Борисов беше топло посрещнат от руския посланик на откриването на разширението на "Балкански поток" (Видео)

Борисов пред Макаров: Ще имаме две газови магистрали, нови! Докато другите говореха, ние строяхме

22857 | 21 окт. 2019 | 10:00

И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде. Това, което много политици само са говорили, ние го правим, изтъкна министър председателят

-1571647057.png-1571649084.jpg-1571648677.jpg-1571648454.jpg-1571648431.jpg-1571641293.png

Премиерът Бойко Борисов присъства на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

"Първо, да благодаря на строителите, защото тези, които са наблюдавали, виждам че и част от медиите, които са с нас, че по тези плодородни ниви, които виждате, отдолу са тръби, които могат да превозват огромни количества газ, изпитани на над 80 атмосфери налягане. Перфектна работа на заварчици, на монтажисти. Денонощна работа, трудна работа. И не само да им благодаря на тях, а и да пожелая успех и бързо да пренасят техниката, защото след това ще ви покажа от другата страна вече на България подобни на вас работници какво правят – същото".

Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването в Ямбол на разширението на газопреносната мрежа, предаде Агенция „Фокус“.

 

"Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит", съобщи при откриването премиерът Борисов.

 


"Така че докато другите говорят, ние строим и даваме възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център. Именно затова ние подложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария този поток да се нарича „Балкански поток“. Балканите са обединяващо име, газовият хъб се казва „Балкан“, а и така една от най-лошите черти на балканските държави да се съревновават коя е по-силна, по-голяма и накрая се сбият, Балканите ни обединяват, така че предлагам „Балкански поток“ е едно много добро име", допълни още премиерът Борисов.

 

"В същото време другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Така че България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", заяви министър-председателят.

 

Преди това Борисов направи инспекция на газопровода и беше запознат със свършената работа. "Това е много тънък занаят, всяко нещо се проверява да няма шупла, след това като пуснат налягането. Най-важното е, че върху тези площи ще си заждат царевица, жито - казвам го, за да знаят и еколозите, за да видят, че спазване всички", каза премиерът.

 

"Спазваме абсолютно всичко и след една година няма да има никаква разлика в хумуса на почвата, а селскостопанските производители ще могат да произвеждат своята продукция", изтъкна той. 

"Всички се надяват и чакат България да си направи газопроводите. Виждате ние много планомерно си подменихме компресерните станции, за да може да бъдат реверсивни. Знае се колко ни е транзитната такса, добре дошли са. Докато другите говореха, ние строяхме", допълни още министър-председателят. 


Бойко Борисов беше топло посрещнат от руския посланик Анатоли Макаров. Той подчерта, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на страната ни и ще стимулира привличането на инвеститори. "Откриваме неголям, но изключително важен проект".

 

"Успя ли да разгледаш какво сме направили?", попита премиерът държавния секретар Информация и международно представителство на Унгария Тамад Менцер, който също присъства на церемонията.

 

"Тази инвестиция, която ние направихме в размер на 75 млн. лв., беше финансирана изцяло от "Булгартрансгаз" и беше построена за 6 месеца. Този проект ще бъде основополагащ на газовия хъб "Балкан". Благодаря на г-н премиера и правителството", каза шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Свързването на вашата страна към "Турски поток" ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове.", каза руският посланик Анатолий Макаров.

Това е една политическа магистрала“, подчерта министър-председателят на България.

„Оттук нататък започва войната в Сирия“, показа той. „Там, където има големи икономически интереси и газопроводи – няма война. Затова все по-усилено строим. Следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото ни положение“, изтъкна той.

 

"Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици", отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - „Балкански поток“ е приоритет на българското правителство, напомниха по-късно от правителствената информационна служба. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставките на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект за потребителите на природен газ.


Изпълнител на договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция "Странджа" след проведената обществена поръчка е ДЗЗД „ГБС - Трансгаз“, договорът е сключен на 12.04.2018 г. на обща стойност до 27.7 млн. лв., без ДДС. Проектирането, доставката и изграждането на преносния газопровод от българо-турската граница до газо-измервателна станция „Странджа” е на обща стойност 47.9 лв., без ДДС. „Булгартрансгаз“ ЕАД реализира тези обекти със собствени средства.

 

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

 

Сред поканените на откриването са вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Както и заместник министърът на енергетиката на Саудитска Арабия д-р Аабед Абдулах Алсаадун.

 

 И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде. Това, което много политици само са говорили, ние го правим, изтъкна министър председателят
ОЗК

От категорията

Директорът на "ТЕЦ-Русе": Зелената сделка е възможност за пълна трансформация на въглищните централи

-1427713691.jpg

Според инж. Севдалин Желев, България трябва да започне да гледа на Зелената ...

18 ян. 2022 | 11:45

Цената на петрола достигна 88 долара за барел за пръв път от 2014 година

Цената на фючърсите за суров петрол сорт Brent за доставка през март 2022 г. достигна 88 долара за барел-1538131627.jpg

Според анализатори цените на петрола, които се покачиха с 50% през 2021 г., ще ...

18 ян. 2022 | 11:18

Газопреносните оператори на България и Северна Македония ще задълбочат сътрудничеството си

Във фокуса на разговорите между изпълнителните директори на двете газови компании е изграждането на втори интерконектор между Струмица и Петрич-1633597645.jpg

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов се срещна с ...

18 ян. 2022 | 18:48

Чуждите инвестиции намаляха с 47%

-1618579914.jpg

Чуждите инвестиции през 2021 г. основно се дължат на печалба, реализирана от ...

18 ян. 2022 | 15:33