Снимка: Министерски съвет

Беата ми благодари, че защитихме Полша, посочи министър-председателят

Борисов: Ще настояваме да паднат санкциите срещу Русия по време на председателството ни на ЕС

13855 | 20 септ. 2017 | 13:55

Ако един човек бяга от война, от смъртта - ще го защитим, но икономическите емигранти са друга тема - нека да отиват там, където са искани, посочи българският премиер след срещата си с полския премиер


По време на нашето председателство на Европейския съюз отново ще поставим тази тема, с аргументи, за да убедим всички, че санкции не трябва да има“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с полския премиер Беата Шидло.

 

По думите му всички европейски премиери през годините винаги са гласували за санкциите срещу Русия. "Самата „Вишеградска четворка“ по тази тема има своя баланс – Виктор Орбан държи на Русия, а други - не. Ние казваме: има НАТО-вска доктрина и ние изпълняваме своя ангажимент, лоялен член на НАТО сме", добави премиерът.

 

Според него в спокойно аргументиран тон страната ни трябва да намери подходящо решение. "Ние не сме нападателен съюз, но трябва да бъдем подготвени и това правим чрез тези учения, посочи Борисов, приключвайки темата с НАТО.

 

"Ако един човек бяга от война, от смъртта - ще го защитим, но икономическите емигранти са друга тема - нека да отиват там, където са искани. За релокацията се съгласихме за 1200-1300 човека, но винаги обясняваме какво трябва да се направи- затваряне на всички граници на Европейския съюз, влизане само през легалните КПП-та", така премиерът коментира бежанския натиск. "Внимателно трябва да се следи този процес, за да не бъде разделителна линия", посочи той по отношение на мигрантския проблем.

 

Той за пореден път заяви, че България е изпълнила всички критерии за Шенген. "Това е казано и в ЕП, а еврозоната всички държави са приели, че ние един ден трябва да сме там, изпълнили сме всички показатели. Не представляваме никакъв риск за еврозоната", сигурен е е премиерът.

 

Полската премиерка пък посочи, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. За Полша е известно, че има възражения за релокацията, но Беата Шидло акцентира на това, че страната й участва активно в предоставянето на хуманитарнта помощ и в различни проекти за защита на външните граници.

 

По този повод тя похвали България и посочи, че страната й ни има доверие и ни подкрепя за влизане в Шенген. По отношение на директивата за командироване на работниците Шидло каза, че Полша и България ще разработват „компромисен проект, приемлив за нашата част на Европа“, особено за транспортните работници. „Беата ми благодари, че защитихме Полша“, засмя се Борисов, припомняйки с това по-острия тон на френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас.

 

Полската гостенка подчерта, че много неща свързват България и Полша, които са приятелски страни. Тя напомни, че е у нас в периода, в който страната ни се готви за председателството си на ЕС и допълни, че възлага големи надежди на българското председателство.

 

Беата Шидло посочи и общите теми в „нашата“ част на Европа - инфраструктура, социална политика, сигурност. По думите й Полша е отворена за сътрудничество, ЕС да се разширява, а политиката към Западните Балкани трябва да бъде „амбициозна и много отворена“. Според Борисов пък трябва да се даде перспектива на младите хора, за да не се ориентират към по-добрите условия на живот в западните страни.

 

„Категорични сме, че трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости“, посочи той. България и Полша ще работят заедно и за удължаване живота на ТЕЦ-овете и развитие на минно-добивната промишленост, която е в основата на енергетиката на двете страни.

 

Двамата премиери се разбрали да си гостуват по веднъж годишно, за да градят общи позиции и изпълняват общи задачи. Борисов пък коментира, че полските туристи са се върнали да почиват у нас, защото Черноморието ни е чисто.


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05