Президентът Радев е в парламента. Очаквайте словото му

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, посочи президентът

Радев в парламента: Властта е бетонирана в тесен кръг хора! Няма развитие, има бедност и корупция!

31031 | 4 септ. 2019 | 09:03

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие, да направи институциите по-прозрачни, да разгърне инициативата


България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората! 

Липсват прозрачност, отчетност и отговорност в управлението.

Властта е съсредоточена в тесен кръг хора, които я трансформират в икономически облаги и така бетонират своята безконтролна власт. При такава формула няма развитите, има бедност и корупция.

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие, да направи институциите по прозрачни, да разгърне инициативата.

Необходима ни е силна държава с ясна правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не е по силите на една само партия. Тук виждам ролята на парламента.

Това заяви в обръщението си към народа и Народното събрание президента на републиката Румен Радев.

 

ВЛАСТТА Е ОТНЕТА ОТ НАРОДА

 

Всеизвестно е, че когато властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт.  При такава формула няма развитие, има бедност и корупция, подчерта Радев в остро критичното си слово.

„Използвам конституционните си правомощия да отправя обръщение към народа и НС в началото на настоящата сесия. Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания, както надявам се и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценната почивка", посочи в началото на обръщението си  Румен Радев.

Той отчете, че в страната има и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт.

 

ЛИПСВАТ ПРОЗРАЧНОСТ, ОТЧЕТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ 


„Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", специално изтъкна президентът, критикувайки в същината си управлението на държавата.

 

ПРЕМИЕРЪТ ДА СЕ ОТЧИТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.
"Отказът от блиц-контрол е отстъпление от демократичните приницип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът.

Държавният глава подчерта, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание.

"Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона.

 

Президентът няма никакви правомощия да се намесва в законотворческия процес, но ще изразя своето притеснение, че все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки обсъждането.

В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии.

 

Това внася непредвидимост и елиминира гражданското участие. Очакванията от политическия процес са за повече предвидимост. Това ще повиши доверието в политическия процес.

Отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост на местната власт чрез по-голяма децентрализация. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също трябва да бъде във фокуса на Народното събрание", допълни още Радев, обръщайки се към народните представители. 


Той разкритикува факта, че зачестява практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

 

НЯМА СИГУРНОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ, ИМА БЕДНОСТ, КОРУПЦИЯ И НЕГРАМОТНОСТ

"Необходима е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, подчерта Радев от парламентарната трибуна.
„Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна.

Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот“, заяви още Радев.

 

НЕОБХОДИМА НИ Е СИЛНА ДЪРЖАВА С ЯСНИ ПРАВИЛА И РЕД

 

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, изтъкна още Румен Радев в словото си, което депутатите мълчаливо слушаха.

 

НЕОБУЗДАНА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона", заяви още Румен Радев, а думите му бяха посрешнати с глухо ръмжене от редиците на управляващото мнозинство.

 

Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде според мен внимателно обмислено. При един балансират подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения. Още повече такава практика е приета в повечето европейски държави и се подкрепя от Венецианската комисия.

 

Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък“, заяви Радев.

 

ВРЕМЕТО ЗА ПРОМЯНА ИЗТИЧА

"Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и успели българи, така както гаснат едно след други българските села", предупреди Радев.

И продължи: "Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения.

България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да робятят ефективно и то в интерес на гражданите.
Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги", посочи държавният глава.

Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава пред отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент.

 

Затова моят призив е още тази парламентарна сесия да се концентрират усилията за бъдещите решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи, или улицата ще помете статуквото. Българите очакват вашите решения, вашето отговорно действие.

Желая ви успех!"

 

Словото му бе изпратено с аплаузи единствено от депутатите на опозицията.

 

 


От категорията

Румен Радев за Гешев: Ще се произнеса, когато реша, ултиматуми не приемам!

Кадър: Новини.бг-1574154117.png

Всички отговори са в Конституцията”, каза още държавният глава. Обърнах се към ...

