Снимка БТВ

Нима не виждаме, че лекарите са над 60 години?! Младите взимат диплома и отиват в чужбина. Тъжно е, казва тя

Мими Виткова: Нещата с Ковид-19 стават много тревожни, неспасяеми. Трябва политическо лидерство!

17020 | 29 окт. 2020 | 08:17

РЗИ-тата разполагат с много малко кадри. Ние вече нямаме клъстерно разпространяване, а дифузно, подчертава бившият министър на здравеопазването


Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас не са се подготвили навреме за усложненията с коронавируса с настъпването на есента. Според нея се вижда и проблем с осъзнаването на сериозността на проблема.

"Не само у нас, но бих казала здравен проблем се политизира доста тежко", отбеляза тя в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

 

"Битката е неравностойна. Вирусът ще ни води, а не ние него. Трябва да се лишим от някои неща. В цялата история трябва лидерство. Мерките трябва добре да се обяснят на обществото. Не може маските да са задължителни на открито, а след това се започват обяснения. В другите страни излизат премиерите, за да обясняват", продължи тя.

Мими Виткова е категорична, че здравните власти правят анализите и дават съветите, но премиерите излизат и обявяват какво следва. От мнението й стана ясно, че това липсва у нас.

 

"Вирусът ни даде един луфт от време, за да се подготвим. Ние забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, а колко неизвестни има. Когато се насложат и останалите вирусни заболявания, контролът върху контактните лица е много труден. РЗИ-тата разполагат с много малко кадри. Ние вече нямаме клъстерно разпространяване, а дифузно", каза още тя.

 

"Нямам отговор какво се случи в Китай-как така има по 20-30 случая на ден?! Как всички бяха тествани? Преди повече от 20 години казахме, че здравната система ще е пазар. Пред този проблем виждаме, че пазарът не работи. В САЩ също не работи тази система - видяхме", посочи д-р Виткова.

"Основният проблем е липсата на кадри. Нима не виждаме, че възрастта на лекарите е над 60 години?! Младите взимат диплома и отиват в чужбина. Няма млада смяна, тъжно е. Българската медицина е създадена от хора, завършили", добави Мими Виткова.

Тя смята, че е тревожно, че медиците се заразяват и трябва да се види дали неправилно се използват защитните материали или контролът е занижен.

"Проблемът със заразените медици в „Пирогов“ трябва да се анализира-дали липсват предпазни мерки или се прилагат неправилно. Не бих казала, че вечерен час е единствената мярка, която ще свърши работа. Не може лекарите да прекарат две години в скафандрите", добави бившият министър на здравеопазването.


Според нея е трябвало много по-рано да се подпомагне системата от младите хора, поне онези, които са последна година от обучението си.

 

Студентите – медици биха могли да бъдат полезни в това направление. Но те не са подготвени да влязат в клиника, посочи тя.

 

И попита "какво е това медицинска сестра да обслужва 40 души с ковид" и едновременно се пускат системите на 40 болни.


"Ще ми се да чуем медиците, защото нещата стават много по-тревожни, да не кажа неспасяеми. На скептиците показвайте по-често какво се случва в болниците", посочи още д-р Виткова, обръщайки се към медиите.

 

 


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16