Разсейването на гласове е подарък за статуквото, да оставим различията за предсрочния вот

Иво Христов: ГЕРБ вече загуби тези избори политически. Може да победи само с манипулации!

30493 | 20 май 2019 | 11:55

Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори и


0_eu2019 

Иво Христов e роден 1970 г. в  Истанбул.  Юрист по образование, преводач. Превеждал е автори като Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан, Андре Жид и др. 

Журналист в RFI, БНТ, БНР, сп. EUROPEO, сп. А-specto.

Началник на кабинета на президента Румен Радев (2017-2019). Говори френски, английски, испански и руски език.

Кандидат за евродепутат от гражданската квота в листата на БСП (№18) с преференциален номер – 104

- Г-н Христов, напоследък изглежда, че Борисов има фиксация върху вашето име, което най-често попада в публичните му атаки. Ласкае ли ви това? Всъщност, как се отразява това на вашата популярност?
- Не обръщам никакво внимание. Борисов не може да преглътне поражението на президентските избори, защото със самото си присъствие президентът Радев създава неизгоден за него паралел. А той не е свикнал да дели мегдан с никого. Уви, хората одобряват Радев, защото разпознават в него почтен, последователен, ценностен политик, какъвто Борисов не е.

- Какво е усещането ви в края на тази кампания?
- Режимът на Борисов е вселил страх в душите. Никъде няма да видите общински чиновник на наше събрание. Защото в общините вече работят само хора на ГЕРБ, а малцината останали не смеят, защото рискуват да си загубят работата. На места полицията притиска инакомислещите, други държавни органи тормозят бизнеса. Тази задушлива атмосфера е прогонила над 30 000 българи зад граница само през изминалата година. Но надежда има. Залите са пълни. Срещам хората, които телевизията не показва: почтени, работещи и пенсионери, милеещи за България. Говорят ангажирано. Не лукавят. Не очакват облаги, а справедливост и достойни доходи.

 

За мен ГЕРБ вече политически загуби тези избори, може да победи само с манипулации. Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори или ще продължим агонията.

- През последните години обикаляте много страната и покрай работата ви в президентството и сега покрай кампанията. Каква България ще ни завещае епохата „Борисов“ в политиката?
- Опустошена и обезсърчена. Наплашена. С детски площадки, но без деца, със селски стадиони без футболисти, с „къщи за гости“ без гости. ГЕРБ и бизнес-клиентите на партията приватизираха европейското членство и го превърнаха в джипове и резиденции. Екранната България няма общо с реалната. Там режат ленти и българи се прибират в родината. Всъщност инвеститорите ни заобикалят, а ниските доходи гонят хората на гурбет. Затаеният гняв поболява хората. Институциите не функционират.

- Традиционно, избирателната активност за Европейски избори е много ниска, интересът е вял. До какво може да доведе това?
- Това улеснява манипулаците. ГЕРБ разполага с пари и средства за натиск и може да организира „служебен“ вот за своята листа. Сиреч управляващите водят с една обиколка преди старта. Това може да се компенсира само с масивно гласуване. През 2016 г. българите масово подкрепиха президента Радев и сега никой не съжалява. Дано осъзнаят залога и сега.

- На тези избори участват и множество проксита на статуквото, едни синдикални, други екс-коалиционни на ГЕРБ. Очаквате ли много избиратели да се подведат и да обслужат това, срещу което реално биха гласували?
- Със сигурност те ще разсеят част от гласовете. Сателитите на ГЕРБ водят активна, много професионално „опакована“ кампания. Борисов разполага с неограничен бюджет и механизми, за да ги подкрепя и инструментализира.

- Скандалите около управлението не спират две години. Корупционните разкрития от последните месеци промениха ситуацията. Защо Брюксел не реагира остро, категорично на случващото се?
- Брюксел нехае за България. Това личи от Механизма за сътрудническво и проверка, който не само не притеснява родните корупционери, но и се използва за политическа подкрепа на властта. Последният доклад бе щадящ за България, а след него избухна серия от скандали, които опровергаха заключенията му. Днес българите са гневни, но съдбата ни е в наши ръце. Не бива да се надяваме на помощ от Брюксел.

- Какви са вашите цели в ЕП, ако бъдете избран?
- Да съхраним съюза като гарант на мира в Европа. Да изградим така наречения социален стълб като система от мерки, които гарантират доходите, условията на труд и социалната обезпеченост на хората. Да работим за разведряването на политическия климат на континента, който е крайно напрегнат. Да развиваме електронната демокрация, която да позволи по-пряко участие на гражданите при вземането на решения в ЕС. Приоритетно ми се струва законодателството срещу офшорните зони, където изтичат парите на недобросъвестния бизнес. Както и таксуването на финансовите транзакции. Тези две мерки биха осигурили средства за социална политика. Нужни са инвестиции в човека: в неговото здраве, култура и образование. Светът е все по-технологичен и ще спечели онзи, който има най-квалифицираните хора, а ще оцелее онзи, който има достатъчно културни и хуманитарно изградени граждани. Защото само професионализмът не гарантира обществената хармония. Важна е и ценностната рамка.

- Сякаш има мъртво вълнение преди вота. Вече предупредихте, че ако ГЕРБ спечели, може да няма следващи избори. Какъв е залогът?
- Залогът е един: победа на БСП или бетониране на статуквото. Ако ГЕРБ победи, реални избори за местна власт наесен няма да има. Правителството разполага с достатъчен бюджетен излишък, за да си ги купи. Съвсем легално, като раздаде пари където трябва.
Моят призив е да оставим различията за предсрочните парламентарни избори. Към този момент само победа на БСП е предпоставка за такива избори. Разсейването на гласове е подарък за статуквото.

 

Източник Общество.нет


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37