Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

На 6 декември

Най-популярният мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

1901 | 25 ноем. 2019 | 12:07

В ролята на Жан Валжан влиза музикантът и певец Влади Михайлов, партнират му поп изпълнителят Орлин Павлов (Жавер) Весела Делчева (Фантин), Анна Вутова (Козет), Ники Сотиров (Епископ)

Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539740.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539761.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539725.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539710.jpgКултовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера-1574539695.jpg

Софийската опера и балет представя най-играния мюзикъл на всички времена „Клетниците“. Премиерата е на 6 декември от 19 часа. Легендарната сага по музика на  Клод-Мишел Шьонберг и либрето и адаптация на Ален Бублил,  пресъздава революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани във вечната едноименна класика на Виктор Юго.

 

За да съпреживее публиката истински затрогващата история  на каторжника Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тенардие и другите герои, режисьорът на спектакъла Пламен Карталов разчита на артисти, сред които се отличават имената на:  поп идола и актьор  Орлин Павлов, звездите на мюзикъла - Владимир Михайлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Румен Григоров,  Пламен Гранжан, Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева и други.

 

Поставянето на  софийска сцена на „Клетниците“  е сбъдването на моя мечта от 1987 г.“, каза преди премиерата акад.  Пламен Карталов и обеща на зрителите да остане верен на стила си и да им предложи  едно невероятно изживяване,  гарантирано  от актьорската игра, музиката и сценичната адаптация в спектакъла. 

 

За да бъде видян той от българските зрители Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от носителя им – най-успешният и влиятелен музикален продуцент в света  Камерън  Макинтош, който държи правата и за още два от най-дълго игралите се в историята на Бродуей  постановки на мюзикълите „Фантомът на операта “ и „Котките “.  Избраните чрез прецизен кастинг актьори са били одобрени от продуцентската компания в Лондон.

 

Постановката на Камерън Макинтош на мюзикъла „Клетниците“ е на сцена над 30 години, с над 120 млн. зрителска аудитория в 52 страни, изпят  е на 22 езика.

 

Композиторът Шьонберг прави през 1978 г. концептуален албум по романа на Виктор Юго, със стихове на Бублил, а по-късно двамата преработват албума в мюзикъл. Първата му постановка е в Париж през 1980 г.

 

Пет години по-късно мюзикълът е поставен на Уест Енд в Лондон и се превръща във феномен в жанра. Английският вариант е поставен през 1987 г. в Ню Йорк, където става супер хит.  Макар, първоначално критиката да е доста негативна спрямо творбата, още с първата си поява на сцената публиката я приема положително, с голям  интерес и за това и до днес „ Клетниците “  се възприема за истинска класика в жанра. През 2016 г. Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена.

 

Мюзикълът, който поставя рекорд по дълголетие, е по сюжет на едноименния роман на Виктор Юго, който авторът завършва през 1862 г. Основният разказ в него се гради около образа на бившия каторжник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки тъмното си минало.

 

Започвайки през 1815 г. повествованието достига своята кулминация през 1832 г. с Юнското въстание в Париж на барикадите като следва живота и отношенията на няколко персонажа и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление.

 

„Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение”. 

 

Към тези вдъхновяващи мисли на Гьоте, нека признаем и сбъднатите пророчески думи на Хичкок, че от романа на Виктор Юго „Клетниците” става и прекрасен мюзикъл.», споделя режисьорът Пламен Карталов.

 

«Ще добавя и своето пожелание: трябва да се види и чуе поставеният вече и в България, на сцената на Софийската опера, истински триумфиращият 35 години по всички световни сцени феноменален мюзикъл на Бублил и Шьонберг «Клетниците».»          

 

Следващите представления на „Клетниците“ в Софийската опера и балет са на:  7, 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. и 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 ч.Култовият мюзикъл „Клетниците“ с премиера в Софийската опера

В ролята на Жан Валжан влиза музикантът и певец Влади Михайлов, партнират му поп изпълнителят Орлин Павлов (Жавер) Весела Делчева (Фантин), Анна Вутова (Козет), Ники Сотиров (Епископ)

От категорията

Панаирът на книгата се открива днес в НДК

Панаирът на книгата се открива днес в НДК-1575960664.jpg

Културната програма включва над 70 литературни събития - срещи с български и ...

10 дек. 2019 | 08:47

„България през стъклото на времето“ в Музея на Рим в Трастевере

„България през стъклото на времето“  в Музея на Рим в Трастевере-1575658673.jpg

Интерактивна изложба на фондация "Ценности" по случай 140-годишнината ...

6 дек. 2019 | 20:56

Проф. Любомир Стойков: Свободният дух на Ставри Калинов

Проф. Любомир Стойков произнася слово при откриването на юбилейната изложба на Ставри Калинов.-1575458284.png

Нека този знаменит художник все така неуморимо да изпраща своите светли и чисти ...

4 дек. 2019 | 13:14

Утре се открива 47-мото издание на Софийски международен панаир на книгата

-1568964556.jpg

На 14 декември ще бъде връчена и годишната награда на Асоциация „Българска ...

9 дек. 2019 | 14:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.