България ще бъде съдена и осъдена за казуса с "ГРИПЕН", казва адвокатът

Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас

113701 | 14 ян. 2019 | 14:24

Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) от страна на Република България са безспорни и лесно доказуеми. В света на световната търговия, гиганти като "ГРИПЕН" не прощават нарушения на СОП


Владимир Шейтанов 

адвокат

 

Политическата 2019 г. започна у нас по стара традиция със здрав скандал, този път с международни измерения.

Правителството взе решение за провеждане на преговори за закупуване на нови самолети за нуждите на ВВС с класираната доскоро на второ място държава-участник.

 

Провинциализмът на страната ни в областта на международните отношения отдавна е световно известна тайна.

На този безрадостен фон, очебийната ни дефицитност в областта на международната търговска политика не изненадва. За съжаление, и това направление в нашата външна политика, гледана от вън, изглежда по-скоро като територия на аскетизма отколкото като земя на модерната съвременна държавност.

Резултатът е горчив, но неизбежен -  след като десетилетия наред управляващите пренебрегваха невежествено и високомерно една от най-лукративните сфери на външната политика. Заради нея не друг, а президентът на САЩ, днес предизвиква глобални търговски сътресения, което показва колко мащабен е залогът. Винаги съм считал, че подобни истини е по-добре да си кажем сами, за да не изпадаме в неловкото положение да ни ги сочат чужди.


С Решението на МС от януари 2019 г. за промяна на процедурата за обществената поръчка за доставката на 8 броя самолети Ф-16, България вече е нарушила МЕЖДУНАРОДНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ НА СВЕТОВНА ТЪРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ (СОП - GOVERNMENT PROCUREMENT AGREEMENT-GPA). Скоро получих неочаквано, но сигурно, потвърждение от един министър на външните работи, че не само аз считам така.
В света на световната търговия гиганти като "ГРИПЕН" не прощават нарушения на СОП.


Въпросът за обществените поръчки винаги е бил от първостепенен икономически интерес за развитите държави в хода на всички, без изключение, многостранни търговски преговори в света – ГАТТ, СТО, ДЕС, МЕРКОСУР, Търговско споразумение за тихоокеанско сътрудничество, СЕТА, Търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико и др. Да не знаеш това, означава, да не си влязъл все още в детската градина на международните отношения.


Задължението на България да спазва СОП-1994 датира още от встъпването ни в Световната търговска организация през 1994 г. и ратифицирането на Договора от Маракеш. 


Същото задължение бе отново потвърдено с встъпването на България в ЕС от 01.01.2007 г. От тази дата СОП стана част от вътрешното право и дори има приоритет над него, когато то му противоречи.

На 6.4.2014 г. ЕС, като отделен субект на международното право, се присъедини към СОП-2014, от което произтичат новите права и задължения на всяка една страна-членка.   


За юристите в областта на международната търговска политика, представям статута на ратификациите и присъединяванията на ЕС и страните-членки към Споразумението за обществените поръчки на СТО.
https://www.wto.org/english/tratop_e/gproc_e/memobs_e.htm


Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) от страна на Република България са безспорни и лесно доказуеми за всеки грамотен юрист.

 

Красимира Стоянова – вицепрезидент за Централна и Източна Европа на СААБ за България, защищаващ интересите на „ГРИПЕ“, вече публично спомена едно от тях, а именно, че решението за избор на доставчик не е основано на базата на познаване на производствените мощности за изпълнение на поръчката.

Засега по-скоро дипломатично, отколкото категорично, но достатъчно ясно тя заяви, че офертата за Ф-16 не отговаря на условията от тръжната документация.

 

Ръкавицата е хвърлена - можем да не се съмняваме. На това международноправно основание ШВЕЦИЯ очевидно ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРА НА ТЪРГОВСКИ СПОР СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ за нарушаване на СОП-2014г. пред органа на СТО за решаване на търговски спорове (Dispute Settlement Body - DSB).

 

Процедурата допуска в спора да бъдат привлечени като противоположни заинтересовани страни и САЩ, и ЕС: САЩ - като страна, оказала лобистки, противоправен натиск върху България, довел в последна сметка до нарушаване на СОП-2014; ЕС - като страна, чието право е било нарушено. 

 

Швеция никак няма да бъде затруднена да представи безспорни доказателства за нарушената процедура от страна на България: това са актове на Правителството и Народното събрание за смяна на избрания за преговори кандидат.

Всяко следващо решение на законодателната или изпълнителната власт по този казус, налива бензин в огъня на огромните неустойки, в които икономика от размера на нашата може изцяло да изгори.


