Кънев обяви масоните са впиянчени ченгета, облечени в бели чаршафи

Магистратите ще декларират дали са масони

15617 | 27 юли 2016 | 14:43

Обществото има право да знае кой ще взема решенията в съдебната власт и кой ще диктува какво да се прави там, заяви Четин Казак


Един магистрат може да е масон, но не трябва да го крие. Това прие парламентът след няколко часа спорове за членуването на магистратите в тайни масонски ложи и в съсловни организации.

 

Мнозинството смекчи по-строгия вариант на вносителя и не забрани на магистратите да членуват в тайни ложи, но ги задължи да го обявяват публично. Съдии, прокурори и следователи ще бъдат длъжни обаче да декларират всякакво друго членство в организации, тайни или неформални, в това число и съсловни, като например, Съюза на съдиите.

 

Реформаторите бяха против да се декларира членството в професионалните организации на магистратите, но всички останали ги репликираха, че след като става въпрос за прозрачност, тя трябва да е на всички нива. Ако пък инспекторатът прецени, че членуването на един магистрат в дадена организация е прдпоставка за неговата зависимост, може да го отстрани, коментира от парламентарната трибуна правосъдната министърка Екатерина Захариева, която хареса редакционната поправка на шефа на правната комисия Данаил Кирилов, приета от пленарната зала.

 

Реформаторите пък бяха обвинени, че с нежеланието си да обявят членствата на магистратите, замаскират именно зависимости на съдебната система. Четин Казак постави въпроса за "неправомерните влияния на някои медийно известни организация, които получават и финансиране и които оказват огромно влияние върху управлението на съдебната власт", като уточни, че говори за съсловните организации и "особено някои от тях", намеквайки за съдийския съюз.

 

На този тип заяждане било редно да се отговори, не се стърпя лидерът на ДСБ Радан Кънев. И дръпна защита на РБ: "Нищо не замаскираме, това, за което вие говорите, е друг тип нерегламентирани контакти - българското правосъдие, българската политика и българските медии са отделен, огромен проблем. Следва да бъдат проблем и на службите, и на прокуратурата", занарежда Кънев.

 

ДПС: Да не рекламираме групировки и олигарси с влияние в съдебната система!

 

"Важна е и прозрачността по отношението на тайните и съсловни организации. И когато г-н Радан Кънев казва, че е много важно кой какво влияние има, страшно важно е всички влияния да се осветят", отвърна му Йордан Цонев, цитиран от Канал 3. Депутатът от ДПС подчерта, че е важно да се знае, че една съсловна магистратска организация беше създадена от един олигарх в защита на неговите собствени интереси".

 

"И този олигарх не се казва Делян Пеевски!", възкликна Цонев, като наблегна, че е важно това да се знае, защото въпросният олигарх  "има сериозно влияние в тези организации. Да не споменаваме имена и да не правим реклама на групировки и олигарси!", заключи депутатът от ДПС, очевидно намеквайки за Прокопиев.

 

С подобен намек и ретроспеция в близкото минало, далеч преди Кънев да се захване с политика, излезе на трибуната и Четин Казак.  "Обществото има право да знае кой диктува решенията в съдебната система! Имаше един кръг, наречен на книга на Карл Маркс", каза той.

 

"Уважаеми колеги, нищо не сте разбрали, вие се опитахте да скриете неправомерните влияния в тайни организации, които имат тайни подбудители и хора, които ги финансират.", обърна се към Реформаторите юристът от ДПС.

 

"Един лидер на СДС се прочу с кръг, наречен "Олимп", който се трансформира се в един друг кръг, взаимстван от заглавието на една книга от Карл Маркс", подсети залата депутатът за кръга "Капитал" на Иво Прокопиев. "Обществото има право да знае кой ще взема решенията в съдебната власт и кой ще диктува какво да се прави там", заяви още Казак.

 

Масоните са впиянчени ченгета, облечени в бели чаршафи

 

Не е въпросът в това какви са българските масони, не е въпросът в това, че немалка част от тях са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи. Това не е проблем на българската съдебна система.

 

Огромен проблем реален, не хипотетичен проблем на българската съдебна система, е, че част от тези облечени с чаршафи ченгета, всички много добре го знаем, осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат – прокурор, адвокат – съдия, съдия – прокурор, и като продукт на тези нерегламентирани контакти в България се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления. Ние току-що отказахме да решим един проблем, който го знае цялото българско общество.

 

Изказване на Радан Кънев в пленарна зала


От категорията

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато-1620245742.jpg

Според него кюлчетата от прочутите изтекли снимки от спалнята на Борисов са ...

5 май 2021 | 22:19

Консултациите при Радев: Единствената кандидатура за шеф на ЦИК е на Красимир Ципов от ГЕРБ
(Видео)

-1620214597.png

Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии ...

5 май 2021 | 14:12

Екшън преди консултациите за ЦИК, протестиращи посрещнаха Хаджигенов с викове "предател" и "мутро"
(Видео)

Кадър: Новини.бг-1620215287.png

В Изборния кодекс ясно е разписано как ще се избира председателят на ЦИК. Ако ...

5 май 2021 | 14:46

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
(Видео)

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж-1620239861.jpg

Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че ...

5 май 2021 | 21:36