До 29 декември трябва да пристигнат моторите на изтребителите, твърдят от МО

Ненчев трепери, пред провал е сделката с Полша за МиГ-овете ни

18515 | 18 дек. 2015 | 21:21

Срещу военния министър може да започне наказателно производство за ремонта на самолетите


Страх от провал на полската сделка с двигатели за МиГ-овете тресе Николай Ненчев, научи Епицентър.бг. В последния парламентарен ден преди коледната ваканция народният представител от БСП Атанас Зафиров внесе в деловодството на Народното събрание писмен въпрос до военния министър. Той пита защо след като в договора е записано, че 20 дни след гласуване на сделката от парламента, Варшава ще предостави на българските ВВС два РД-33, двигателите още не са пристигнали. „Интересувам се каква е причината. Не е изключено проверката на ДАНС и прокуратурата за правонарушения, свързани с ремонта на МиГ-овете ни в Полша да са причина за забавянето“, допусна Зафиров.

Преди дни стана ясно, че Софийска градска прокуратура е разпоредила проверка по жалба на Ромил Златанов. Ако данните в сигнала бъдат потвърдени, срещу военния министър Николай Ненчев най-вероятно ще започне наказателно производство. Държавното обвинение е дало указания на ДАНС. В тях е записано следното:

1. Да се изясни в цялост първопричината, обстоятелствата, условията, процедурата за вземане решение за ремонт, компетентните органи, реда за това, етапа на същата. За тази цел от МС, МО и други да се изискат съответните документи, становища, преписки. Да се изясни дали конкретни договори са сключени, с кого, кога, при какви условия, в резултат на чие решение и след каква процедура. Да се изясни дали има данни за нарушения и какви, в какво се изразяват същите, дали процедурата е приключила и какви са резултатите.
2. Дасе снемат обяснения/сведения от лицата, за които се изясни, че са компетентни и имат информация, относима към предмета на проверката.
3. Да се изясни дали следва да се извършат съвместни проверки с други структури, които могат да окажат експертиза или друга помощ при изясняване на обстоятелства, сочени в доклада – например АДФИ, АОП, НАП и др.
4. Да се приложат справки за ръководен състав, длъжностни лица, вземали решения и извършвали значима дейност по случая през разглеждания период

Указан е и срок за проверката – шейсет дни. Постоновлението на прокурор Д. Пиронева е от 11 ноември 2015 г. Това осначава, че проверката трябва да приключи до 11 януари 2016 г.

Пред Епицентър.бг представителят на РСК „МиГ“ за България Александър Алексанров съобщи, че от представители на полската частна фирма, която ще ремонтира изтребителите ни и миналата седмица са ходили в Русия за резервни части и за пореден път получили отказ.

От военно министерство публично не признават притесненията си. Пресаташето на  ведомството Даниел Стефанов увери: „Двата двигателя трябва да дойдат до 29 декември.“ Той обясни, че срокът от 20 дни за доставката им тече не от гласуването в пленарна зала, а от публикуването на ратификацията в Държавен вестник, т.е. от 9 декември.

 

Депутатите са категорични, че са гласували друго - срокът тече от приемането на ратификацията от парламента. Това означава, че двата полски двигатели е трябвало да пристигнат до 17 декември.

 


От категорията

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори-1596693664.jpg

Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка ...

6 авг. 2020 | 08:50

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Корнелия Нинова: Свикваме извънредно заседание на Народното събрание

Снимка Пресцентър на БСП-1596718921.png

Искаме прозрачност за харченето на всеки лев на българските граждани, ...

6 авг. 2020 | 15:57

Здравният министър: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в МС

-1595922407.jpg

Проф. Ангелов беше на посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван ...

6 авг. 2020 | 15:24