За европейските държави, най-авторитетните съдебни или квазисъдебни органи, където се решават спорове за нарушения на СОП-2014г. са два:

 

Органът за решаване на търговски спорове в СТО и Европейския съд в Люксембург.

Не пречи да се ангажира и някой от международните търговски арбитражи, например при Международната търговска камара в Париж или при Стокхолмската търговска камара.

Всеки от тези органи има определена специфика и Швеция ще има правото да избере онзи, който в най-голяма степен отговаря на нейните търговски интереси.


Затова, за всеки експерт в областта на международното търговско право е кристално ясно, че България ще бъде съдена и осъдена за казуса с "ГРИПЕН".

А това означава, че ние ще платим два пъти въпросната доставка.

 

Световната търговия не е най-подходящото място за невежи.

Тук студентските познания по споразуменията на СТО няма да са от голяма полза. На това място всяко невежество се наказва болезнено, с обезщетения от милиони долари.

Такава е съвременната международноправна съдба на България, която е съдена толкова много напоследък, че ако обществеността знае за това, националната територия няма да ни побере. Затова, тази информация е една от най-строго пазените държавни тайни, в която могат да проникнат само шепа български експерти.


"ГРИПЕН" не са гаражна аптека. Подготовката на световна фирма от този ранг за участие в процедурата на обществена поръчка за въоръжение на българските ВВС с нови самолети, продължила над 10 години, е скъпо удоволствие, което дори такива като "ГРИПЕН" не могат да си позволят с лека ръка. Някой ще трябва да плати огромните разходи на шведската Транснационална корпорация в България.


В правото отдавна съществува желязното правило: не се съди с по-богат от теб. Оставям на читателите да преценят сами на чия страна е "правото на силата" и "силата на правото".


Споровете в СТО са за милиарди долари. Нека напомня, че едни от първите най-големи търговски спорове в СТО са били между БОИНГ и ЕЪРБАС, между ФУДЖИ и КОДАК, между САЩ и КИТАЙ, между ИНДИЯ и САЩ, между САЩ и Русия, между САЩ и ЕС.

 

Там спорят държави и транснационални компании, подкрепяни от своите правителства, чиито годишни финансови печалби надхвърлят стократно БВП на България.

Едно загубено дело пред СТО е в състояние да доведе до смазване на българската икономика от налагане на непосилни санкции. Мисля, че това може би ще бъде първия сериозен търговски спор срещу България в СТО и резултатът няма да ни зарадва.


На хоризонта се задава ново огромно плащане на неустойка заради неизрядно търговско поведение на България и нарушаване на международен договор.


С почти 100 % сигурност може да се твърди, че след това поведение на Правителството, предстои ново плащане от порядъка на милиони, ако не на милиарди долари неустойка, както беше при арбитражното дело с АТОМСТРОЙЕКСПОРТ за реакторите в АЕЦ „Белене“. Неустойката за сделката със самолетите ще бъде още по-голяма, защото страни по спора ще бъдат две държави, а не търговски дружества.

И тогава, никакви търговски или междуправителствени преговори няма да помогнат.

 

И цялото българско правителство да се включи в преговорите, плащането ще последва неизбежно като лански майски дъжд.

Максимум, който може да се постигне, е леко намаляване на сумата, да кажем опрощаване на лихвите. Дори това не е сигурно, защото "ГРИПЕН" не е руската „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ".


Не знам с какво ще се похвалим тогава пред българския данъкоплатец. Страхувам се, че оправданието,че огромната сума била намалена няколко пъти като по т.нар.“Газово дело“ срещу БЕХ няма да укроти гнева на българите.


Плащайки огромни неустойки за щяло и нещяло, за десетилетия напред, БЪЛГАРИЯ никога няма да може да капитализира своята икономика и да плати достойни заплати на своите учители, лекари, инженери, военни, полицаи, деца, майки на деца с увреждания, пенсионери.

 

Нито пък някога ще може да постигне необходимите темпове на развитие. Само комисионерите и агентите на влияние ще понапълнеят.
Корупцията и липсата на експертни познания днес е главната зла магия над националното ни развитие.


Крайно време е подобни тежки антибългарски прояви да бъдат най-сетне спрени. Инак ще плащат и правнуците на днешните българи, които още не са родени.

януари 2019г.


