Плащаме на Кристалина Георгиева 1,162 млн. лева за напускането ѝ на поста в ЕК

След като Кристалина се провали тотално в ООН и изложи България, сега българският данъкоплатец ще напълни банковите й сметки

Плащаме на Кристалина Георгиева 1,162 млн. лева за напускането ѝ на поста в ЕК

234195 | 31 окт. 2016 | 12:42

Освен срама, за сметка на български данъкоплатец ще бъдат и полагаемите се при напускане на поста пари: 462 000 евро „за адаптация” и 162 000 евро пенсионен фонд на бг комисаря или общо 1, 162 млн. лв. от нашата вноска в бюджета на ЕС, понеже досегашната


Кристалина Георгиева е принудена да напусне Европейската комисия заради волята на Германия. Меркел я елиминира посредством немеца Мартин Зелмайер – шеф на кабинета на европремиера Юнкер и взема ресора Бюджет и човешки ресурси на Общността, който досега българката управляваше. Те ще бъдат дадени на стария ни познайник от Германия – комисаря Йотингер.

 

Освен срама, за сметка на български данъкоплатец ще бъдат и полагаемите се при напускане на поста пари: 462 000 евро „за адаптация” и 162 000 евро пенсионен фонд на бг комисаря или общо 1, 162 млн. лв. от нашата вноска в бюджета на ЕС, понеже досегашната й заплата, която без бонусите е 20 000 евро явно й е малка.


Защо ни се случва всичко това? Преди година, при обсъждането на т.нар. hot spots или буферни места за настаняване на бежанци, канцлерът Ангела Меркел каза, че България е предложила и е приела да бъде една от страните по тази програма, пише "19 минути". И както показва практиката със скандалното постановление 208 на МС и новостроящите се лагери на наша територия, е била права. Но, когато Меркел заяви това, българският евродепутат Ева Паунова, влязла в ролята на преводачка на премиера Борисов при обсъждането на казуса, зави: „Меркел нещо не е разбрала”. Това дотолкова вбеси Германия, че последва специално комюнике на канцлерството с лично споменаване на Паунова и затвърждаване на немската позиция.


Докато ние мислехме, че майката на Европа ни е простила, тя притисна правителството да номинира Кристалина Георгиева, вместо Ирина Бокова за ген.сек. на ООН. Така едновременно провали и двете ни кандидатури в полза на португалеца Гутереш. Веднага след „фиаското на българския еврокомисар”, както го определя брюкселското издание EU Inside, първо чрез пресата в САЩ и ЕС, а след това и чрез евродепутати започна да се иска оставка на Георгиева. Британски тори пожела Кристалина да бъде дадена на Съда на одиторите за похарчените пари на данъкоплатците за кампанията й (в 19min.bg новината надмина 36 000 прочитания, където е поднесена честно, докато в Блиц – защо ли - прочитанията са 6 пъти по-малко!!!), а негов френски колега от ЕП потърси сметка за напразното харчене на над 5,5 млрд. поради некомпетентно управление на бюджета на Общността.


Очевидно Кристалина е успяла да намери място под слънцето в старата си месторабота. Тя обаче няма нищо общо с централата на Световната банка. Георгиева ще оглави нейното подразделение Международна асоциация за развитие с Международна банка за възстановявне и развитие. Така че няма нищо вярно в съобщенията на самата Кристалина и някой бг медии, че тя „развява знамето на върха на Световната банка” или става „шеф на Световната банка”, или „втора в Световната банка”. Ще бъде една от 25-те подчинени на президента на институцията. Лъжа се оказаха и думите на вицепремиера Бъчварова, че Георгиева заема поста по лични заслуги, а не с международни договорки, тъй като ООН има 193, а Световната банка – 189 членове.
След като 19’ припомни прогнозата си от лятото, че президентът Плевнелиев може да поеме поста на еврокомисар в Брюксел след изтичането на мандата си през януари, премиерът Борисов коментира, че това Росен не е кандидатът на България. Което е жалко, тъй като едва ли можем да намерим по-достоен и по-подготвен човек за поста в момента... Ако не броим Цецка Цачева, разбира се (това в кръга на шегата).    


„България няма да получи скоро нито вицепрезидентски пост в Европейската комисия, нито пък ресор Бюджет”, коментира пред Бг он еър Аделина Марини от EU Inside. Това мнение се споделя и от други авторитетни медии като Политико, което вместо българското правителство първо пусна известието за оставката на Георгиева. Новината не е добра, тъй като без друго едва достигнахме 3% усвояване на еврофондовете по „новия” период 2014-2020 г., на който всъщност вече сме в средата. Големите програми на практика не работят , а тази година направо си е нулева. 


Фактите! За София това означава 20% по-нисък бюджет т. г., за Бургас – 30% по-нисък, за строителния бранш – тотално замиране.


От категорията

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали-1603508028.jpg

В болниците има ръст, като към днешна дата 1 886 пациенти са настанени за ...

24 окт. 2020 | 05:50

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Д-р Симидчиев: Когато не можем да спазваме дистанция, маските са задължителни

Д-р Симидчиев: Когато не можем да спазваме дистанция, маските са задължителни-1603508715.jpg

Има научни публикации, които казват, че маските помагат да се предпазим не ...

24 окт. 2020 | 06:03

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин-1603481149.jpg

"Мисля, че това е много лош пример. Дори най-високопоставеният човек в ...

23 окт. 2020 | 22:24