Десислава Иванчева. Кадър: фейсбук

Решението е взето от подчинената на министър Цачева дирекция „Изпълнение на наказанията“

Експерти: Оковаването на Десислава Иванчева е противозаконно!

7426 | 2 авг. 2018 | 18:01

Бившият зам.-министър на МВР Димитър Бонгалов беше категоричен: Става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”


Оковаването на арестуваната бивша кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иваночева е абсолютно незаконно.

Около това мнение се обединиха експерти и юристи ден, след като във „Фейсбук“ бе разпространено видео, на което се вижда как жената влиза в болница под конвой от служители на "Главна дирекция за изтърпяване на наказанията", окована с вериги на ръцете и краката.

Кадрите с качването по стълбата на болницита на окованата жена предизвикаха вълна от гняв и възмущение в социалните мрежи.

 

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта Марин Марковски, който е адвокат на Десислава Иванчева.

 

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи пред БТВ, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги (каквито имаше по тялото на Иванчева), а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство

Бонгалов посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател.

 

Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”.

Бившият зам.министър на правосъдието подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

 

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

 

Според Марин Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

 

Във „Фейсбук“ се усилено се обяснява защо оковаването на Десислава Иванчева е незаконно.

 

На 11. 01. 2006 г. е приета Препоръка Rec/2006 на Комитета на министрите на държавите членки относно Европейски правила за затворите. Съгласно чл. 68. 1 се забранява използуването на вериги и окови. Белезници, усмирителни ризи и др. средства за ограничаване на движението се поставят по изключение - за предотвратяване на бягство по време на преместване или когато всички други мерки за контрол не дават резултат.

 

Според българския Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), употребата на белезници се допуска и когато това е необходимо при конвоиране при конвоиране.

Останалите помощни средства могат да се използват само когато това е абсолютно необходимо и то ако резултатът не може да бъде постигнат с физическа сила.

 

От посочените разпоредби следва:

 

1.Към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство (ЕКПЧОС -чл.3; ППЗИНЗС – чл. 104. - основен принцип).

 

2.Помощните средства са лимитивно посочени.

 

3.Винаги се прилагат по изключение и то при определени условия.

 

4.Окови и вериги не само, че не са част от т. н. "помощни средства", но и са изрично забранени.

 

Този, който е разпоредил конвоирането на Иванчева вероятно си дава сметка, че горе посочените условия трябва да са налице. Ако не е така отново българските граждани ще плащаме заради некомпетентност или безотговорност.

 

"Казусът с белезниците е много интересен и въпросът ще се изследва, ако се подаде иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди или жалба в Страсбург - дали се е налагало точно Иванчева, за която няма данни да е с колосална физическа сила или да владее бойни изкуства, да бъде по този начин показвана на публиката", смята адвокат Екимджиев.

 

Бившата кметица ана „Младост“ Десислава Иванчева е в следствения арест на "Д-р Г. М.Димитров" № 42.

 

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) е специализирана структура към министъра на правосъдието Цецка Цачева. Дирекцията упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби.

Решението за начина на охраняване и конвоиране на Иванчева е на дирекцията, подчинена на министър Цецка  Цачева.

 

Отношението на съдебната охрана към бившата кметица на „Младост“ е изключително жестоко, особено като се има предвид фактът, че тя е вързана с белезници дори леглото в ареста.

Не такова бе поведението на ГДИН например към Гълъбин Боевски, който бе осъден за изключително тежко престъпление - пренасяне на 9 кг кокаин. Присъдата му бе издадена от бразилски съд, но той бе върнат в България и по закон трябваше да я доизкара зад решетките у нас. Боевски обаче никога не бе задържан и демонстративно още в първите дни се разхождаше по моловете, след което изчезна.

Известни са и други примери, когато въпреки огромната опасност, съдебната охрана "изпуска" престъпници с тежки присъди, някои не само от българския, но и от чужди съдилища, и те също изчезват.


От категорията

Радев: Аз не колекционирам и апартаменти! „Апартаментгейт“ е вододел, трябва да има последствия!

-1554731662.png

Това са отчаяни опити на управлението да приравни имотите си с тези на ...

19 апр. 2019 | 21:09

Нинова за обвиненията на Борисов за „пълзяща диктатура“: Това е принос в световната история! Бисер!

-1555268829.jpg

Нинова е категорична, че Борисов няма да може да удържи управлението. Ад е да ...

19 апр. 2019 | 20:22

Мустафа Карадайъ повежда евролистата на ДПС

-1555671160.jpg

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван ...

19 апр. 2019 | 13:55

Кънчо Стойчев: Скандалите и умора от управлението на ГЕРБ са причините за спада на партията

Кънчо Стойчев-1542353535.jpg

"Не говорим вече за това, което представители на ГЕРБ наричат компромати. ...

19 апр. 2019 | 19:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Симо


2 авг. 2018 | 19:44А, бе само припомнят,,ТРИ СИНДЖИРА РОБИ,,,...Пък КОЙ е робовладелецът и времето са ...подробност....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


2 авг. 2018 | 18:23Димитър Бонгалов може да е бил зам. министър на правосъдието, но днес той се изказва като директор на Дирекция Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека към Омбудсмана на републиката! Този човек е бил зам. министър в правителството на Тройната коалиция от квотата на Зелена партия, коалиционен партньор на БСП! През 2007 г. подава оставка, заради липса на пари за затворите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


2 авг. 2018 | 20:40Е, и?! Какво искате да кажете госпожо?Мисълта ви не тече много гладко.Явно сте от интелектулните импотенти принадлежащи към Боковата джендър дружинка мародерстваща България вече трети мандат.


Васил Здравков


2 авг. 2018 | 18:22Всички коментиращи се правят на улави. Все едно не знаят, че живеят в държавата на Шайката. Щом тази нещастна фризьорка е спечелила избори срещу Шайката, ще мре.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


2 авг. 2018 | 20:14Прав си има хора, които се правят на улави и просто улави! Ти къде се слагаш? Не забравяй, че Иванчева стана кмет, защото кметицата на Младост от ГЕРБ подаде оставка. Нещастната фризьорка спечели с помощта на Кадиев, но реши да играе сама. Това е!