Разсейването на гласове е подарък за статуквото, да оставим различията за предсрочния вот

Иво Христов: ГЕРБ вече загуби тези избори политически. Може да победи само с манипулации!

16338 | 20 май 2019 | 11:55

Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори и


0_eu2019 

Иво Христов e роден 1970 г. в  Истанбул.  Юрист по образование, преводач. Превеждал е автори като Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан, Андре Жид и др. 

Журналист в RFI, БНТ, БНР, сп. EUROPEO, сп. А-specto.

Началник на кабинета на президента Румен Радев (2017-2019). Говори френски, английски, испански и руски език.

Кандидат за евродепутат от гражданската квота в листата на БСП (№18) с преференциален номер – 104

- Г-н Христов, напоследък изглежда, че Борисов има фиксация върху вашето име, което най-често попада в публичните му атаки. Ласкае ли ви това? Всъщност, как се отразява това на вашата популярност?
- Не обръщам никакво внимание. Борисов не може да преглътне поражението на президентските избори, защото със самото си присъствие президентът Радев създава неизгоден за него паралел. А той не е свикнал да дели мегдан с никого. Уви, хората одобряват Радев, защото разпознават в него почтен, последователен, ценностен политик, какъвто Борисов не е.

- Какво е усещането ви в края на тази кампания?
- Режимът на Борисов е вселил страх в душите. Никъде няма да видите общински чиновник на наше събрание. Защото в общините вече работят само хора на ГЕРБ, а малцината останали не смеят, защото рискуват да си загубят работата. На места полицията притиска инакомислещите, други държавни органи тормозят бизнеса. Тази задушлива атмосфера е прогонила над 30 000 българи зад граница само през изминалата година. Но надежда има. Залите са пълни. Срещам хората, които телевизията не показва: почтени, работещи и пенсионери, милеещи за България. Говорят ангажирано. Не лукавят. Не очакват облаги, а справедливост и достойни доходи.

 

За мен ГЕРБ вече политически загуби тези избори, може да победи само с манипулации. Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори или ще продължим агонията.

- През последните години обикаляте много страната и покрай работата ви в президентството и сега покрай кампанията. Каква България ще ни завещае епохата „Борисов“ в политиката?
- Опустошена и обезсърчена. Наплашена. С детски площадки, но без деца, със селски стадиони без футболисти, с „къщи за гости“ без гости. ГЕРБ и бизнес-клиентите на партията приватизираха европейското членство и го превърнаха в джипове и резиденции. Екранната България няма общо с реалната. Там режат ленти и българи се прибират в родината. Всъщност инвеститорите ни заобикалят, а ниските доходи гонят хората на гурбет. Затаеният гняв поболява хората. Институциите не функционират.

- Традиционно, избирателната активност за Европейски избори е много ниска, интересът е вял. До какво може да доведе това?
- Това улеснява манипулаците. ГЕРБ разполага с пари и средства за натиск и може да организира „служебен“ вот за своята листа. Сиреч управляващите водят с една обиколка преди старта. Това може да се компенсира само с масивно гласуване. През 2016 г. българите масово подкрепиха президента Радев и сега никой не съжалява. Дано осъзнаят залога и сега.

- На тези избори участват и множество проксита на статуквото, едни синдикални, други екс-коалиционни на ГЕРБ. Очаквате ли много избиратели да се подведат и да обслужат това, срещу което реално биха гласували?
- Със сигурност те ще разсеят част от гласовете. Сателитите на ГЕРБ водят активна, много професионално „опакована“ кампания. Борисов разполага с неограничен бюджет и механизми, за да ги подкрепя и инструментализира.

- Скандалите около управлението не спират две години. Корупционните разкрития от последните месеци промениха ситуацията. Защо Брюксел не реагира остро, категорично на случващото се?
- Брюксел нехае за България. Това личи от Механизма за сътрудническво и проверка, който не само не притеснява родните корупционери, но и се използва за политическа подкрепа на властта. Последният доклад бе щадящ за България, а след него избухна серия от скандали, които опровергаха заключенията му. Днес българите са гневни, но съдбата ни е в наши ръце. Не бива да се надяваме на помощ от Брюксел.

- Какви са вашите цели в ЕП, ако бъдете избран?
- Да съхраним съюза като гарант на мира в Европа. Да изградим така наречения социален стълб като система от мерки, които гарантират доходите, условията на труд и социалната обезпеченост на хората. Да работим за разведряването на политическия климат на континента, който е крайно напрегнат. Да развиваме електронната демокрация, която да позволи по-пряко участие на гражданите при вземането на решения в ЕС. Приоритетно ми се струва законодателството срещу офшорните зони, където изтичат парите на недобросъвестния бизнес. Както и таксуването на финансовите транзакции. Тези две мерки биха осигурили средства за социална политика. Нужни са инвестиции в човека: в неговото здраве, култура и образование. Светът е все по-технологичен и ще спечели онзи, който има най-квалифицираните хора, а ще оцелее онзи, който има достатъчно културни и хуманитарно изградени граждани. Защото само професионализмът не гарантира обществената хармония. Важна е и ценностната рамка.

