България е в най-лошото място на периферията на ЕС, нямаме план Б

Проф. Боян Дуранкев: Не е достатъчно да слушаме какво казват началниците, време е да даваме идеи

3097 | 6 март 2019 | 14:21

С една валута без европейска федерация идват авторитарни управления, които заместват демократични институции. Кой има интерес ЕС да е по-слаб? Само банкерите на север и олигарсите на юг“, коментира икономистът по повод последната статия на Макрон


„Еврото празнува 20 години и откакто го има, се натрупаха много проблеми и въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Идеята, че може само с една валута и свободни пазари нещата да се подобрят, катастрофира през 2008 година с финансовата криза“.

 

Така проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, коментира авторската статия на френския президент Еманюел Макрон, в която той предлага реформи, които да доведат до европейски ренесанс, като идеята за социален щит за всеки работник в ЕС, минимална работна заплата в еврозоната.

 

Пред БНР проф. Дуранкев подчерта, че в цяла Европа има натрупано социално напрежение и даде за пример модела Германия, интересен след въвеждането на еврото там.

„Повече от половината германци имат по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди въвеждането на еврото. ЕС търсеше какво по-добро да направи от другите, но загуби компаса си. Нито Меркел, нито Юнкер успяха да го обединят с нови идеи“.

 

Според проф. Дуранкев това, което Макрон предлага, е „добре дошло като храна за размисъл за самия Европейски съюз преди изборите“.
„Евросъюзът трябва да се стабилизира и да бъде модел за развитие на всички останали страни“.

 

Проф. Боян Дуранкев припомни думите на Митеран, който навремето казал, че „ако има една валута без европейска федерация, то ще имаме катастрофи и екзити на различни страни“.
„Както Брекзит подсказа, че има много сериозни проблеми както между страните, така и вътре в страните. С една валута без европейска федерация идват авторитарни управления, които заместват демократични институции. Идват най-различни екзити. Кой има интерес ЕС да е по-слаб? Това са само банкерите на север и олигарсите на юг“.

„Моделът, върху който се строеше ЕС в началото, е различен от този отпреди 20 години, когато влезе единната валута, но без европейска федерация. В момента се сменя парадигмата и то от Франция, която винаги е водела революционно в ЕС, докато Германия – еволюционно. Третокласните икономики като българската и румънската ще бъдат в катастрофално състояние, ако спазваме само законите и ползваме една валута. Винаги идват кризи. Какво ще се получи, ако дойде криза? Моделът личи – ще бъдем отново с Гърция, Ирландия, Португалия, Италия. Там хората имат чудесен достъп до кредити, но когато дойде кризата, се оказва, че взимат евро, купуват чужди стоки. При първа криза активите им стават собственост на чуждите банки и стават крепостни до края на живота си“, коментира още икономистът.

 

По думите на проф. Дуранкев, ЕС се нуждае от една много по-силна координация, защото една валута не се оказва достатъчна за хармония, за развитие.
„Това, което Макрон усеща е, че огромна част от парите в отделните държави се насочват към една страна – Германия. Ако продължат екзитите и Германия върне дойче марката, най-силното нещо ще бъде дойче марката. Стотици милиарди евро се насочват в Германия, оттам те отиват в други страни, защото там имат по-ниска рентабилност“.

 

„България в момента няма план Б, изглежда, че всичко върви по мед и масло. Но влизайки в еврозоната, да не забравяме модела Гърция. Страните извън еврозоната постигат по-бързо развитие – Чехия, Полша, Унгария. Еврото облагодетелства Германия. Който влезе в еврозоната, губи богатства, а германските износители трупат богатства. Може и да се хвалим, че сме напред, но ако запазим същите темпове на икономическо развитие, нашите пра-правнуци евентуално ще достигнат средното на ЕС от 2018 година“.

 

Проф. Боян Дуранкев подчерта, че страната ни е нетен донор на ЕС: „Или ЕС ще върви към една повече Европа, или екзитите ще продължат. И появят ли се северни европейски щати, защото това е очакваното, ако продължат екзитите, то южната периферия на Европа няма шансове и ще бъде разбита отвсякъде. Ние сме в най-лошото място на периферията. Не е достатъчно да слушаме какво казват началниците, време е да даваме идеи“.

Източник БНР и 24may.bg
От категорията

Отнемат деца без съд. В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

-1574525646.png

Опасенията на родители и учители са: Чужди НПО-та ще сложат ръка върху огромни ...

11 дек. 2019 | 22:35

Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БСТВ-1576065390.png

След влизането в ЕС нашите български разбойници откриха себеподобни в Брюксел и ...

11 дек. 2019 | 13:48

Радев: В залеза на своето управление Борисов потърси решение на казуса за главния прокурор

-1576076931.jpg

Ние българите с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до ...

12 дек. 2019 | 16:38

2019 - година на политически турбуленции в Латинска Америка

-1573723760.jpg

Конституционната криза във Венецуела бе логична последица на противоборството ...

12 дек. 2019 | 16:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


6 март 2019 | 19:48Много има да чакаме идеи от сегашните пишман_управляващи. Благодарности, проф. Дуранкев!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


6 март 2019 | 18:34Мили Господи, прости ме! Моля те, Господи, спаси България от гербаджийската чума и от сикаджийската мутра, комуниста мутант и простака Бойко Борисов, и обслужващите го олигофрени!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.