19 ноем. 2019 | 10:52

Борисов за избора на Гешев: Не избираме булка! Стъпили сме на професионалните качества

-1574154419.jpg

Искаха да ме вкарат в капан аз да излъча кандидат, да го избера и след това да ...

19 ноем. 2019 | 10:57

Мария Габриел: Цифровите решения и иновациите дават нови перспективи за развитие на пчеларството

Снимка: Пресофис
-1574169833.jpg

Цифровите решения имат потенциал да направят пчеларството по-продуктивно и ...

19 ноем. 2019 | 15:16

Трабантът на Паси, в който се вози папа Йоан Павел Втори, бе изложен в щабквартирата на НАТО

-1574168315.jpg

Експонатът е част от арт проект в изпълнение на Националния ни план от ...

19 ноем. 2019 | 14:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


8 септ. 2019 | 18:35Верните изводи и препоръки за действие трябва да се осъществят от всички български граждани борещи се за промяна на изборите на 27 октомври!Думите на президента са камбана за всички мислещи българи да подкрепят за кмет в София Мая Манолова,и кандидатите на БСП в цялата страна !Само по този начин ще бъде даден червен картон на банкенския началник!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


4 септ. 2019 | 19:24На тази паплач населяваща територията, каквото и да и се говори, както и да я убеждаваш, че са роби, нищо няма да се случи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


4 септ. 2019 | 17:59Поздравления за силното ,критично и обективно слово на Президента Радев!Както винаги е точен,ясен и не се страхува да каже истината на корумпираните управляващи от герб,начело с еднокнижния вожд,който вече премина всички граници!Дано унизеният и ограбен български народ най сетне да се пробуди и масово да гласува за да бъде свалена тази герберска диктатура!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


4 септ. 2019 | 17:02Марионетката иска да направи партия и се подготвя за властта с Корнела и уж независимата Мая, всичко е театър .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


4 септ. 2019 | 18:03Марионетката сте Вие госпожо В.Генова,а не Президента Радев за който сме гласували 2.5 Милиона българи!!!За вашият неграмотен престъпник от Банкя колко българи са гласували?


Дуло


4 септ. 2019 | 16:10Право куме в очи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Violeta Иванова 23


4 септ. 2019 | 13:27Казионен глупчо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


4 септ. 2019 | 14:19Никога в 13 Вековната История на България не е имало толкова Прости, Некадърни, Корумпирани и Некомпетентни като индивидите от Шайката ГЕрП.


Незабравка


4 септ. 2019 | 13:22Очаквах повече от Президента! Защо не и "На оружие братя българи!" !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Томахавката


4 септ. 2019 | 11:15Очаквах по твърда позиция и по остро изказване


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


4 септ. 2019 | 10:54"Ако това не се случи, или апатията ще продължи, или улицата ще помете статуквото."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Буба Мара


4 септ. 2019 | 10:54Перфектен! Той се нуждае от подкрепата на всички истински българи и от едно силно гражданско общество!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Буба Мара


4 септ. 2019 | 10:54Перфектен! Той се нуждае от подкрепата на всички истински българи и от едно силно гражданско общество!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


4 септ. 2019 | 10:17Както винаги Президентът говори истината за реалната ситуация в страната, но глухите от шайката се интересуват само от своите интереси и са изпълнители на чужди заповеди!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


4 септ. 2019 | 10:01А дано ама на дали. Очевидно Президентът говори пред глухи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


4 септ. 2019 | 09:59Президентът отново е прям, точен и ясен в изказването си! Но надали ще бъде чут и отговорно разбран! Напротив, както всеки път ще бъде критикуван, че не е оценил усилията на властта и "положителното развитие на държавата"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


555


4 септ. 2019 | 09:39Браво на президента!! Много силни думи, дано ги проумеят и се вслушат в тях!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


4 септ. 2019 | 09:59Как да се вслушат, когато чуват само командите на Вожда и шумът на парите? За "проумяване" се изисква онова, което е в пълен дефицит и не се купува.