Симеон Николов

Всъщност тя не е норвежка, а е германско производство и е една от общо 6, произведени в периода 1987 – 1992 г.

Симеон Николов: „Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос

20704 | 14 дек. 2019 | 17:40

Грешката да се откажем като морска страна от подводния си флот трябва рано или късно да се поправи. Немаловажен е фактът, че все още разполагаме с кадри, които с годините безвъзвратно ще загубим и всяко възстановяване ще бъде все по–скъпо


Симеон Николов

След срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският премиер Бойко Борисов съобщи, че можем да закупим подводница, която Норвегия сваля от въоръжение. Това събуди някои надежди в българските подводничари, но и много песимистични коментари в социалните медии заради това, че е „втора ръка”, че била „скрап” и др. подобни. Премиерът обаче не беше подготвен от съветниците си по въпроса.

Първо, споменавайки за единствената българска подводница, станала музей, той забрави да припомни, че причините да изоставим подводния си флот бяха съветите на американските ни партньори. Според тях такъв не ни бил нужен. Абсолютно нелогичен аргумент за всяка приморска страна, защото подводницата не е само въоръжение, а и средство за контрол, влияние и възпиране.


Когато поставих въпроса на секретаря по въоръжените сили при президента по това време, отговорът му съвпадаше с този на САЩ: била твърде скъпа подръжката. Години по–късно обаче румънците направиха предложение за възобновяване на своя подводен флот.

Изглежда за българските политици е предизвикателство да разсъждават, с каква цел се дават такива съвети, защо нарязахме прекрасни оръжия, защо трябваше да изведем танковата бригада от София, защо Вашингтон се скара на Скопие, че е приело подарените от България танкове и те бяха продадени или нарязани и още ред други неща, случили се през последните десетилетия.

Второ, подводницата, за която говори премиерът Борисов, не е нито единствена, нито е норвежка. Става дума за 6 германски подводници клас 210, които носят норвежкото наименование „ULA”, но са произведени в Германия в периода 1987 –1992 г. по договор от 1982 г., подписан между двете страни. Поводът за смяната на тези 6 подводници е германо–норвежкият проект, на базата на който се създаде смесена фирма с участието на „Тисен–Круп”, „Атлас Електроник” и „Конгсберг” за построяването на нови подводници клас 212 CD. На въоръжение в Германия днес са клас 212 А.

По своите характеристики подводниците от клас 210 /ULA/ се числяха към най–тихите и високоманеврени тогава подводници, идеални за използване в крайбрежни води, ефективни и изгодни във финансово–ценово отношение. Те са с дължина 59 м, скорост 20 км/час и 43 км/час, дълбочина на потапяне 200 м., с 8 торпедни тръби. Цената им тогава беше 84,6 млн долара.

 

Подводниците от клас 212А, които са на въоръжение днес в Германия, са с дължина 56 м, скорост 22 км/час и 37 км/час, дълбочина на потапяне под 400 м, въоръжение 6 х 533 мм торпеда./

Ако сравним жизнения им цикъл, тоест периодите, в които се подменят подводниците с нов клас, ще установим, че той е средно межу 30 и 32 години. В случая следователно имаме 6 подводници, произведени както следва: 1 през 1988, 1 през 1989, 2 през 1990 и 2 през 1991 г. Въпросът е, коя от тези 6 подводници ни се предлага?

Важно е да се отбележи, че старите подводници от клас 210 на въоръжение в Норвегия са преминали основен технически преглед и модернизация в периода 2006–2008 г. Тоест, при закупуването им би трябвало да се договори и привеждането им в съответната техническа изправност, така както при договарянето на бойни самолети „втора ръка” се посочваше съответната сума за такава цел. Това ще определи и остатъчния им жизнен цикъл. При самолетите той беше 15 години. При това тряба да се държи сметка и за въоръжението, защото белгийските фрегати например ни бяха предадени с ракети, чийто срок изтичаше и трябваше или да се изстрелят при учение или да се заменят с новозакупени.

Във връзка с възникналите спорове в социалните медии по тази новина от премиера Борисов, би трябвало да се вземе под внимание следното: Грешката да се откажем като морска страна от подводния си флот трябва рано или късно да се поправи. Немаловажен е фактът, че все още разполагаме с кадри, които с годините безвъзвратно ще загубим и всяко възстановяване ще бъде все по–скъпо.

По третия спорен въпрос, трябва ли ни старо въоръжение и точно в този момент на бюджетен недостиг, отговорът е много прост:

 

- Първо, трябва ни държавно управление, което да не позволява да останат несъбрани 12 млрд лева годишно и, разбира се, да се краде по–малко;

 

- Второ, без сигурност, не може да има стабилно икономическо развитие;

 

- Трето, когато като суверен и като избиратели, наложим на политическите партии да се придържат към приемственост между правителствата и дългосрочно перспективно планиране, няма да възникват такива въпроси и спорове. 


