росен Росенов. Около 80 артисти ще се съберат на сцената, сред които ще бъдат и бивши танцьори от ансамбъла.


Подготовката продължава повече от година, а спектакълът е своеобразна част от мащабната кампания „Аз обичам българските танци”. В момента танцьорите репетират готовите вече картини. За всяка от тях се шият нови костюми, набавя са специален реквизит. Христо Димитров обещава режисьорски изненади и провокации за зрителите. Той самият ще участва и като танцьор в две от картините на „Осмото чудо”.


Точно преди година Христо Димитров заяви от сцената в НДК, че след „Осмото чудо” ще спре да танцува. Вярваш ли си, попитах го след това – да, става дума за физически възможности, но той е като онова „шило, което в торба не стои”. И естествено чух подобаващ отговор: „След „Осмото чудо” спирам да правя спектакли по начина, по който ги правех досега, тоест да изтанцувам всичко първо аз, а след това да науча танцьорите. Няма да имам физически сили за това, защото остарявам. Сега ми е тежко, особено когато трябва да направя хореографията на 20-годишно момиче, което тежи 45-50 кг, особено за бързите неща – все пак съм мъж на 46 г., тежа 101 кг. Да, все още го правя, но след няколко години няма да мога. Което означава, че ще творя по друг начин. В момента съм направил така, че ансамбъл „Българе” да може да съществува без мен – тоест ако с мен се случи нещо и аз изчезна, „Българе” ще продължи да съществува. Иначе няма да може да твори по този начин, ще трябва да се играят нещата, които вече съм създал. Затова оттук нататък започвам да създавам творци, които да продължат да творят, ако се случи нещо с мен. И те да научат следващи творци. Тоест ще обучавам не танцьори, а хореографи.”


Това е в бъдеще време. На 14 юни предстои „Осмото чудо” – четвъртият мащабен проект на „Българе”, който ансамбълът посвещава на своя най-щедър меценат и приятел Ян Чарлз Андерсон, който изигра изключително важна роля за създаването на частната формация и на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, но почина през есента на 2015-а след тежко заболяване.


От категорията

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Слава Иванова връчи наградата „Анастас Стайков“ на пловдивски ученици
(Видео)

Изпълнителният директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова и директорът на НХГ "Цанко Лавренов" Светлозар Чавдаров.
Снимки Адриан Крумов-1593714671.jpg

НДФ „13 века България“ за 30-и път отличи зрелостници от Националната ...

2 юли 2020 | 21:28

Той си отиде на 91 години

Почина италианският композитор Енио Мориконе
(Видео)

Снимка БГНЕС-1594021207.jpg

Композиторът е носител на 2 награди "Оскар", 3 - „Златен глобус“ и 6 ...

6 юли 2020 | 09:55

Мария Илиева, Иво Димчев, Виктория и Пламен Бонев ще озарят наградите на Фондация „Стоян Камбарев“
(Видео)

Деси Тенекеджиева и Мария Илиева с наградата за полет в изкуството-1593546184.jpg

Културният и бизнес елит отново в подкрепа на младите родни таланти

30 юни 2020 | 22:36