Бил Гейтс: Животът може да се нормализира, само когато се осигури ваксина срещу COVID-19

Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била една пандемия

Бил Гейтс: Животът може да се нормализира, само когато се осигури ваксина срещу COVID-19

9508 | 6 апр. 2020 | 10:34

Трябва спешно да се разработи нова ваксина, от която възможно най-бързо да се произведат милиарди дози. Фондация "Гейтс", която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса.


 Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички, заяви съоснователят на "Майкрософт" и филантроп Бил Гейтс, цитиран от ДПА.

Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано от догодина, отбелязва агенцията.

Трябва спешно да се разработи нова ваксина, от която възможно най-бързо да се произведат милиарди дози, каза вчера Гейтс в интервю за американската телевизия "Фокс нюз".

 

Развити страни като САЩ рано или късно ще успеят да се справят с вируса, но това трябва да стане в целия свят. Нещата няма да се нормализират напълно, докато не се създаде ваксина, която да стигне до всекиго, каза Гейтс.

В четвъртък той призова американското правителство да започне да строи производствени мощности за най-обещаващите разработки на ваксини. Това може да доведе до загуби за милиони долари, тъй като някои ваксини може така и да не потрябват, отбеляза Гейтс в блога си. Нито една частна компания не може да поеме този риск, но федералното правителство може, тъй като само така би могло да се осигури масово производство на ваксина, Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била една пандемия.

 

Милиардерът и съосновател на Microsoft Бил Гейтс каза, че коронавирусът, може да се окаже "патогенът на века, за който сме се притеснявали", пише CNBC. "Надявам се ситуацията да не е толкова лоша, но трябва да приемем и че може да бъде, докато не се уверим в противното", каза Гейтс в статия, публикувана в The New England Journal of Medicine, пише money.bg.

Според Гейтс вирусът представлява сериозна заплаха за света, тъй като е далеч по-смъртоносен и заразен от много други смъртоносни вируси, с които човечеството се е сблъсквало през последните години.

"Първо, това може да убие здрави възрастни хора, както и възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Второ, COVID-19 се предава доста лесно. Средният заразен човек разпространява болестта към две или три други лица - това е показателна скорост на нарастване", казва милиардерът.

Световните здравни власти твърдят, че болестта се разпространява от хора, които са леко болни или изобщо не проявяват никакви симптоми, което затруднява мерките за превенция. Тези хора не търсят помощ веднага, като по този начин предават болестта на много други.

Коефициентът на смъртност е "много пъти по-голям от типичния сезонен грип", казва още Гейтс.

Гейтс посочи, че сегашната средна оценка на смъртност от около 1% поставя вируса някъде между азиатската пандемия на грип от 1957 година (0,6% смъртност), която уби 1,1 милиона души, и пандемията от испански грип от 1918 година (2% смъртност), която уби 50 милиона души по целия свят.

Милиардерът алармира и се обръща към световните лидери с призив да се опитат да забавят разпространението на вируса, като призовават развитите страни да помогнат на по-малко заможните нации да се подготвят.

"Здравните системи на много страни с нисък и среден доход вече са обтегнати и патоген като коронавируса може бързо да ги превземе. по-бедните страни също така имат малко политическо или икономическо въздействие, като се има предвид естественото желание на по-заможните страни да поставят своя народ на първо място", казва Гейтс.

Служители на СЗО са съпричастни към загрижеността на Гейтс за вируса, който прониква в страни с ниски доходи и не достатъчно добри здравни системи. Тези страни са твърде слаби, за да се изправят срещу потенциална епидемия. През януари организацията определи 13 приоритетни държави с директни връзки или голям обем на пътуване до Китай, включително Демократична република Конго, Етиопия и Гана.

Това не е първият път, в който Гейтс предупреждава, че светът не е подготвен за инфекциозна болест. Той направи подобни забележки по повод епидемията от ебола, която беше обявена за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от СЗО. Фондацията му също дари милиони долари за борба с тази болест.Намери своята история

От категорията

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

-1632997660.jpg

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски ...

8 дек. 2021 | 13:21

Русия поздрави "братския македонски народ" с Деня на Св. Климент Охридски - първия славянски епископ

Снимки: Фейсбук-1638967229.jpg

В посланието Св. Климент е наречен "изтъкнат просветител, първи славянски ...

8 дек. 2021 | 14:39

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

-1620885094.jpg

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна ...

8 дек. 2021 | 19:28

US милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Майкъл Стайнхард-1638997910.jpg

В колекцията на Майкъл Стайнхард е имало незаконно придобити предмети от 11 ...

8 дек. 2021 | 23:09