Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

На 6 декември

Най-популярният мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

3240 | 25 ноем. 2019 | 12:07

В ролята на Жан Валжан влиза музикантът и певец Влади Михайлов, партнират му поп изпълнителят Орлин Павлов (Жавер) Весела Делчева (Фантин), Анна Вутова (Козет), Ники Сотиров (Епископ)

Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539740.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539761.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539725.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539710.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539695.jpg

Софийската опера и балет представя най-играния мюзикъл на всички времена „Клетниците“. Премиерата е на 6 декември от 19 часа. Легендарната сага по музика на  Клод-Мишел Шьонберг и либрето и адаптация на Ален Бублил,  пресъздава революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани във вечната едноименна класика на Виктор Юго.

 

За да съпреживее публиката истински затрогващата история  на каторжника Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тенардие и другите герои, режисьорът на спектакъла Пламен Карталов разчита на артисти, сред които се отличават имената на:  поп идола и актьор  Орлин Павлов, звездите на мюзикъла - Владимир Михайлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Румен Григоров,  Пламен Гранжан, Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева и други.

 

Поставянето на  софийска сцена на „Клетниците“  е сбъдването на моя мечта от 1987 г.“, каза преди премиерата акад.  Пламен Карталов и обеща на зрителите да остане верен на стила си и да им предложи  едно невероятно изживяване,  гарантирано  от актьорската игра, музиката и сценичната адаптация в спектакъла. 

 

За да бъде видян той от българските зрители Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от носителя им – най-успешният и влиятелен музикален продуцент в света  Камерън  Макинтош, който държи правата и за още два от най-дълго игралите се в историята на Бродуей  постановки на мюзикълите „Фантомът на операта “ и „Котките “.  Избраните чрез прецизен кастинг актьори са били одобрени от продуцентската компания в Лондон.

 

Постановката на Камерън Макинтош на мюзикъла „Клетниците“ е на сцена над 30 години, с над 120 млн. зрителска аудитория в 52 страни, изпят  е на 22 езика.

 

Композиторът Шьонберг прави през 1978 г. концептуален албум по романа на Виктор Юго, със стихове на Бублил, а по-късно двамата преработват албума в мюзикъл. Първата му постановка е в Париж през 1980 г.

 

Пет години по-късно мюзикълът е поставен на Уест Енд в Лондон и се превръща във феномен в жанра. Английският вариант е поставен през 1987 г. в Ню Йорк, където става супер хит.  Макар, първоначално критиката да е доста негативна спрямо творбата, още с първата си поява на сцената публиката я приема положително, с голям  интерес и за това и до днес „ Клетниците “  се възприема за истинска класика в жанра. През 2016 г. Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена.

 

Мюзикълът, който поставя рекорд по дълголетие, е по сюжет на едноименния роман на Виктор Юго, който авторът завършва през 1862 г. Основният разказ в него се гради около образа на бившия каторжник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки тъмното си минало.

 

Започвайки през 1815 г. повествованието достига своята кулминация през 1832 г. с Юнското въстание в Париж на барикадите като следва живота и отношенията на няколко персонажа и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление.

 

„Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение”. 

 

Към тези вдъхновяващи мисли на Гьоте, нека признаем и сбъднатите пророчески думи на Хичкок, че от романа на Виктор Юго „Клетниците” става и прекрасен мюзикъл.», споделя режисьорът Пламен Карталов.

 

«Ще добавя и своето пожелание: трябва да се види и чуе поставеният вече и в България, на сцената на Софийската опера, истински триумфиращият 35 години по всички световни сцени феноменален мюзикъл на Бублил и Шьонберг «Клетниците».»          

 

Следващите представления на „Клетниците“ в Софийската опера и балет са на:  7, 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. и 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 ч.Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

В ролята на Жан Валжан влиза музикантът и певец Влади Михайлов, партнират му поп изпълнителят Орлин Павлов (Жавер) Весела Делчева (Фантин), Анна Вутова (Козет), Ники Сотиров (Епископ)

От категорията

”Златен век” за Васил Найденов и Александрина Пендачанска за 24 май

Снимка: Министерство на културата-1590154005.png

С почетното отличие „Златен век“, както и грамоти за принос в развитието и ...

22 май 2020 | 16:24

Васко Василев отменя напълно лятното си турне

Васко Василев -1590080552.jpg

Концертите в Пловдив, Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево няма да се ...

21 май 2020 | 20:01

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане-1521143625.jpg

"Мобилизация на колективната интелигентност и колективната чувствителност ...

24 май 2020 | 23:33

Васил Найденов: Делим се политически, сексуално, материално. Доказваме неща, като че ще живеем 200 в

Кадър Нова телевизия-1590344964.png

Имам чувството, че през цялото време трябва да скачаме висок скок. Прецених, че ...

24 май 2020 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.