Иван Гранитски

Директорът на издателство "Захарий Стоянов" е тазгодишният носител на Вазовата награда

Иван Гранитски: "Без Вазов няма България. Той е духовният хемоглобин на нацията"

17843 | 6 юли 2016 | 14:23

"Под игото" е най-четеният български романи, една от вечните книги на българите. В България хората ще бъдат принудени да се върнат към примера на нашите възрожденци, защото това е спасително за нацията. Иначе изчезваме, разтваряме се.


-  Г-н Гранитски, Вие сте тазгодишният носител на Вазовата награда, която ще Ви бъде връчена в Сопот на 9 юли. Тя е учредена през 1970 г. от Община Сопот и Министерството на културата и се присъжда редовно всяка година, по традиция на деня, в който се е родил патриархът на българската литература. Сред лауреатите ѝ са най-големите имена в българската литература през десетилетията.* Как се чувствате в този кръг?

 

- Вазовата награда е висока чест, голяма отговорност и едно огромно вълнение. Но над всичко, за мен това е изключително интелектуално преживяване, защото Иван Вазов като критик и писател през годините е най-значимият, най-големият, най-всеобхватният, полифоничен български поет и писател.

 

Може да се каже, че без Вазов няма България. Той е в основата на духовния хемоглобин на нацията. Вселена, която създава новия български език. Както знаете, той развива всички литературни жанрове и ги довежда до съвършенство- от лириката, през поемите, до разказите, романите, пиесите, пътеписите, публицистиката... Велик човек.

 

- Как разбрахте, че влизате в този наистина уникален „отбор“ от имените наши сънародници?

 

- От журито. То също е много впечатляващо , което за мен носи отговорност и задължение. В него участват доц. Григорий Вазов – наследник на великия писател и почетен гражданин на Сопот; акад. Георги Марков; председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, кметът на община Сопот Деян Дойнов, който е талантлив, деен, обещаващ млад човек, добър стопанин на града си.

 

- Коя част от себе си виждате най-близо до Иван Вазов – Гранитски писателят, издателят, публицистът, литературоведът?

 

- Може би комплексната дейност на издателя и на критика, а и на писателя, защото аз се стремя да ги успоредявам и всъщност те са едно цяло. Вече 20 години като директор на издателство „Захарий Стоянов“ съм си поставил една свръхзадача и я следвам неотклонно – да разпространявам българската литература, класическата и съвременната, и като издател, и като критик. Имаме вече над 3000 представяния в цялата страна на наши автори.

 

Това е една будителска дейност, която продължава духа на Вазов, философията и традицията му - това че трябва постоянно да се събужда българското общество, че трябва да се грижим за българското слово и книга.

 

- Колко негови произведения сте издали?

 

- Поне пет издания на знакови подборки от Вазови творби. Един том поезия, озаглавен „Епопея на забравените“; романът „Под игото“ с  поне седем - осем преиздания, включително последното, което е библиофилско, защото възпроизвежда последното прижизнено издание на текста на Вазов от 1920 г. В нашето проф. Шурбанов и проф. Майкъл Холман - един голям българист, изследват и дават на българската публика данни, които са малко известни. Например, че „Под игото“ излиза първо на английски език и чак след шест месеца- на български.

 

Разбира се, имаме издаден и том с пътеписите му под заглавие „Великата Рилска пустиня“; разказите му, повестта „Немили –недраги“... Всичко по-важно от патриарха на литературата ни издаваме и преиздаваме.

 

Сега възнамеряваме да започнем и едно академично издание в над 20 тома на творчеството му,  заедно с едно издание на творбите на Димитър Талев, чиято годишнина наближава. Това ще е нашата синовна почит към тези велики българи.

 

- Купува  ли се Иван Вазов днес?

 

- Разумен въпрос. "Под игото" се оказва не само най-четеният български роман, а една от вечните книги на България. Два романа виждаме, които постоянно се търсят от всяко следващо поколение и се продават – "Под игото" и "Време разделно". Това са и най-продаваемите книги на български автори. Към тях можем да добавим и текстовете на Талев – „Железният светилник“, „Преспанските камбани“. Това сочи поне моят 20-годишен опит на издател.

 

- Дали това търсене маркира една възраждаща се патриотична тенденция, която засяга и младите българи?

