Завесата се вдига - да влязат комедиантите!

Наддаването за партията на Слави Трифонов започна. Щото ни писна!

30163 | 8 май 2019 | 18:37

Те винаги се появяват в моменти на криза - Зеленский, Бепе Грило, Йон Гнар, Джими Моралес, Шарец. Нашият шоумен няма да е първият, който може да смени артистичната сцена с политическата и да подейства като болкоуспокояващо в „най-бедната страна от ЕС"


Изглежда, че и на партията на Слави Трифонов ѝ дойде времето.

ПартияТА, защото за проекта се говори отдавна, а агенциите вече я поставяха многократно на социологическата карта, за да претеглят шансовете й.

Шансовете, впрочем, не са никак лоши. Точно обратното. За влиянието на водещия най-добрият ориентир не са данните на агенциите, а бюлетините на референдума през ноември 2016-а, пуснати от над два милиона българи с надеждата, че статуквото ще бъде пометено. На практика то си остана невредимо, тъй като от допитването не последва абсолютно нищо. Тестът обаче разкри гигантски потенциал за протестен вот, чиято първа отчетлива проява беше победата на Румен Радев на президентските избори – седмица след референдума на Слави.

С предсрочните парламентарни избори, които предизвика сам, Бойко Борисов успя да се рестартира, като в последния момент ГЕРБ обърна резултата в своя полза. Как е отделен въпрос.

 

Оттогава насам партията и нейният лидер балансират по въжето на властта. Нито един от мощните скандали, които се разразяваха от началото на този мандат до края на март, не натежа дотолкова, че да срине управляващите в пропастта – трагедията край Своге, Търговски регистър, Олимпик и прочее, и прочее до „Апартаментгейт“ и къщите за гости, които улучиха статуквото право в сърцето. Почти...

И независимо какъв ще е резултатът от европейските избори очевидно се мисли в перспективата „нов политически проект“, който да обере гласовете на недоволните и да не позволи ясно очертаната опозиционна сила - БСП на Корнелия Нинова, да получи шанс за реванш с всички възможни последствия – демонтиране на управляващата машина и разграждане на кръговете на влияние, които я поддържат.

Дали и Слави Трифонов има подобни амбиции? Ще видим, ще видим...

На този етап митовете и спекулациите около намеренията на Шоуто са далеч повече от фактите.
Факт е, че Трифонов и екипът му не подновиха договора си с Би Ти Ви и слизат от екрана.

Факт е също така, че ако направи партия, дългогодишният шоумен няма да е първият, който ще смени артистичната сцена с политическата.

КОМИЦИТЕ, КОИТО СТАНАХА ПОЛИТИЦИ

Последният пример за успешна метаморфоза е Володимир Зеленский в Украйна – актьорът от „Слуга на народа“, който буквално разгроми Шоколадовия крал Порошенко на балотажа на 21 април и оттогава насам, не на шега, играе президент на страната.

Но не е само Зеленский, успял да направи забележим пробив в политиката.
И Украйна не е първата държава, начело на която застана популярен комик. От 2016 година насам президент на Гватемала е Джими Моралес, който спечели сънародниците си с програма от нищо и никакви шест странички и заявлението, че нито е корумпиран, нито е крадец. Това се оказа попадение в десетката, тъй като Гватемала е прочута с корупцията си, а предшественикът на Моралес – Ото Перес Молина, напусна поста точно заради обвинения в корупция и оттогава насам лежи в затвора.
Моралес е националист и защитник на консервативни идеи – срещу абортите и за смъртното наказание.


Последните новини, с които името му влиза в международния обмен, е, че страната му ще последва САЩ като премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. И че държавният глава, въпреки заклинанията си, е в окото на бурята на скандал за незаконни дарения по време на предизборната си кампания.

През октомври 2008 година пък колабира банковата система на Исландия, страната изпадна в дълбока криза и бе зялата от протести. Чудесен момент за ексцентричния комик Йон Гнар, който година по-късно, в разгара на кризата, създаде партия с името „Най-добрата партия“ и спечели кметските избори в Рейкявик. Бившият пънк рокер, сценарист, продуцент, участник в ситикоми, автор на автобиографичния филм „Аз бях скапаняк“ става кмет на най-големия град, а партията му печели най-много места в Градския съвет. Забележете – с обещания като безплатни хавлии в обществените басейни и полярна мечка в зоологическата градина на Рейкявик, така че децата да имали и по-добри атракции от местата за забавление в Икеа. Гнар доби международна известност и с твърдението си, че всички останали партии в страната били тайно корумпирани, затова неговата ще е първата открито корумпирана.

