Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!

Документът е подписан от командващия ВВС ген.-майор Цанко Стойков и носи дата 17 май

Първо в Епицентър.БГ: Вижте протокола, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!

29591 | 11 юли 2019 | 11:30

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!-1546900917.jpgМишел Хизон, подписала договора с България за Ф-16 за от американска страна-1562836197.jpgКомандващият българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков, който подписва договора за орязване пакета на Ф-16 -1562836134.jpgПри пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. -1562834603.jpgБългария се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.-1562834572.jpg

Редакцията на Епицентър.БГ разполага с документа, с който България и САЩ се споразумяват по пакета за придобиване на изтребители Ф-16.

 

Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.

След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност.

 

Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет).

 

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

 

Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

 

Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.


Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

 

Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.

 

Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.

България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му.

 

Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

 

В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. 

 

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: "Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности".  

Ако вътре (обявената цена от 1.256 млрд. долара - б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената  (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.

 

"Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжие. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети. Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка", разкри днес зам.-министър Атанас Запрянов, с което потвърди притесненията на държавния глава за орязването на пакета.
Запрянов поясни, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. "Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива", поясни той.

 

"Има какво да изпиляваме в условията и цените", заяви военният министър Красимир Каракачанов на 31 май. Той определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.

Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.

Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

 

Очаквайте продължение!

 

01-10-11

 

01-10-12

 

01-10-13

 

01-10-14

 

 


От категорията

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

-1582282450.png

Нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел ...

21 февр. 2020 | 12:45

Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

-1582280226.png

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва ...

21 февр. 2020 | 11:38

Румен Гечев: България е на дъното в ЕС по икономически растеж, ГЕРБ лъжат с данните

-1564042929.jpg

Икономическият растеж, г-н Горанов, г-н Борисов, няма да е между 3,5% и 3,7%, ...

22 февр. 2020 | 09:05

Екатерина Захариева: Фалшивата новина за къщата на Борисов циркулира от 2015 година

-1580984288.png

Не мога да твърдя, че със сигурност има руска връзка в излезлия за премиера ...

21 февр. 2020 | 23:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


12 юли 2019 | 07:35Кого ли ще бомбардираме със свободно падащи бомби? Или целта е неопитните пилоти да паднат със самолета и бомбите в някое населено място, и да навъртят мазало?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


12 юли 2019 | 05:55В 21 в. говорим за бомби и изтребители, вместо за мирни инициативи! Светът е подлудял!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Solo


12 юли 2019 | 01:19Разбираемо, не се е взело максимума от сделката, но ако това беше направено, всички щяха да скочат, че цената е твърде висока.. Американците не искат да намалят повече, какво тогава ни остава, освен да не се поръча нещо, което мвоже и въобще да не ни потрябва, а само ще се затворят иначе пари да го имаме на склад.. Да пази Господ, да не ни потрябва нищо от това, което се купува и сега дори! (За какво ни е участие във военни действия?) От друга страна, преди време имаше обвинения към президента, че лобира за грипените... Т.е. ако се бяхме спряли на тях, всички с проатлантически ценности, щяха да квакнат, че това е по_лошият вариант и някой е взел солиден подкуп, за да го реализира... От трета страна, руски нови съвременни самолети (които вероятно са и по_добри, и по_евтини) едва ли можем да закупим, тъй като би трябвало да сме лоялен партньор на НАТО...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Solo


12 юли 2019 | 01:20Е какво да се прави тогава? Просто сценарият е този, така че, който и да беше на власт, той също щеше да купи същите самолети, точно защото навремето още сдс и си е, ни вкараха в този съюз и това определи съдбините ни за десетилетия напред, може би и завинаги... Така че сърдете се сега на другарите, които ни вкараха в нато, а не на министър, който е принуден да сключи недостатъчно изгодна сделка. На него това също не му харесва; фактът, че организира ремонта на старите руски самолети, въпреки десетките опити от кой ли не да бъде спрян в това разумно дело, красноречиво показва ако зависеше само от волята му, какво щеше да бъде направено и какво закупено...