Дано Стратегическият преглед на отбраната предложи изводи, които управляващите да следват стриктно в бъдеще в името на националните, а не на други интереси и партийни пристрастия. А в "Програма 2032" и в „План за развитие на въоръжените сили 2026“ да залегне проект за втора и трета подводница, които да бъдат вече новопроизведени и със съвременно оборудване и въоръжение.

Разбира се, не можем да си позволим да повторим грешката с процедурата по закупуването на самолетите F-16 заради чужди геополитически съображения и с възможности за използване само на 2 летища в България, когато имахме шанса да придобием други самолети, които щяха да ни излязат почти безплатно, като се имаше предвид, че офсетът бе 105% и при евенуатлни бойни действия да бъдат разсъсредоточавани в цялата страна.

Но още по–лошото е, че няма индикации да сме преодолели нагласите за неспазване на процедурите по съответните проекти, защото и по някои следващи такива, въпреки че са в ход и са известни междинните резултати, се лансират предложения дори за включване на нов кандидат, например за новата бойна бронирана машина на пехотата. Поведение, което ерозира силно имиджа ни на търговски партньор на международната сцена.

В коментара си след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг премиерът Борисов засегна и друг въпрос, който има връзка с гаранциите за сигурност и способностите на национално ниво. Той е прав, когато напомня, че НАТО е гарант за сигурността, но подминава тенденциите, намерили отражение и на последната среща на НАТО на 03/04 декември в Лондон.

НАТО отхвърли основателните оплаквания на Гърция от безпрецедентното преначертаване на морското пространство от Турция в близост до остров Крит дни преди срещата в Лондон с неприемливия аргумент, че това било предмет на двустранни отношения. А продължават заплахите и с турски военни кораби край Кипър за „гарантиране” незаконните турски сондажни дейности край новото газонаходище. Да не говорми за заплахите преди година, че турски бойни самолети отново щели да летят над Атина.

Българският премиер зае официалната позиция на НАТО, дори отиде по–далеч, изтъквайки тези дни положителната роля на Турция, а Гърция със сигурност не е погледнала с добро око на такова българско позициониране. В тази връзка е добре вместо да дразним съседите, да си припомним член 3–ти от Вашингтонския договор за необходимостта всяка страна–член на НАТО да изгради първо способности за самостоятелна отбрана и да фокусираме дългосрочните си усилия и в тази насока и то в перспектива, а не с хоризонт до края на мандата на днешните ни политици.

Нека да не говорим срещу оръжия или срещу разузнаване, а как управляващите използват тези инструменти в национален интерес.

 


От категорията

Арестуват Живков, 1990: Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест!

Арестът на Тодор Живков преди 30 години. Вижте как го отвежсат на "Развигор" 
-1579275034.jpg

Още в самото начало на съдебното разглеждане на делото Тодор Живков заявява, че ...

17 ян. 2020 | 18:35

Германско издание: Медведев излезе от тандемa, без да отговори на очакванията на либералите

-1576596488.jpg

Като председател на „Единна Русия“ той трябва да подготви тази партия за ...

17 ян. 2020 | 13:41

Експерт от Грийнпийс: България трябва да е сред най-облагодетелстваните от фонда за „зелен“ преход

Себастиан Манг, експерт по климат и енергий в Грийнпийс-1579356497.jpg

Надяваме се всички страни да приемат посоката да спрат да използват въглища до ...

18 ян. 2020 | 16:06

Анализатор: ЕС ще загуби от търговската сделка на САЩ с Китай!

Снимка БНР-1579350638.jpg

Според него премерването на силите между Вашингтон и Пекин може да продължи ...

18 ян. 2020 | 14:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


17 дек. 2019 | 12:03Снощи по предаването на Васко Василев "Не се страхувай" пуснаха един професор от Русе. Такива страхотии наговори за демографския срив, че се изприщихме. Забелязах, че и Васко Василев бе силно смутен от фактите. Вярно, че професорът малко пресилва, но и така да е положението ни е трагично, а никакви мерки не се вземат. Той буквално заяви. че България умира и към средата на века българи и цигани ще се изравнят като население, ако така продължаваме, а да не говорим за по нататък. Там вече българският етнос изчезва, ако не пречупим тази жестока тенденция. А някой от управниците поне за секунда да се е замислил? Нищо подобно. На всички предложения на БСП в тази област се отговаря с гробно мълчание.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


16 дек. 2019 | 04:21Ами няма ли да стане въпрос за двата милиарда, които опростихме на Ирак пак и отново под диктата на Щатите. Сега Ирак се възстановява със своя петрол и с помощта не Щатите, а на КИТАЙ. Дерзайте тъпи родни пишман политици, водите ни твърдо към бездната. https: strogosekretno.com index.php?p newsroom&nid 9310


