С тези разговори се поставя ново начало в България и за управлението на държавата

Костадин Паскалев: Новата лява коалиция е новината на деня. Изключително перспективен ход!

74534 | 20 май 2021 | 17:56

Това е изключително перспективен политически проект, който трябва да се развива с хоризонт не само предстоящите избори, а далеч по-напред. Дробенето на левицата трябва да престане. Оттук нататък е необходимо обединение, което ще бъде полезно и за държават


- Какво мислите за новата лява коалиция, г-н Паскалев? Имам предвид преговорите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова води с АБВ и формациите на Татяна Дончева и Георги Кадиев.
- Това е новината на деня за лявото пространство! Изключително положително се отнасям. Самият факт, че се водят преговори в лявото политическо пространство, е изключително позитивен. Надявам се те да приключат успешно и да има една нова коалиция в лявото пространство, което ще бъде страхотен знак за българските избиратели.

- Спасение за левицата ли е това? На последните избори БСП се срина до третото място, АБВ взе под 15 000 гласа, а „Нормална държава“ на Кадиев дори не участва.
- Ако се стигне до положителен резултат от воденото на тези разговори, левицата ще има ново поле за действие и нова аргументация за търсене на подкрепа от българските избиратели. Аз не знам дали тази коалиция ще постигне значително по-различен резултат от предишните парламентарни избори, но смятам, че това е изключително перспективен политически проект, който трябва да се развива с хоризонт не само предстоящите избори, а далеч по-напред. Дробенето на левицата трябва да престане. Оттук нататък е необходимо обединение, което ще бъде полезно и за държавата.

- Какъв знак е това към цялото общество?
- Най-положителният знак, на който сме свидетели през последните години – говоря за избирателите в лявото политическо пространство. На базата на диалога може да се постигне всичко. Противопоставянето, разделението е нещо, което ни е пречело винаги и смятам, че с тези разговори се поставя ново начало в България. Надявам се – и за управлението на държавата.

- Може ли този нов съюз, ако бъде сключен, да изкара левицата до първа политическа сила?
- Ако не на тези избори, сигурен съм, че на следващите ще го направи.

- Откъде ще дойдат ударите срещу такова обединение?
- Отвсякъде! Предполагам, че ще има и вътрешнополитическо противопоставяне във всяка една от формациите, които водят разговори помежду си в момента. Предполагам, че ще дойдат и удари от лявото политическо пространство срещу такъв проект. Но най-много удари най-вероятно ще дойдат от дясно.

- Заплаха ли е Лявата алтернатива на Жан Виденов за този проект?
- Не мисля, че е заплаха. Аз пожелавам успех на Жан Виденов, защото смятам, че е стойностен политик. Разбира се, мълчанието му за такъв дълъг период не допринесе в положителна посока за развитие на държавата.

- Фактът, че се събират четирима души, това прочетен урок ли е на разделенията в БСП?
- Надявам се, че правилно оценяват всички политически лидери на тези формации, че разделението не е донесло нищо добро за техните политически партии.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37