Изобщо, градската политика в мандата на Гнар се превръща в занимание, близко до шоуто. Даже направо шоу в моментите, когато градоначалникът се появява маскиран на публични мероприятия, като шествие в подкрепа на Pussy Riot – грим, перука, рокля. Разбираемо е тогава, че жителите на Рейкявик не се гневят, когато кметът признава, че няма намерение да изпълнява предизборните си обещания. От колоритни, по-колоритни.  

През 2014-а „Най-добрата партия“ се разпусна, а основателят й продължи арситстичната си кариера в сериала „Кметът“, където, разбира се, играе кмет. Автор е и на автобиографичната книга „Индианците“ (издадена и на български език), откъдето можем да цитираме едно знаково заключение на психиатрите, работили с Йон като дете: „Той има ужасно развинтено въображание“.

Тепърва ще пише своите спомени Хайк Марутян, който от близо година управлява арменската столица Ереван. С 81 на сто от гласовете комедийният актьор и участник в популярни тв-сериали спечели кметския вот през лятото на миналата година, като обеща повече зелени площи, разширяване на системата за градски транспорт и т.н. - проблеми, които мъчат и българската столица, но има време актьор да се засили и към стола на Йорданка Фандъкова. 

Пак през лятото на 2018-а Словения се сдоби с премиер, бивш комик, нашумял с превъплъщенията си като Осама Бин Ладен или Фидел Кастро, както и осмиващ редица местни политици. Година по-рано Мариян Шарец бе на косъм да стане президент, но не успя. Затова пък „Листата на Мариян Шарец“ на последните парламентарни избори стана втора политическа сила, а лявоцентристът днес е начело на правителство на малцинството с отчетлива либерална програма: толерантност към сексуалните малцинства, свободна употреба на канабис, засилване на борбата срещу климатичните промени, „за“ правото на аборт и др.

Да-а-а, очевидно е, че в актьорите се крие огромен потенциал, който според нуждите на съответната страна може да бъде изцяло разгърнат. Някъде те са крайни либерали, другаде – националисти или популисти. Като, Бепе Грило, безспорната звезда на италианския политически небосклон.

ВДЪХНОВИТЕЛЯТ БЕПЕ ГРИЛО

Може даже да се каже, че 71-годишният днес Грило е вдъхновителят на всички изброени дотук, включително на хипотетичния проект на Слави Трифонов.

Когато човек чете диагнозите на Грило за Италия, има натрапчивото усещане, че политикът-актьор трябва да е минавал и през нашата страна:
- „Вече не вярвам в политически партии.“

 

- „Имаме парламент, който не прави нищо.“

 

- „Младите хора бягат, защото не виждат перспективи за бъдещето“.

 

- „При нас има само две възможности: или си „за” или „против” системата. Почти както по времето на фашизма.“

Роденият в Генуа учи счетоводство, но това е само щрих в неговото CV. През 70-те е открит за телевизионната сцена, през 80-те изявите му стават остро сатирични, като мишените си всички видни политически фигури, за да се стигне до развръзката през 90-те, когато е свален от екран.

След своеобразната репресия Грило набира скорост на полето на политическото кабаре, присъства на театралните сцени, а блогът му beppegrillo.it трайно се настанява сред 10-те най-четени в света.
На фона на обстоятелството, че днес създаденото от него Движение „Пет звезди“ е част от управляващата конфигурация в Италия и е заклеймявано като крайно популистко, като евроскептично и като заплаха за либерална Европа, си струва да подчертаем някои любопитни събития от този век. През 2005-а списание „Time” избира Грило за „Европейски герой 2005“ заради последователната му борба с корупцията в Италия.
През 2007 г. Грило е поканен да говори пред Европейския парламент. А през 2008 г. немският „Die Zeit” публикува неговия апел, в който популярният сатирик с горчива ирония призовава германците да обяват война на Италия. „Няма да се съпротивляваме, ще се предадем!“, пише Грило, който продължава и днес да твърди, че огромната разлика между Германия и Италия е, че едната мисли за бъдещето, другата – не.

Държава, която е в плен на мафията и корупцията, наистина функционира ден за ден и няма как да предлага перспектива на своите граждани. Оттук – и най-характерното за цялата политическа философия на Грило – управление за, но и от гражданите: жребии за селекцията на депутати, мажоритарни, а не партийни листи, референдуми, народни журита, дискусии и вземане на решения през интернет и т.н. Петте водещи звезди в името на партията са вода, околна среда, транспорт, интернет, развитие.

