Според него връщането на левицата в Парламента преди евроизборите е нереалистично

Кънчо Стойчев: Полупразният парламент не връща доверието на хората, а показва по-явно зависимостите

14357 | 11 март 2019 | 10:18

На предстоящите вотове можем да очакваме предизборни обещания и заклинания, но не и „скрити под масата козове“, каза социологът


Полупразният парламент не връща доверието на хората, а показва още по-явно зависимостите – кой с кого управлява и как се взимат решения. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

 

Той обърна внимание, че последващ резултат от това е и фактът, че добра или лоша, БСП се оказва единствената опозиция у нас. Според него връщането на левицата в Парламента преди евроизборите е нереалистично. Причините за това са две – от една страна времето до месец май е малко, но от друга – опозицията няма причина да се откаже от позицията си, че този Парламент е изчерпан, обясни социологът.

 

„Ако трябва да избираме дали да продължим да живеем в това безвремие с безпардонно самохвалство, някакви неща, които политиците говорят на хората, но нямат общо с действителността, както и тотално откъсване от реалния живот, или пък от друга страна упорито да търсим по-добър вариант за управление – във всички случаи трябва да направим второто, пък включително и в настоящия Парламент. Но тази формула вече е изчерпана.

 

Направо изпитвам ужас като слушам един политик, чието име няма да спомена, който каза „Ох, колко е хубаво сега в Парламента като я няма опозицията – как хубаво си работим“ – това е такъв нонсенс и дебелашко неразбиране на демокрацията.

 

Смисълът ѝ е да има опозиция и дебат в Парламента, а той, горкичкият се чувства добре без опозиция. Това показва именно, че се е изчерпала сегашната формула на управление“, коментира Кънчо Стойчев.

 

Според него се прекалява със спекулациите със сделките между ГЕРБ, ДПС и БСП по различни въпроси, когато всъщност става въпрос за диалог и търсене на съгласие. Това е злонамерено, а в политиката диалогът трябва да е водещ, припомни социологът.

 

Той допълни, че на предстоящите вотове можем да очакваме предизборни обещания и заклинания, но не и „скрити под масата козове“.

 

 

Ето и цялото интервю на социологът Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

- Кой с кого ще управлява и ще се коалира? Кой какви намерения има? За действията в и извън Народното събрание, сделките и електоралните нагласи разговаряме в следващите минути със социолога Кънчо Стойчев, който е мой гост. Г-н Стойчев, какво наблюдаваме при политиците, изчерпали ли са се те от гледна точка на управление, следване на политическите си принципи и осъществяване на идеи за бъдещето на България?

 

- Според мнозинството българи да, те са се изчерпали, тъй като не виждаме нито идеи, които да доведат до ускорение на развитието на България, нито хора, които могат да го реализират. Затова и масовите нагласи в страната, две трети от хората, са с негативни нагласи и към управление, и към Парламент, и т.н.

 

Някак си българските политици, тези, които са в Народното събрание, голямата част от тях, се захващат с формалната страна на демокрацията.

 

Да, имало е избори, има четиригодишен мандат, този мандат трябва да се изкара. Разбира се, би било добре всички мандати да са пълни и да се изкарват, но няма такъв постулат, че на всяка цена трябва да се изкарва един мандат. Има ситуации, в много страни сме го виждали, когато се налагат и чести избори.

 

Всъщност това е част и от демокрацията. Не казвам, че е идеалният вариант, но ако трябва да избираме дали да продължим да живеем в това безвремие, в което живеем, с някакво безпардонно самохвалство и някакви неща, които се говорят на хората, които нямат нищо общо с действителността, едно тотално откъсване от реалния живот или упорито да търсим по-добър вариант за управление, във всички случаи, може би, трябва да се търси по-добър вариант за управление. Включително може би и в настоящия парламент. Но тази формула е изчерпана и аз съм напълно съгласен с Георги Марков от ГЕРБ, който каза, че това е агония на Парламента.

 

И направо изпитвам ужас, като слушам политици, даже няма да му спомена името на този политик, защото той не заслужава да му бъде споменато името, който казва: „Ох, колко хубаво е сега в парламента, като я няма опозицията, как хубаво си работим“.

 

Това е такъв нонсенс, това е такова дебелашко неразбиране на демокрацията, че смисълът на демокрацията е да има опозиция и да има дебат в парламента, а той, горкичкият се чувства много добре, като няма опозиция. Това показва именно, че се е изчерпала тази формула, която е в момента.

 

- Г-н Стойчев, малко са хората, които изключват предсрочните избори, но пък и голяма част от тях казват, че какво като ги има, отново ще дойдат същите на власт.

 

- Ами и е така, и не е така. Никога историята не се повтаря по този начин и когато е затормозено, стопирано едно управление, единственият демократичен начин е да се обърнем към хората, към техния глас и към тяхната воля, това е, няма друг начин.

 

- Според вас БСП ще се върне ли в Парламента или какво ще върне БСП в Народното събрание, ако смятате, че ще се случи това?

 

- Аз не считам за реалистично БСП да се върне в парламента преди европейските избори.

 

Първо, остава много малко време, второ, не мога да си представя онази причина, която ще ги накара да се върнат. Те заемат позиция, че този Парламент се е изчерпал и най-вероятно ще я отстояват последователно.