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ludens


16 ян. 2019 | 16:44Моля уважаемия от мен адв. Шейтанов да оповести тук или в ГЛАСОВЕ източника, където е публикувана Международната обществена поръчка за придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на ВВС на България


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


15 ян. 2019 | 20:05Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България от гербаджийската чума и прибери сикаджийската мутра, простака министър председател, комуниста_ телохранител Бойко Борисов и обслужващите го олигофрени!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


15 ян. 2019 | 14:23Ако позволим отново на власт да дойдат "успешните" управляващи от герб,наистина нищо добро не ни чака!За 10год.им управление видяхме къкво причиниха на България първи места по всички негативни показатели!Дано народът прояви разум и гласува за правилните хора,но не по малко важно е да не допуснем фалшифицирани и купени избори!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


15 ян. 2019 | 09:04Адвокат Шейтанов и да му трият статиите и да не му ги трият човека е прав във всяка една дума, във всяка една буква от написаното! С такива "управници" събрани на принципа "колкото си по неграмотен, по добре" не е необходимо да имаме изобщо армия! На нас армията вече не е необходима по простата причина, че няма какво да защитава! Същите тези "управници" от отдавна преди 30 години ни продадоха и препродадоха за да напълнят личните си кесии! От отдавна сме подмандатна територия на САЩ и ЕС в частност! Но идва времето когато всичко ще си дойде на мястото! Ей богу няма да се съберат отцепродавците на покрива на американското посолство да бягат от народната любов!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


15 ян. 2019 | 07:38Вие си ги избрахте, това е като всички се радваха на неприлично големите лихви по депозитите в ктб докато не се загуби и главницата.. Всички им търпим простотиите на герб докато не стане мнооооооогооло голяма издънка съпоставима с национална трагедия


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


14 ян. 2019 | 22:25Нищо добро не ни чака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


14 ян. 2019 | 22:18БСП, Путин и президента са виновни, че мюсюлмяно джендърската мафия е взела това решение. Със сигурност са им сложили новичок в кафето, когато са мислили над офертите. Още утре тази теза да бъде доразвита от "мозъчният тръст" от с.Шума.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


14 ян. 2019 | 20:35Чудесно експертно напомняне зов от страна на г н Шейтанов. Браво и на Епицентър, че публикува материала. Има и един друг аспект, който г н Шейтанов не е засегнал. Не може представители на държава да се държат в международни сделки като улични бандити, а да очакват от народа си да спазва законите. Държавниците, макар и в случая колониални администратори следва да са пример за редовите граждани с поведението си. Осъдителните решения говорят за обратното, а моделите на поведение, примерът който се дава на хората не е добър.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


14 ян. 2019 | 19:53"Крайно време е подобни тежки анти български прояви да бъдат най сетне спрени. Инак ще плащат и правнуците на днешните българи, които още не са родени." Там е работата че ще плащат, но няма и самолети да има. Нещо подобно като АЕЦ Белене пито платено ,но няма нищо само плащане!?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 ян. 2019 | 19:43България е страната с най бързо топящо се население в света. Това предаде Bulgaria on air, цитирайки американското издание "Бизнес инсайдър". Населението в България може да намалее до стойности, отчитани след края на Втората световна война, се посочва в изследване на изданието, според което през 2050 г. българите ще са едва 5,4 млн. души. Според "Бизнес инсайдър" демографската криза в страната ни се дължи основно на ниската раждаемост и емиграцията. Само за десетилетие населението на България е намаляло с над 400 000 души. Според изданието десетте държави с най бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС. В тази негативна класация след България се нареждат Латвия, Украйна и Хърватия. https: novini.bg bylgariya obshtestvo 494606 Мили Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България от гербаджийската чума и прибери сикаджийската мутра, простака министър председател Бойко


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


14 ян. 2019 | 19:27Опа!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Amet


14 ян. 2019 | 17:04За пореден път знаещите хора доказват каква голяма дупка са неграмотниците от герб и тази неграмотност ще ни унищожи като народ,демографски колапс,икономически упадък,ширеща се престъпност,корупция навсякъде,болни и необразовани с лопата да ни ринат,до кога ще ги търпим тези лаладжии,дойде време некадърниците да си платят сметките.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


14 ян. 2019 | 16:58Вие от Епицентър как посмяхте да публикувате статията "Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас"? Крачуна вече я изтри в Блиц и е наредил на екипа си всичко, в което има името Шейтанов , да се бърше.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


14 ян. 2019 | 16:04ЗАЩО СТАТИЯТА НА АДВОКАТ ШЕЙТАНОВ Е ИЗТРИТА?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


14 ян. 2019 | 17:27Искаш да кажеш, защо още стои в Епицентър, като отвсякъде другаде я изтриха? Ама това не променя фактите и възможността да ни осъдят!


Ричи


14 ян. 2019 | 15:59СТО скоро ще бъде закрита. Така че няма особен смисъл от тази статия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Коментатор


14 ян. 2019 | 17:25Но Европейският съд в Люксенбург няма!