Най-важно е да имаме политически консенсус, за да започне строеж на нов блок на АЕЦ

Теменужка Петкова: България ще се насочи към нова ядрена мощност

2769 | 15 юни 2016 | 10:27

Министърът посочи три условия за нов ядрен блок: цената на тока от него да не се смесва с тези от пети и шести блок, да има инвеститор и да се строи без държавни гаранции


България ще насочи своите усилия към развитието на нова ядрена мощност. Но това ще трябва бъде при ясни определени условия, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на годишната конференция на Българския атомен форум  "Булатом" днес край Варна.

 

Първото условие за стоежа на нова ядрена мощност е икономическа обоснованост. Тя не трбва да ангажира държавата с дългосрочен договор за изкупуване на енергияята или с държавни гаранции, които биха довели до влошаване на публичните финанси. На  следващо място е необходим стратегически инвеститор. Освен това новата мощност не трябва да става за сметка на миксиране цена на тока от нея с тази от съществуващите пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи министър Петкова.

 

Българското правителство ще работи за нова ядрена мощност, но при тези ясни параметри, обобщи тя.

 

„Ядрената енергетика има стратегическо значение за България и правителството ясно осъзнава това“, подчерта министър Петкова. По нейните думи, това е чиста енергия на достъпни цени, чието развитие при строго спазване на екологичните норми и защитата на човешкото здраве, е без алтернатива. 

 

Пред участниците във форума тя изтъкна необходимостта от политически консенсус за развитието на енергийния отрасъл.

 

"Проблемите идваха точно от това. Не успявахме да постигаме политически консенсус. В настояшия момент аз съм обнадежденна. Успяхме да направим промени в Закона за енергетиката. Това е сектор, около който трябва да се обединим.. За да има успешна реализация, енергетиката трябва да бъде устойчив сектор", допълни тя.

 

„АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 34% от производството на енергия. За нас удължаването на живота на пети и шести блок е от първостепенна важност“, посочи министър Петкова. Тя потвърди, че програмата за удължаване на живота на пети и шести блок на централата се изпълнява в срок.

 

„От 242 мерки, предвидени в първия етап, 55 са изпълнени, а останалите се изпълняват в момента. Във втория етап са предвидени 228 мерки и те също ще бъдат реализирани в предвидените срокове“, каза Петкова.

 

 

 


От категорията

Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

-1590744450.png

Ако бъде намерен подходящ човек за поста министър на околната среда и водите, ...

29 май 2020 | 12:17

Танева: Няма опасност за хляба, очакваме 5 млн. тона зърно! България ще остане голям износител

Снимка Кадър БНТ-1590743627.png

Според министъра на земеделието песимистичните прогнози са за реколта от ...

29 май 2020 | 12:12

В писмо до Борисов: Синдикати и работодатели искат нови мерки за справяне с кризата

-1585299118.jpg

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество са подкрепили ...

30 май 2020 | 07:46

Standard & Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България, перспективата за страната ни е стабилна

-1419201695.jpg

Посочва се, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална ...

30 май 2020 | 07:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.