Борислав Цеков:

Позицията на Доган запълва дефицитите на суверенната политика

5140 | 23 дек. 2015 | 11:49

Концентриран израз на сателитното и марионетно поведение е президентът Плевнелиев и неговото обкръжение


В днешната турболентна геополитическа ситуация България е изправена пред много опасности. Не толкова заради края на Pax Americana, упадъкът на морала и липсата на визия в евроатлантическата общност, която да надскача неадекватните днес клишета на Студената война и на неолибералния модел и да се разполага в координатната система един многополюсен свят.

 

Истинската опасност за дългосрочните национални интереси на България е острият дефицит на суверенно политическо мислене, действие и поведение у управляващите фактори у нас. Сателитният синдром - каквото кажат от „Брюксел и Вашингтон е единствено правилно" и безкритичното отъждествяне на българския интерес с "европейския" или "американския" - е сред причините за деградацията на българската държавност в годините на прехода, започнала с ликвидацията на селското стопанство, порочния модел и още по-порочната практика на приватизация на националното богатство.


Концентриран израз на сателитното и марионетно поведение е президентът Плевнелиев и неговото обкръжение. Примитивното сричане на държавно ниво на пропагандните опорни точки на ястребите във Вашингтон, според които Русия е "враг", Путин е "зло", а Ердоган и ислямистите са "кучи синове, но наши кучи синове", е реална опасност за националната сигурност на България. Когато двама-трима посланика на чужди държава си позволяват да се произнасят и даже да диктуват вътрешната политика и дневния ред на обществените дебати, това пък е най-ясният белег за марионетния характер на един властови елит.


Разположена в този контекст, позицията на г-н Доган, разпространена вчера, има не просто вътрешнопартийни измерения, а запълва по един категоричен начин дефицита на държавност и национално мислене сред доминиращите днес политически фактори във властта. Анализът, който прави почетният председател на ДПС, е ценен не толкова за това, че казва нещо, което досега не е казвано или осмисляно, а защото е формулирано и изречено от ключов властови фактор в държавата и носи потенциал за сериозни политически последствия, включително и от гледна точка на позиционирането на България в геополитически аспект.

 

Тезите на г-н Доган трябва да изиграят ролята на един пробългарски "часовник", с който протурските тежнения и безкритичното евроатлантическо заслепение в определени кръгове на ДПС, трябва да влезе в час. Това е и своеобразен призив за изолация на политиците, които волно или неволно са се превърнали в пета колона на чужди интереси, без значение дали тези интереси са "съюзнически" или "враждебни". 

 


От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

Митрополит Гавриил: Господ въздаде на управляващите и народа, които послушаха Православната църква

Митрополит Гавриил Снимка: https://bg-patriarshia.bg/-1591261271.jpg

Божията милост е налице – България е една от страните с процентно най-малко ...

4 юни 2020 | 12:00

„Московский комсомолец“: Китай се готви за война заради Хонконг и Тайван

-1590069951.jpg

Търпението на Пекин очевидно се изчерпва и Вашингтон пристъпва все по-близо до ...

4 юни 2020 | 11:42