Снимка Кадър Нова нюз

У нас доминира Делта вариантът, посочи вирусологът

Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса

2295 | 16 окт. 2021 | 17:44

Препоръчва се да има отстояние от две седмици между прилагането на антигрипна и ковид ваксина, изтъква тя


България не е достигнала пика на коронавируса.

Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз вирусологът в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя съобщи, че в момента в страната няма регистрирани случаи на вариантите Ламба и Мю, но се констатира пълна доминация на Делта.

„Към момента бавно изкачваме. Стръмно е изкачването, което наблюдавахме при предишните вълни и това, което наблюдаваше Западна Европа и Америка при вълната с Делта варианта. При нас особеността е, че по-полегато върви кривата на изкачването”, добави още експертът.

Доминацията на Делта варианта се доказва от ежеседмичните отчети на НЦЗПБ. „Секвенират се около 500 проби, всичко е с този вариант. Неговите особености - по-голяма заразност, резултатът - повишена заболеваемост и леталитет”, добавя вирусологът.

Тя обясни и защо Делта вариантът поразява повече децата и младежите. „Дължи се на по-голямата инфекциозност. И предишните варианти засягаха децата, просто не го забелязвахме, поради особеностите на имунната система. Те се заразяват, но не го прекарват така тежко, както възрастните”, уточни доц. Гломб.

Вирусологът обясни дали Делта протича по-леко при прекаралите вече някои от предишните варианти на COVID-19. „Няма правило. Има случаи, при които повторното заразяване е безсимптомно. Има и такива, при които повторното заболяване е с по-леки симптоми, но са описани и достатъчно случаи, при които повторното заболяване е по-тежко, дори и смърт”, добави тя.

Доц. Гломб посочи, че би препоръчала бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. „Бих препоръчала, особено в българските условия, защото вероятността човек да се зарази повторно е доста голяма. Трета бустерна доза не се препоръчва за млади, здрави хора - ваксинирани, които не са на първа линия. Поради чисто етични съображения, за да има достатъчно ваксини за страните, които не могат да си ги позволят. И другата е защото все още липсват достатъчно на брой изследвания за ефекта на третата доза по отношение на защитата”, каза тя.

Относно поставянето на грипна и COVID ваксина, тя каза. „Нека се придържаме към казаното от регулаторните органи. Препоръчва се да има отстояние от две седмици между прилагането им”, заяви доц. Гломб.


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Проф. Александрова: Омикрон не е толкова безобиден, колкото си мислехме
(Видео)

-1613832949.png

Възможни са и други антирекорди по заболеваемост, прогнозира вирусологът

19 ян. 2022 | 09:55

Лорер с ново министерство от 482 души и двама зам.-министри
(Видео)

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници и ново министерство от 482 души. Снимка БГНЕС
-1642578693.png

В Министерството на иновациите и растежа се прехвърлят: Българската агенция за ...

19 ян. 2022 | 09:45