 

Второ, наистина Парламент без опозиция, това е голяма опозиционна партия, 80 души, е един болен Парламент. Това не е здраво и мисля, че хората го разбират. БСП отиде на крайно действие, на позволено крайно действие, защото това е част от позволения инструментариум при демокрацията, включително бойкот на парламента, това крайно действие се взима тогава, когато наистина е поруган всякаква форма на диалог, което ние наблюдаваме.

 

И в този смисъл в този полупразен парламент да събуди доверието на хората е невъзможно. Напротив, това ще е още едно падение.

 

И второ, в този полупразен парламент ще се видят ясно зависимостите всъщност, кой с кого управлява и кой с кого гласува. И ще се разбере, че наистина БСП, добра, лоша, е единствената опозиция в страната.

 

- Според вас ДПС не е опозиция, а по-скоро е с управляващите, това ли твърдите?

 

- Не, аз не твърдя. Не се възприема от хората, това показват нашите изследвания, хората не възприемат ДПС като опозиция. Вероятно по отделни теми знаем, че ДПС е гласувало срещу това управление, но като че ли в по-голямата част от парламентарната дейност ние виждаме взаимодействие с управляващите. Така че трудно е на хората, трудно е на българския избирател да възприеме ДПС като опозиция.

 

- Заговори се тези дни за сделки, сделки между ГЕРБ и ДПС във връзка с опрощаването на неизплатените задължения на вероизповеданията. Сделка между ГЕРБ и БСП пък заради предложението на ГЕРБ за член на ЦИК Александър Андреев. Концесията на летището била сделка между ГЕРБ и ДПС. Има ли сделки според вас и те на каква цена са?

 

- Според мен се прекалява с този коментар със сделките. Ако нормалните разговори, диалогът, търсенето на съгласие го наричаме сделка, това е преднамерено и злонамерено отношение.

 

Разбира се, че в политиката диалогът трябва да е водещ и успешният диалог трябва да води до съвместни резултати. Така че аз съм противник на това да обявяваме всичко за сделка. С което не искам да кажа, че не е имало случаи на грозни сделки. Но тези, които ги споменахте, аз не мисля, че става дума за някакъв тип сделка.

 

А що се отнася до опрощаване на дълговете на вероизповеданията, това трябва да бъде направено и е хубаво, че се прави, тъй като нашия национален интерес се изисква нашата държава да финансира равнопоставено религиозните общности в страната, а не те да бъдат финансирани по незнайни и знайни пътища отвън. В този смисъл не считам, че става дума толкова за сделка, колкото става дума за проява на здрав разум и най-сетне българската държава да си влезе във функциите.

 

- Г-н Стойчев, как ще коментирате твърденията, че лидерът на БСП Корнелия Нинова разчиства вътрешнопартийни проблеми, отсъствайки левицата от Народното събрание?

 

- Струва ми се невярно и нереалистично, защото аз не ги виждам тези вътрешнопартийни проблеми, за които някои медии така шумят. Тъй като Нинова овладя партията, и то не вчера и не онзи ден, а преди доста месеци. Минаха доста пленуми и конгреси на партията, които показаха на тази партия, че тя я владее и другото, което ясно личи и от изследвания и коментари, електоратът на БСП подкрепя Нинова. Тя във всеки момент, ако се обърне към електората, тя ще получи почти безапелационна подкрепа. Така че по-скоро бих коментирал тези изказвания, като търсене под вола теле и злонамерени коментари.

 

Доста наивно, доста примитивно е обяснението, че БСП не е в парламента, защото нещо решава свое лично, вътрешно. Това не е вярно, това е лъжа.

 

- Премиерът отрече да има намерение за коалиция с ДПС, но пък каза и на Корнелия Нинова да се отрече, че няма да прави такава. Кой с кого иска да управлява и да се коалира, г-н Стойчев? Имаме ли доминиращи сили, или тук можем да приложим хода „Всичко коз“?

 

- Аз не вярвам на всичките тези публични отричания, вричания, заричания, те нямат общо с реалния живот и действителността и с това, което се случва. Разбира се, политиците са свободни да приказват каквото си искат, остава хората да им повярват. Не мисля, че някой вярва на такива думи и на такива заклинания.

 

Колкото до възможности за бъдещо управление, това би било предмет на чисто гадаене и аз не бих се ангажирал с подобно гадаене. Едва когато и ако има избори, тогава като видим резултата, тогава би било логично да се мисли в тази посока. В момента всичко останало, коментари на тази тема мисля, че са спекулации, те са от пръсти изсмукани.

 

- За предстоящите евроизбори през май и местните наесен кои карти очаквате да извадят ГЕРБ, БСП, ДПС на масата?

 

- Аз не мисля, че някой държи някакви карти в ръкава. Няма такова нещо. Всички партии, които ще участват в изборите, ще се опитат естествено да се представят по най-добрия начин, раздавайки щедро обещания и заклинания.

 

Друг е въпросът доколко хората ще повярват и на кого точно ще повярват. Предизборният процес е жив процес, реално случващи се неща и не може предварително да се определи. Но съм сигурен, че дума не може да става за някакви скрити карти под масата, които ще бъдат извадени, няма такова нещо в политическия процес.

 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59