- Сякаш има мъртво вълнение преди вота. Вече предупредихте, че ако ГЕРБ спечели, може да няма следващи избори. Какъв е залогът?
- Залогът е един: победа на БСП или бетониране на статуквото. Ако ГЕРБ победи, реални избори за местна власт наесен няма да има. Правителството разполага с достатъчен бюджетен излишък, за да си ги купи. Съвсем легално, като раздаде пари където трябва.
Моят призив е да оставим различията за предсрочните парламентарни избори. Към този момент само победа на БСП е предпоставка за такива избори. Разсейването на гласове е подарък за статуквото.

 

Източник Общество.нет


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

"Независимая газета": Защо в Япония има толкова малко жертви на COVID-19?

В Япония сложиха маските още през на декември-1586425220.jpg

Сезонът на грипа започна през декември 2019 г. и веднага тръгнаха мерките, ...

26 май 2020 | 20:56

Пьотр Акопов: Ще спре ли Желязната завеса трансджендърите?

Пьотр Акопов-1590494752.png

Можеш да пиеш таблетки, да правиш операции, да ходиш на психолог, но дадения ти ...

26 май 2020 | 15:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


20 май 2019 | 23:30Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени,цигани, ебливи калинки, кариеристи, абевейци,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриотите от ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, продажни прокурори, съдии и журналисти_лъжци!ГОСПОД ЩЕ ГИ ПОБЕДИ ГЕРБАДЖИИТЕ! ГОСПОД ГЛЕДА ОТГОРЕ ВСИЧКОТО ЗЛО, КОЕТО НАПРАВИХА ОПГ ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


20 май 2019 | 21:55Точно и вярно, поздравления за г н Христов!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


наблюдател


20 май 2019 | 18:22Солидно, интелигентно и убедително. Разликата между казаното от Иво Христов и изявите на гербаджиите е очевидна. Дано повече хора го прочетат и вникнат в истините, казани от г н Христов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Georgi Bardukov


20 май 2019 | 18:12Синът на кадрови офицер от РУМНО и внук на шумкари оглавява кабинета на Румен Радев Възможно ли е син на хитлеристки полковник от Абвера да получи място в президентския екип в Германия? Антон Тодоров, специално за Faktor.bg Още в нощта след втория тур на президентските избори си позволих в една от телевизиите, в която бях поканен да коментирам резултатите да кажа, че БСП и компания извършиха класическо тричане на част от българите. Какво значи тричане ли? Този безсърдечен ритуал съществува в Странджа от векове, нарича се още церене (лекуване) на кучетата от бяс. Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Двата кола са приведени един към друг и допрени в горния си край; при рязкото им изправяне, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода (или в речен вир). Това правят в Странджанско с кучетата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


наблюдател


20 май 2019 | 20:06Вие изборите с тричане ли ги сравнявате? Що за глупости? Сравнението на РУМНО с Абвера е не по малко малоумно. Това и Борисов, кандидатът за ДС, не би си позволил.


Georgi Bardukov


20 май 2019 | 18:12Синът на кадрови офицер от РУМНО и внук на шумкари оглавява кабинета на Румен Радев https: www.faktor.bg bg articles petak 13 sinat na kadrovi ofitser ot rumno i vnuk na shumkari oglavyava kabineta na rumen radev 89759


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


20 май 2019 | 17:23Всичко написано от проф.Иво Христов е истина и само масовото гласуване на изборите с бюлетина 18 може да намали опита за спечелване на изборната победа от сегашнитекатили,


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан


20 май 2019 | 16:55Без да взимам страна в спора между БСП и ГЕРБ, нека си ги мерят, имам усещането, че на 25 май ГЕРБ ще бият БСП и то с не малко. Иво Христов ми е симпатичен, но възприе стила на черната кампания, тон за която едно време даде Станишев, човекът, който нагло лъжеше, че не иска да ходи в Брюксел и естествено си събра багажа за там: веднъж лъжец, за цял живот лъжец. Подобен стил отблъсква инстинктивно хората. Но на Христов му пожелавам успешен мандат в Брюксел, интелигентен човек е, може да има принос за някаква положителна промяна.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Gorgona


20 май 2019 | 17:50Веднъж лъжец, за цял живот лъжец? А сто хиляди пъти лъжец, за цял живот честен човек? Кой лъже от сутрин до вечер? Със сигурност не Станишев (не че ми е симпатичен, напротив даже). Извинете, но това е твърде елементарно


Майстор Бг


20 май 2019 | 13:49На такъв наивник му викам глупак.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


20 май 2019 | 16:23Никак не е наивен човек с богат изказ и абсолютно реалистично разсъждава! За съжаление е болезнено прав.....


OFFche Welle


20 май 2019 | 16:16Глупак е баща ти, че е бил пиян когато е окачил майка ти. От пияница и сифилистична циганка се ражда форумен "реалист".