В крайна сметка икономиката ще се рестартира, каза още той

Лъчезар Богданов, ИПИ: Искания за пълни компенсации са нереалистични

733 | 18 март 2020 | 11:37

Икономистът е категоричен, че част от бизнеса няма да се възстанови веднага, ще има и фалити


Бизнесът и правителството трябва да споделят тежестта от удара, нанесен от коронавируса върху икономиката, заяви пред БНР главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов.

Той каза, че когато се помага на бизнеса, това трябва да се прави с ясната идея, че:

„Целта е да се подкрепят тези компании, производства, които се опитват да се адаптират и да се борят и ще искат да оцелеят… В този смисъл подкрепата на заетостта е едно от най-важните неща“.

 

Богданов предупреди, че след решението държавата да поеме за три месеца 60% от заплатата на служители, останали без работа, част от бизнеса ще освободи работници с обещанието да ги наеме отново, след като  премине шокът, за да си спести останалите 40% от възнагражденията им.

 

„В крайна сметка икономиката ще се рестартира, ще имаме, макар и с адаптация и известно преструктуриране, нужда от хора, които да са квалифицирани, подготвени да вършат добре работа. Не всички предприятия ще могат да вземат добрите си работници, ако предприемат такава стъпка към тях“, каза той.

 

Богданов е категоричен, че част от бизнеса няма да се възстанови веднага, ще има и фалити. Според него, каквито и мерки да се предприемат, няма как се да изтрие тази криза от балансите и да няма негативен ефект.

 

„Очевидно, каквито и мерки да се предприемат, те трябва да са насочени през прилагането на два критерия – споделяне на цената… и подкрепа за тези компании, производства, които се опитват да се адаптират, да се борят и ще искат да оцелеят и работят след тежките ограничителни мерки“, каза той.

 

Според него, разумният вариант е за известен период от време тези предприятия да бъдат подкрепени, за да задържат заетостта и да могат да са готови след първоначалния шок и вероятното разхлабване на ограничителните мерки икономиката да се рестартира, да има капацитета да бъде отново конкурентоспособна и да се възстановява.

 

„Искания за пълни компенсации и инструменти, които тотално да премахнат негативния ефект са нереалистични“, каза Богданов.

Той предупреди за риска някои компании, които не са здрави и са губещи, и то преди кризата, да бъдат по някакъв начин пробутани или спасени с държавна помощ. „Това не трябва да се допуска“.

 

Не знаем дали е достатъчно, каза Богданов, визирайки обещания ресурс от 0,5 млрд. лв. за повишаване на капитала на Българската банка за развитие, за да подпомогне на компаниите чрез гаранции за банкови портфейли и влизане чрез дялов капитал. Той добави, че все още има много неясноти по тези мерки.


ОЗК

От категорията

Инж. Йордан Василев: Парното и топлата вода в Плевен поевтиняват с близо 16 %

-1580810088.png

Призоваваме всички клиенти на визуален отчет да подават месечните си показания ...

3 апр. 2020 | 17:31

Бизнесът иска незабавно оставката на министър Петкова: 45 млн. лв се отклоняват в неизвестна посока!

-1585928273.jpg

Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за ...

3 апр. 2020 | 18:37

Премиерът провежда срещи заради исканата от бизнеса оставка на Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС-1586011713.jpg

Работодателите недоволстват от предлаганите законодателни промени, с които ...

4 апр. 2020 | 17:41

Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

-1585218182.jpg

Към момента очакваното негативно въздействие върху икономиката е еквивалентно ...

4 апр. 2020 | 17:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.