Подобно говорене е било характерно за участващите в превратите през 1923 и 1934 година

Историци: Румен Радев използва масонска терминология в публичните си речи

36828 | 17 септ. 2021 | 11:18

“Братството на почтените“ и „Повече светлина“ са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство. Същата дума “почтени хора” използва и Кирил Петков за нови яси проект

-1629059562.jpg-1631078605.jpg

Георги Божилов

историк


АНАЛИЗ: РУМЕН РАДЕВ ИЗПОЛЗВА ИЗЦЯЛО МАСОНСКА ТЕРМИНОЛОГИЯ В ПУБЛИЧНИТЕ СИ РЕЧИ

 

 „През 2020 година на площадите се роди братството на почтените хора…“, обяви  в новогодишното си приветствие по случай новата 2021 година президентът Румен Радев.

 

Езиковедите трябва да са забелязали, че речите му изобилстват от думата „почтени“ във всички й форми. Същата дума се оказа ключова и в говоренето на Кирил Петков и Асен Василев. При обявяването на новия проект (16.09.) Петков заяви: „Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат от нашия профил, посочи още той. Това са почтени хора“. Отново на преден план излиза това прилагателно, което означава морален, предизвикващ почит, уважение.

 

Друга ключова дума, която се среща постоянно в публичната реч на Радев и Петков е „светлина“. Президентът по време на своя лекция през 2018 използва цитат от Гьоте срещу българските политици, който получи широко разпространение  -  „Светлина, повече светлина“.

За краткото време, в което е в публичното пространство, Кирил Петков също не пропуска да говори за „светлина“ и „прозрачност“ в банки, предприятия, икономиката, сделки.

 

Доколко Радев е повлиян от членството си в пловдивската ложа „Слънце Ориент“, основана от бизнесмена Георги Гергов? Езиков анализ на посланията му разкрива безспорното влияние на това членство в публичния му език.

 

Отговорите може да се намерят в основния научен труд за българското масонство на проф. Величко Георгиев от  СУ“Св. Климент Охридски“ - „Масонството в България“ (изд. „Наука и изкуство“, 1986, 438 страници).  Оттам лесно могат да се направят съотвените аналогии.

 

 „Първомайстор на ложата се нарича „почтен“ (стр.76). Помежду си използват специална терминология и се назовават „братя“, организацията им се зове „братство“, ложата, в която членуват наричат „почтена“, а също и „работилница“, масонството убеждение – „светлина“. (стр.85).

Често масонството се обозначава като братство на почтените и в него се приемат само способните за разбират зидарската „светлина“, тоест масонството и след това да го отстояват (стр.66).  

 

Подобно говорене е било характерно за участващите в превратите през 1923 и 1934 година, които са основно военни масони и които работят за премахване на политическите партии и говорят срещу политическата класа.

 

„Братството на почтените“ и „Повече светлина“ са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство в България и превърна в опорни точки за своите политически послания и действия.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37