 

- Забелязвам, че колкото по-безсъвестни и безотговорни стават българските политици, повече се засилва интересът на различни поколения, слава Богу и на младото, към примера на Възраждането и към класиката. Към нашите възрожденски дейци и поборниците за национално освобождение- Левски, Каравелов, Ботев, Захари Стоянов, разбира се Вазов.

 

Това е реакция на насаждания нихилизъм, оформяща се съпротива на обществото срещу гибелните мултикултурни тенденции, които американците се опитваха да налагат с фондациите си – на Сорос, Америка за България. Виждаме подобна реакция и в други европейски страни- Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Австрия. Защото този модел, който американците опитаха да наложат в Европа, не работи. Той доведе до страхотни сътресения.

 

В България хората ще бъдат принудени да се върнат към примера на нашите възрожденци, защото това е спасително за нацията. Иначе изчезваме, разтваряме се.

А в случая отново традицията на Вазов ни спасява – ето, виждаме как сто години след смъртта му той продължава да бъде духовен закрилник на страната. В този смисъл той е не само най-големия наш писател, но и духовен водач на съвременна и на бъдеща България.

 

- Кои съвременни български автори издава Иван Гранитски?

 

- Сега под печат са книги на талантливи поети и белетристи като Боян Ангелов, Любомир Котев, Панко Анчев, Виктор Пасков, Веселин Стоянов... Някои от тях си отидоха вече от този печален свят.

 

- Извън интернет, четат ли се такива текстове? Продават ли се като класическо книжно тяло? Или това отново е една апостолска мисия на издателство „Захарий Стоянов“?

 

- По-трудно, по-бавно се продават наистина, но да, това е моята идея и стратегия. „Захарий Стоянов“ се е нагърбил с това апостолско разпространение и популяризиране на съвременните български автори. Ние постигаме това разпространение с много срещи из страната , неслучайно сме най-пътуващото издателство със срещи и пемиери из малки градчета, селца, селски и градски читалища, училищни библиотеки и прочие. Така постигаме едно задоволително книгоразпространение.

 

- Решихте ли какво ще кажете при връчването на Вазовата награда? Или ще импровизирате?

 

- Имам в съзнанието си една изградена духовна конструкция. Ще говоря именно за това велико значение на Вазов за съхранението на бълагрски дух и национална идентичност. Че той е в духовната кръв на българина. Без това, което е направил и което тъпърва прави с творчеството си, щяхме да бъдем по-бедни и по-нещастни като нация. И може би нямаше да издържим дълго на историческите предизвикателства.

 

*Лауреати на Вазовата награда:

 

1936 ЕФРЕМ КАРАНФИЛОВ

1970  ДИМИТЪР ТАЛЕВ

1971  ЕМИЛИАН СТАНЕВ

1972  АНДРЕЙ ГУЛЯШКИ

1973  ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ

1974  КАМЕН КАЛЧЕВ

1975  ДОРА ГАБЕ

1978  КАМЕН ЗИДАРОВ

1979  ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

1980  ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА

1981  ПАНТЕЛЕЙ ЗАРЕВ

1982 ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ

1983 ЕФТИМ ЕФТИМОВ

1984 СЛАВ ХР.КАРАСЛАВОВ

1985 БОГОМИЛ РАЙНОВ

1987 ВЕНКО МАРКОВСКИ

1988 КОСТАДИН КЮЛЮМОВ

1989 ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

1990 ЙОРДАН РАДИЧКОВ

1997 НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

1998 ДАМЯН ДАМЯНОВ

          ИВАН ДИНКОВ

1999 ПЕТЪР КАРААНГОВ

2000 МИЛЕНА ЦАНЕВА

2003 КОЛЬО ГЕОРГИЕВ

2004 СТЕФАН ЦАНЕВ

2005 ВЕРА МУТАФЧИЕВА

2006 АНТОН ДОНЧЕВ

2007 НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

2008 НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

2009 ДОНЧО СТЕФАНОВ ЦОНЧЕВ

2010 ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ ХРИСТОВ

2011 ГЕОРГИ МИШЕВ

2012 СВЕТЛОЗАР ИГОВ

2013 ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ 

2014 ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ

2015 ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

 

 

 

 

   


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Трима съветници на президента Радев - клиенти на прокуратурата

-1594208598.jpg

Третия човек от екипа на Радев - главният секретар Димитър Стоянов пък е викан ...

8 юли 2020 | 14:42

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Той иска, но не знае как!

-1580931907.jpg

В обозримо бъдеще за ГЕРБ и за нейния лидер по-добре няма да става. Премиерът ...

8 юли 2020 | 14:58