Война на целия екстаблишмънт (включително медиите) и вън на корумпираните от властта и парламента е другото, което пали привържениците на Грило. Възходът на партията му започва с 25% на парламентарните избори през 2013-а, минава през 21,15% на евроизборите през 2014-а, за да достигне 32,68% през март 2018-а в Италия. Скептик към еврото Грило сега е и противник на мигрантите, което променя трайно и отношението на либерална Европа към комедианта – преди ухажван, днес – отхвърлян.
Забележително е и друго: участието във властта топи подкрепата към „Пет звезди“, макар и нефатално – до 23 на сто.

Като теглим чертата, Грило се връща оттам, накъдето Слави Трифонов се е запътил.

 

Шоуто му разполага с целия реквизит за въздействие върху масите, изпробвано дотук многократно:
- остра сатира на политическите фигури
- отрицание на цялата система
- идентификация с народното в цялата му палитра – фолклор, гняв, инстинкти, слабости, стремежи, болки
- песни, които пълнят стадионите. Тоест, ще напълнят и площадите
- лица, разпознаваеми от всички поколения
- канали за комуникация и без национален ефир – сайт, социални мрежи и др.

Това, което все още няма е партия, име на партия и програма, която, както личи от примера Моралес, може да е събрана върху няколко листа и концентрирана около едно мегаобещание.

С кого щял да играе и какъв е изобщо този Слави Трифонов - гамен, чалгар, са въпроси, които тепърва ще изпълват пространството.
Историята на неговите международни колеги обаче показва, че не е най-важното кой е, а дали е дошло времето да смени амплоато.
Комедиантите, вижда се, се появяват с успех във време на политически и икономически сътресения; на кризи, когато броят на готовите за бунт е повече от броя на желаещите да гласуват. Когато на хората трябва да се даде болкоустопокяващо – нова партия, малко хумор, много надежда.

Когато фаворитите на статуквото – вътрешно и геополитическо, са заплашени от пълен провал.

Когато старите елити са уверени, че са толкова обиграни, че с помощта на един нестандартен проект ще продължат да дърпат конците зад сцената.

След колебанията, които демонстрира, Слави Трифонов вероятно няма шанс да постигне шеметния успех на царя, или на Борисов. Но ресурс за пробив в „най-бедната страна от Европейския съюз“ има.
Щото и на нейните граждани определено им писна!


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Руски политолог: Военната операция на Ердоган в Северна Сирия всъщност помогна на Дамаск

Президентите на Турция и Сирия Реджеп Ердоган и Башар Асад-1453960987.jpg

Сирийските власти очевидно преговарят и с Анкара, защото и двете страни нямат ...

19 окт. 2019 | 11:54

Живко Георгиев: Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ

Живко Георгиев: Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ -1571651614.jpg

Ако, не дай Боже, страната влезе в някаква икономическа депресия и се изострят ...

21 окт. 2019 | 12:52

The Wall Street Journal: Путин е новият цар на Сирия

-1571648199.jpg

Кюрдите, които по-рано бяха съюзници на Вашингтон, бяха принудени да се обърнат ...

21 окт. 2019 | 11:53

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Gorgona


9 май 2019 | 08:06Славито изтърва момента. Преди две години имаше шансовете, за които пишат по горе, но сега вече не. Хората колкото и прости и дебилни да са, като настъпят за десети път мотиката, на единайстия се сещат да я заобиколят. Най много да отмъкне гласове от БСП, то това е и целта.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


9 май 2019 | 05:23Айде започнаха пиарите на комика да му правят политически вятър .И съм съгласен тук с един колега във форума че стига толкова експерименти с народа .Та Слави Трифонов даже и да направи нова партия ,тя няма да обслужва интересите на работниците ,селяните и другите прослойки от населението .А пак ще бъде подлога на бандитите и олигарсите . На нас ни трябва Работническо селска народна партия на труда както е в Северна Корея работническа народна партия на трудовият човек .А нейните символи са сърпът чука и перото . Та Слави Трифонов и да създаде нова партия тя няма да е народна ,а народът вече знае че шоумени няма да оправят държавата ни и агонията ще продължи с нова сила .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


9 май 2019 | 00:48Когато в един от революционните комитети попитали Дякона,кой ще бъде избран за цар на свободна България,той отговорил:"Ако се борим с турците,само за да си имаме цар,то ние сме глупци!И сега си имаме султан.Нам трябва не господар,а народни правдини и управление"!В това е трагедията на булгаристанското стадо,че все си тъси някой "султан"(партия и вожд),да го управлява никога,ама никога не желае да помисли,а камо ли да реализира една форма на самоуправление,без посредничеството на партии и коленопреклонение,пред партийни вождове!!!Така,за кой ли път,ще си навлече едни нови надежди, чрез една "нова" партия,така,както го "минаха и оправяха",толкова "нови" партии.Когато има овце,овчар винаги ще се намери,даже и това да е най изпосталялата овца от стадото!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