Петър Петров


11 юли 2019 | 20:36Баси шкембелиите, при това малоумни! Айде сега и Терасимир войвода, и баш бинбашията от Банкя да си подадат оставките! Долу, некадърна сган! За никакъв чеп не ставате!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


11 юли 2019 | 16:25И сега какво стана, президентът г н Радев се оказа напълно прав!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


11 юли 2019 | 16:30Както винаги до сега, но никой от продажното правителство не иска да го чуе, още повече пък да се съобрази с него!


Сурвакар Балкански


11 юли 2019 | 15:32Всички посочени "корекции "в способностите на договаряните самолети от САЩ са неприемливи ,но едно от тях е фрапиращо и скандално и може да отнеме поста на Вицепремиера!А то е следното::"България е пойскала транспорта на цялото оборъдване и доставката на самолетите да поеме сама в това число и организацията "Това инфантилно предложение крие толкова рискове,ченямам намерение да ги изяснвам и представлява ,най неизгодната форма на търговска доставка !Бог да е на помощ ,на тези ,които са се наели да я направят!!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


11 юли 2019 | 14:36Каракачанов само преди седмица орева орталъка колко е обиден на Президента Радев,че не бил прочел информацията по сделката със самолетите. Обаче взе,че се разбра,че Радев не само е прочел информацията,но и,което е много важно,я е разбрал и оценил .Любопитна съм да науча Каракачанов дали изобщо е прочел предложения договор.Защото,ако не го е прочел,приказките, които изприказва за Президента са очевидна клевета,за която съдят.Ако обаче го е прочел, означава,че не го е разбрал,а това е много по лошо.Военен министър,който не разбира какво чете, може и до война с някого да ни докара.Глупостта на кадрите на ГЕРБ се усеща все по осезаемо и е възмутителна,но за сметка на това вдигат рейтинга на Президента,за когото трябва да признаем,че е един от малкото в България ,които говорят разумно и истината.А това все е надежда!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


11 юли 2019 | 14:21Честити ви Трабанти, на мерцедес_цена !!!....А дали някой знае, защо на 5тото поколение СУ, инедкса е 57 ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


11 юли 2019 | 14:15За сетен път се доказва ,че страната ни се "управлява " от мерзавци , лакомници , страхливци , лъжци , манипулатори , мръсници , продажници и хора ненавиждащи , мразещи и подценяващи народа си. Време е да кажем по Вазовски както в "Грамада " " Проклети да са ...."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


11 юли 2019 | 14:15За сетен път се доказва ,че страната ни се "управлява " от мерзавци , лакомници , страхливци , лъжци , манипулатори , мръсници , продажници и хора ненавиждащи , мразещи и подценяващи народа си. Време е да кажем по Вазовски както в "Грамада " " Проклети да са ...."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


11 юли 2019 | 14:15За сетен път се доказва ,че страната ни се "управлява " от мерзавци , лакомници , страхливци , лъжци , манипулатори , мръсници , продажници и хора ненавиждащи , мразещи и подценяващи народа си. Време е да кажем по Вазовски както в "Грамада " " Проклети да са ...."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


11 юли 2019 | 14:06И за това искат пари накуп? Спрете този грабеж! За 1,8 млрд, 10 бр. Грипен с топ въоръжение и разсрочено плащане?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Калицин


11 юли 2019 | 14:03Продажни гадове и трапезни патриоти. Нямам думи. А в Народното събрание са още по големи гадове. Те даже не мислят. Прав е Радев, но кой да го чуе. Бойко и кликата около него си купува американска индулгенция с нашите пари. Така ще продължи да си краде.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


11 юли 2019 | 14:02Как няма да подпишат тия управници, като парите им от далавери и комисионни се контролират от американците в офшорните зони. Всички от властта са за измитане, заедно със Станишевци, Геговци и компания. Докато не ги лишим от управлението само ще се възмощаваме, а те ще се кефят мръсниците за наша сметка. Стига с това, че нямало алтернатива. Всеки друг освен ГЕРБ, ВМРО и ДПС.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


11 юли 2019 | 19:36Я пак! На каква дрога си?


Йордан Бояджиев


11 юли 2019 | 13:39гадове продажни


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.