Атанас и Пламен Бобокови откриват спортната зала в Русе с премиера Бойко Борисов

Братята винаги са се дистанцирали от кръвна комунистическа връзка

Братя Бобокови - най-богатите русенци. Приказка за горива, дарителство, иманярство на ръба на закона

11808 | 28 май 2020 | 13:20

Пламен и Атанас Бобокови имат фирма и във Великобритания, която се занимава с търговия на акумулатори и акумулаторен скрап. Тяхна е и идеята за първия частен нумизматичен музей, но проектът е спрян по ред причини.


Братя Бобокови, които станаха днес обект на Спецпрокуратурата, са в топ десятката на най-големите богаташи в България, най-богатите русенци. 
Фабриките им за горива и батерии показват зашеметяващи ръстове.


Пламен и Атанас Бобокови имат фирма и във Великобритания, която се занимава с търговия на акумулатори и акумулаторен скрап. Тяхна е и идеята за първия частен нумизматичен музей, но проектът е спрян по ред причини.


Пламен Бобоков живее в Русе в къщата до Екатеринодар. Пред позлатената камина има послана кожа на бяла мечка. Преди няколко години караше единственото Infinity в България.

Братя Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл".

Момчетата са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият е на 33 г., другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Завъртат и търговия с горива, после решили да произвеждат масла.

И в 1993 година основават "Приста ойл", който сега е най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял.

През 1995 година братята си построяват завод и започват производство на смазочни масла с марка "Приста".
Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана. Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв.

Братят имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро.

Братята са серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. Дадоха 100 000 лв. за строежа на църквата "Всех Святих" в Русе. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще им целува ръцете цял живот.
Те са и спортни спонсори. Допреди две години издържаха русенския футболен клуб “Дунав”, но след като феновете ги изпонаплюха, се отказаха. Влагат по 1 млн. евро годишно в „Приста Ойл Рали Тийм".
Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Таки.
Арестът на Боби Белята докара голяма беля на братя. Ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше новият закон и частните колекции не бяха легални.

Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел.

Пламен Бобоков живее със семейството си в Русе в къща, паметник на културата. Построена е през 1900 година от голям арменски търговец, който емигрирал после във Великобритания, а синът му бил голям английски писател.
В редките си интервюта в пресата братята повтарят едно и също по два повода. Първо и на двамата девизът бил “Колкото повече, толкова повече”. А второто – не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак.

Фондация “Братя Бобокови”

Фондация “Братя Бобокови” е основана през 2005 г. с цел да осигури всички финансови и организационни условия за създаването и функционирането на Нумизматичен музей- Русе (НМР), като през 2008г. получава разрешение от Министерство на културата за неговото основаване и развитие на бъдеща дейност като частен музей.


През 2007 г. фондацията закупува четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт трябваше да бъде адаптирана за Нумизматичен музей. Сградата е емблематичен архитектурен шедьовър за град Русе – бившата музикална гимназия, с архитект Удо Рибау. Построена е през 1901г. със средства, събрани от протестантската общност в България с цел да се създаде сиропиталище с училище и детска градина към него. През годините последователно са се помещавали немско училище, френска мъжка гимназия, музикална гимназия, но дейността и е прекратена през 1986г. поради нанесените огромни щети от земетресението в Стражица.

През 2009 година Управителят на фондацията Братя Бобокови - д-р Димитър Драганов - бе обвинен в иманярство - за пране на антични произведения на изкуството. Човекът на Бобокови е обвинен, че е събирал и съхранявал предмети с културно-историческа стойност, придобити по престъпен начин, а също и като организатор на престъпна група.

Разследването срещу него се проточи близо две години. Ученият, който е и бивш директор на Историческия музей в Ямбол, беше задържан като ръководител на 19-членна банда за незаконни археологически разкопки. По това време професорът е шеф на отдел Археология в русенския музей.

При акцията от 1 февруари 2008 г. в дома му са открити и после иззети 489 уникални антични монети на приблизителна стойност 370 хил. лева. Това са монети, сечени от скитски царе.

При обиските на още 25 адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектувана антична колесница.

Дни след операцията на ГДБОП пред медиите беше обявено, че иззетата от Драганов нумизматична колекция е собственост на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. Професор Драганов декларира, че е обработвал колекцията както за регистрация, така и защото пишел книга за нея. Тя му била предадена с протокол от 15 ноември 2007 г., подписан от собственика й Пламен Бобоков. Източници, близки до разследването, обаче твърдят, че монетите е трябвало да бъдат продадени на голям музей в Западна Европа.

Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън България; отпечатала е осем научни монографии в областта на нумизматиката и над 30 други научни публикации; участвала е с доклади и постер-презентации на световните нумизматични конгреси в Мадрид, Глазгоу (Шотландия) и Таормина (Сицилия). Активно развива образователна и научна дейност, свързани с популяризиране на българската култура и история.
Самият Драганов разказа, че проблемите му с правоохранителните органи датират от лятото на 2007 година, когато започнала процедурата по регистрацията на колекцията на братя Бобокови.

През 2015 година Премиерът Бойко Борисов, министрите на спорта на България и Румъния Красен Кралев и Габриела Сабо, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Русе Пламен Стоилов официално прерязаха лентата на най-новата многофункционална спорта зала на България - „Булстрад Арена“ в Русе заедно с инвеститорите от дружество „Проект Русе” АД братята Атанас и Пламен Бобокови.

Градежът струва над 30 милиона лева на частния инвеститор Пламен Бобоков и брат му Атанас Бобоков. Общината в Русе участва с апортна вноска. Акционерите са приели, че след завършването на строителството спортната зала ще бъде обособена в отделно дружество, чийто капитал ще бъде разпределен в съотношение 49% за Община Русе и 51% за частния инвеститор.

През 2018 година кабинетът отпусна 20 млн., за да направи държавна собственост откритата през 2015 г. русенска зала. Официално в нея са вложени 55 856 861 лв. - 18 884 000 апортна вноска на общината и 36 972 861 от Бобокови. Там трябваше да се строят също мол, офис сграда клас А и петзвезден хотел, но това не стана.

 

Пламен Бобоков е Почетен Консул на Украйна в България и почетен гражданин на гр. Русе.
Той е и член с два пълни мандадатана Борда на най-голямата и силна работодателска организация в България – КРИБ.
Носител е и на няколко награди:
2015г. – Печели първо място в конкурса „Сграда на годината“ за проекта „Арена Булстрад“, България
2008г. – Получава първо място в конкурса „Мъж на годината“, Украйна
2000г. – Получава първа награда в категория „Индустриален Мениджмънт“ от Фондация „Буров“, България
1998г. – Получава награда за подкрепата на Ескпериментални проекти в сферата на изкуството, България
Пламен Бобоков се дипломира като магистър в Юридически Факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.


От категорията

Гешев: Вече няма недосегаеми! Прокуратурата действа на базата на закона и в президентството

-1589613336.png

Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние ...

9 юли 2020 | 16:31

За първи път! Белезници за двама президентски съветници - Пламен Узунов и Илия Милушев

-1594283351.jpg

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани ...

9 юли 2020 | 15:04

Прокуратурата поиска проверка на Аркутино и парк "Росенец"

-1594304450.jpg

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни ...

9 юли 2020 | 17:19

Арестуваха Пламен Узунов! Водят го под конвой в София

Арестуваха Пламен Узунов! За първи път щракват белезтици на съветник на държавния глава -1594288801.jpg

Той е задържан край Пловдив за 24 часа. Адвокат на Узунов е Емилия Недева.Ще ...

9 юли 2020 | 12:48