Министър Москов получи ТРИ обвинения за ваксините! Ощетил държавата!

Здравният министър действал в съучастие със заместника си Адам Персенски

Министър Москов получи ТРИ обвинения за ваксините! Ощетил сериозно държавата!

9821 | 21 ноем. 2016 | 17:35

Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини. От действията му са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Министър Москов получи ТРИ обвинения за ваксините! Ощетил държавата!-1479742586.jpgПетър Москов на излизане от следствието.
Снимка Блиц.бг-1479744251.jpgПетър Москов на излизане от следствието.
Снимка Блиц.бг-1479744234.jpg

Здравният министър в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения за бартера на ваксините с Турция.

 

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че д-р Петър Москов е действал в съучастие със заместник-министъра Адам Персенски, като с цел облага за Република Турция, двамата са ощетили българската държава. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова.

 

"Не разбирам къде е моето финансово прегрешение.  Вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. и сме дарили нещо за 400 хил. лв." Това заяви на излизане от столичното следствие министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, цитиран от Блиц.бг.
„Нямам никакво притеснение в нито едно от действията си. Щях да бъде обвинен от обществото, ако не бях осигурил възможността българският имунизационен календар да бъде изпълнен”, подчерта Москов. Той бе категоричен, че в случая не става въпрос за бартер.

„В мое лице ще имат пълно съдействие. Защитили сме държавния интерес”, каза още той.

Той каза още, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията от Турция. Имало и още едно обвинение във връзка с производствен процес в „Бул Био“, несвързано с дарението с Турция. „Нито едно от обвиненията, нито е част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението“, добави  Петър Москов.

 

Утре всички министри от втория кабинет "Борисов" ще бъдат разпитани в Столичното следствие.

С решение на Министерския съвет от 28 май 2015 г. е одобрено дарение на ваксини, така че двете страни да се снабдят с ваксини, необходими за нуждите на имунизационния календар на България и Турция.

България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, а в замяна в България пристигнаха 200 000 ваксини за детските имунизации.

 

Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Арнаудова обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за МЗ. От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

 

Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 000 броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 000. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

 

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

 

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

 

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов, заключи Арнаудова.

 

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция.

През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

 

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.

 

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.


От категорията

На работно съвещание

Иван Гешев обсъди борбата с корупцията с магистрати от Софийска градска прокуратура

Снимки: ПРБ-1601042583.jpg

На срещата присъстваха също заместник-главният прокурор Красимира Филипова и ...

25 септ. 2020 | 17:01

Прoкурaтурaтa щe пoвдигнe втoрo oбвинeниe нa cъпругaтa нa Вacил Бoжкoв - Eлeнa Динeвa

Прoкурaтурaтa щe пoвдигнe втoрo oбвинeниe нa cъпругaтa нa Вacил Бoжкoв - Eлeнa Динeвa-1601009080.jpg

Oт прoкурaтурaтa cмятaт oщe, чe тя билa зaпoзнaтa в дeтaйли cъc cдeлкитe oкoлo ...

25 септ. 2020 | 07:43

Прокурорите избират нов свой представител във Висшия съдебен съвет

-1600670854.jpg

Претендентът ще направи изявление след обявяване на изборните резултати

26 септ. 2020 | 08:32

Приключи разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков

-1587717408.jpg

Цветков загина на пътя, докато чакаше с колата си на червен светофар край ...

25 септ. 2020 | 21:42