Румен Радев в Шумен. Снимка Прессекретариат на държавния глава

Бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще или бъдещето на България, категоричен бе президентът

Радев към студентите в Шумен: Бъдете непримирими към агресивното невежество!

9724 | 10 септ. 2018 | 15:15

Държавният глава участва в церемонията, с която беше открита академичната година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“

Румен Радев в Шумен.
Снимка Прессекретариат на държавния глава-1536581884.pngРумен Радев в Шумен.
Снимка Прессекретариат на държавния глава-1536581939.pngРумен Радев в Шумен.
Снимка Прессекретариат на държавния глава-1536581917.png

Моралът все по-малко е гарант за успех в нашето общество, а знанието все по-рядко отваря врати. Затова ние заедно трябва да водим тази битка да поставим морала като основа на нашите ценности.

 

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Държавният глава участва в церемонията, с която беше открита академичната година във висшето училище.

По думите на президента навсякъде по света студентите са призвани да бъдат съвестта на своите нации. „От вас не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от вас да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България“, допълни президентът.

Румен Радев призова възпитаниците на висшето училище да бъдат непримирими към несправедливостта и беззаконието, от подмяната, от шайките, от липсата на прозрачност, отчетност и отговорност.

 

„Бъдете непримирими, когато срещнете агресивното невежество, не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират. Винаги бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще или бъдещето на България. И помнете, че университетът не е само пространство на знанието, той е пространство на свободата. Затова бъдете свободни в мислите и в делата си. Това е вашата битка за България“, каза още президентът.

„Живеем във времена на опростяване на отношенията между хората, на езика и мислите. Времена, в които фактите се подменят с фалшиви новини, скоростта на информацията взема превес над съдържанието, а образът побеждава често смисъла“, подчерта държавният глава.

Пред гостите на церемонията Румен Радев подчерта, че всяко поколение е призвано да прави промяна, която да завещава на следващите. Държавният глава припомни, че преди 50 години в бунтовната 1968 година студентите са окупирали улиците на редица европейски градове, за да покажат на поколението на своите родители, че идва нов свят, в който ще властват демократичните ценности, а днес, след 50 години, свободата е правото да заявиш, че първа ценност е да уважаваш правото на мнение на другия.

„Годините глобализация се опитаха да премахнат различията, опитваха се да подчинят държавите на международните корпорации, опитваха се да унифицират нас – човеците, но бедните оставаха все така бедни, а богатите ги правеха още по-богати“, заяви президентът и добави, че днес народите се обръщаме отново към себе си и към своята същност.

Държавният глава благодари на ръководството на университета, ръководството на община Шумен, настоятелството на родителите и хилядите възпитаници за това, че с много усилия и всеотдайност са изградили този университет като решаващ фактор за социално-икономическото и духовно развитие на Североизточна България.

В Шумен Румен Радев посети и Центъра за преодоляване на терористични атаки, Центъра за предотвратяване на кризи, бедствия и аварии, създаден със съдействието на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в България, както и „Център Сименс“. Президентът разговаря и с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев.

По-рано през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шумен Любомир Христов и с общинското ръководство, които го запознаха с идеите си за развитие на индустриалния парк в града и за привличане на повече инвестиции. Обща бе позицията за необходимостта от възстановяване на статута на висшите военни училища в страната и за привличането на повече чуждестранни студенти и курсанти.

Президентът Румен Радев изрази подкрепата си за позицията на кмета Любомир Христов на архитектурния комплекс „Създателите на българската държава“ край Шумен, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава, да бъде даден статут на паметник с национално значение.


От категорията

Борисов лети за Брюксел за заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни

-1559913253.jpg

Лидерите от Европейския съюз трябва да решат кой ще бъде наследникът на ...

19 юни 2019 | 16:51

Иде адска жега! Живакът удря 37°-38°през почивните дни

-1437304048.jpg

Значителна купеста облачност ще се развива в следобедните часове в петък и на ...

19 юни 2019 | 19:59

Православната църква чества паметта на Св. Наум

Св. Наум -1561014482.jpg

Книжовникът е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и ...

20 юни 2019 | 10:06

Даниел Смилов: Американският модел на партийно финансиране не е приложим у нас

-1515601699.jpg

Европейският модел се характеризира с две неща, които са много различни от ...

20 юни 2019 | 10:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


11 септ. 2018 | 00:14Резидетчето обикаля из страната щото никой не го кани в чужбина...даже в Русия го питаха де е Бойко...хахаха...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


10 септ. 2018 | 21:39КАК РОСКО СТАНА ГОЛЯМ ЧЛЕН. ТОЙ НЯМАЛ ЛЮБОВНИЦИ, АМА БАЩА МУ ПИСАЛ СТИХОВЕ ЗА БКП http: afera.bg %d0%ba%d0%b0%d0%ba %d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be %d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0 %d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc %d1%87%d0%bb%d0%b5%d0%bd %d1%82%d0%be%d0%b9 %d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d0%bb %d0%bb%d1%8e.html 99% от мъжене на 65 години в Русия са умрели, па те им дигат пенсионната възраст, затва протестират Плевнелиев. Големи гадове тия руснаци. Смисълът на живота на Роско е да мачка президента Радев. Много го мрази, начи. Първият ми работен ден беше в Германия, слава Богу вика. А пък целият световен елит го кани да заема Високи постове. Но той отказва. Те Росен, Росен, Росен викат от къде ли не, но той твърдо НьЕ! Представих си как в ООН, в Юнеско, в Белия дом и Китайската компартия се влачат по корем едни началници, с айфони в ръце и викат отчаяно Росене, моляя те, бее, ела на висока позиция при нас И плачат горко. Секретари и сек


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


11 септ. 2018 | 11:12Абе добре му го заби на Чехльо Синоптичкин с едно изречение и пренебрежение....далеч, далеч е от нивото му за да отговаря на плужеци и мизерабли.... да си гледа хороскопите и синоптиката!!!!


Bigman1


11 септ. 2018 | 00:13Цвърчиш а?...Плевнята такъв го забучи на фатмака, че оня не смей да мръдне...щот ще му влезе още по надълбоко...а ти си цвърчи червена мишко...