8 май 2019 | 22:47Таня, Володимир стана Володомир преди 5 дни. До тогава беше Владимир. И за твое сведение, Радата подготвя закони с които да ореже всичките му пълномощия. Демек да отнеме победата от украинския народ. Това е европейската демокрация... Парламент с 3% ( Радата) или с 6% ( НС ) мачкат собствения си народ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


8 май 2019 | 22:33Съгласен съм с колегите, коментирали досега. За мен Слави Трифонов не е "новата надежда". А и според други анализатори, не отмина ли времето когато щеше да е възможна хипотетичната партия на Трифонов? Иначе, да _ Слави е доказал че може да пълни стадиони и площади! Но, накъде ще поведе хората?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


8 май 2019 | 22:04Ох, наистина ли имате сили за още експерименти? Всеки път като се усирахте, връщахте БСП да оправи нещата, после пак се осирахте, докато не ви наложиха бавноразвиващото трайно и ебаха мамата на целия пейзаж ... сега пак ли искате някой да дойде да се учи на политика на гърба на децата ви и не кой да е, а слафчу .. на боко подлогата?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


8 май 2019 | 21:23ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ БАЙХУЙЯ И БАЙХУЙОВЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ВЕЧНИ....ТОЯ ЩЕ Е ПОРЕДНАТА МУ ПАТЕРИЧКА!!!!! И ДРУГИ ПЕЗЕВЕНЦИ ЩЕХА ДА ГО СВАЛЯТ И КОШАРЯТ ПЪК ПОСЛЕ МУ ПОЛЯГАХА И ЗАХАПВАХА КОКАЛА, КОЙТО ИМ ДАВАШЕ ШАЙКАДЖИЯТА....ПОМНЕТЕ ГИ: ЯНЕ ЯНЕВ, РЕФОРМАТОРИ, МАРЕШКИ, "ПАТРИОТИ", ДЕМОКРАТИ И КАКВИ ЛИ НЕ ПОДЛОГИ!!!! ДНЕС ЕДИНСТВЕНО САМО БСП И НИНОВА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГО ГЪТНАТ....НО ТРЯБВА И ПОДКРЕПА.. .ИНАЧЕ ТОЙ ВИНАГИ СИ НАМИРА ПАТЕРИЧКА И СЕ СПАСЯВА ОТ ЛЮБОВТА НА НАРОДА!!!!! НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА И НУЖНИ ОРЕЛ, РАК И ЩУКА....А ЮМРУК!!!!!! http: www.informiran.net изтече запис на слави и бойко правят м


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


8 май 2019 | 21:12Изобщо не е вярно, че Слави би могъл да стане изразител на "защото ни писна!", той не може да бъде друго освен някаква колаборационистка подпорка за сегашното статукво. Не знам какво ви подтиква към такива внушения, г жо Джоева, Слави вече няма енергия дори за хумор, а какво ли остава за надежда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


8 май 2019 | 21:03Трифонов е cмесица от курв@ и л@йно, и е не по малък простак от Бойко Борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


9 май 2019 | 08:54Истина е, но с умствения си капацитет , българина като нищо ще продължи да избира ибрици, докато не започнат да ни обрязват по улиците и не ни задължат да се дупим в името на правата вяра.


Mari Paunova


8 май 2019 | 22:04Точно и вярно, г н Лулчев!!!


Mari Paunova


8 май 2019 | 20:59Ветропоказателят Слави Трифонов не заслужава абсолютно никакво доверие!!! Не сме забравили "уникалното" му шоу с участието на борисов!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


8 май 2019 | 20:43Като прочетох че напуска бтв си помислих че ще влезе в политиката и изглежда че съм познал. Той е спасителния клапан щото всички други се издъниха. Докато се разбере че е същия като тях... И също си помислих че са малко разликите между България и Украйна и като че ли са свързани, каквото става в едната става и в другата. Това между другото ми е идвало наум не за първи път в последните няколко години. На дългия не му вярвам и ми е неприятен, а който му вярва може да съжали


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


8 май 2019 | 19:54В онова интервю на дългия с премиера Борисов, се РАЗКРИХА ясно лидерските качества на шоумена. Зрелищата са не по малко важни от политиката. Затова е възможна такава приемственост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.