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


15 дек. 2019 | 14:37Симеон Николов: Необходима ли ни е подводница? Г н Николов, необходима е, дори много е необходима. Навремето Хитлер е офейкал с подводница в Южна Америка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


15 дек. 2019 | 11:58Аз имам предложение. Хайде да направим така: с парите за подводницата да купим кувьози, пък за подводница да събираме като предаваме капачки....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


15 дек. 2019 | 14:22и пускаме смс си...добра идея ...хайде


Лулчев


15 дек. 2019 | 09:00Евентуалната покупка на стари подводници ще е акт на проявена солидарност и поредното коленичене пред изискването разходите за отбрана да са над 2.1% от БВП, това е от една страна, а от друга "затягане на гайките" на взаимоотношенията с Русия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


15 дек. 2019 | 07:50Пита се дали съветите на "експертите " от нашата "приятелска " Америка относно АЕЦ Белене няма да са от същия характер ,като съветите да ликвидираме ракетите СС23 , подводния ни флот и Южен поток. ? Д а имаме или да нямаме подводници е български въпрос и всичко друго е натиск и рекет от една страна и слугинаж и подлагане от друга.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


15 дек. 2019 | 01:06Моето мнение е, че трябва да имаме модерна и боеспособна армия, за да ни защити от нападение от Турция. За нищо повече. Това има предвид и авторът на статията и затова е добре да усилин военоморските си сили с немски подводници.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


15 дек. 2019 | 20:29Е, хайде сега обяснения. Гръцката хунта отдавна бе свалена, но турските войски са си там завинаги. Нали така. А що се отнася дали се малтретира мюсулманско малцинство в България, то винаги може да бъде съчинено. Така, че умната и без предоверяване на този или онзи. Нали никой не гонеше турците при Живков, а се намериха хора, дори българи, които говореха, че са гонени и е имало геноцид. Това българи го говориха, а и сега някои от тях го говорят.


Watchdog


15 дек. 2019 | 13:52Степанов в Кипър Турция се намеси за да защити турското малцинство от терора на гръцката хунта по онова време. Тук доколкото е известно никой няма намерение да малтретира мюсюлманското малцинство. Подобни неща не се случват просто ей така.


Visitor


15 дек. 2019 | 11:44Напълно подкрепям мнението на Степанов! А дали Турция ще ни напада или не _ те винаги са ни смятали за историческа грешка и според тях е въпрос на време да бъде поправена!


Димитър Степанов


15 дек. 2019 | 10:54А защо Турция отцепи Северен Кипър и досега войските и са там? Къде е НАТО там, минаха повече от 60 години от турската инвазия в Кипър и никой не може да махне турските войски от там. Не се шегувай с подобни неща. Не знаеш след време как ще се развият нещата със сепаратизма. Забрави ли какво стана със Сърбия в Косово и с Македония с албанците?


Watchdog


15 дек. 2019 | 08:20Степанов, за какво и е на Турция на напада България ?....Хахаха.


Лулчев


14 дек. 2019 | 18:38И къде по_точно, т.е. в кои крайбрежни води ще бъдат изпозвани "най тихите и високоманеврени тогава подводници, идеални за използване в крайбрежни води" ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


14 дек. 2019 | 18:27На светлинни години сме от бойните възможности на глобалните сили, няма вариант, в който да можем да се опънем дори на регионална сила като Турция. Не мога да ги разбера тия напъни да се въоръжаваме, да възпираме, да дразним кой заварим....при условие, че бежанци със стълби прескачат граничните заграждения, и после се разхождат из центъра на София. Може би е време да се помисли за наутралитет, и загърбване на всички тия боричкания между големите производители на оръжие, с които си финансират икономиките за наша сметка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


15 дек. 2019 | 15:37Симеон Николов: "Необходима ли ни е подводница?" Г н Николов, необходима е, дори много е необходима. Доколкото си спомням, навремето Хитлер е офейкал с подводница в Южна Америка.


Иван Иво Иванов


15 дек. 2019 | 12:30Е аз го написах вече, кого ще спреш с една подводница, след като не можем фа спрем мигрантите? Още утре 100х зурни ще минат границата без никой да ги спре и ще ни изколят.


Димитър Степанов


15 дек. 2019 | 11:00А защо си мислиш за подводниците против Русия, а не срещу Турция. От там е заплахата за сераратизъм, а не от Русия. Точно тива има предвид автора, но дипломатично не го казва, а аз го казвам, защото не съм дипломат.


Иван Иво Иванов


15 дек. 2019 | 06:38Както и да го въртим, без подводница е по добре, отколкото с нея...защото на фона на атомните руски подводници, ще сме твърде смешни с една бракувана, гнила дизелова цинкова кофа е като черешовото топче срещу оръдията Круп на османците.


Димитър Степанов


15 дек. 2019 | 01:01Този въпрос ще се реши от самосебе си защото НАТО е архаична организация и сама ще си отмре с времето. Тя не миже да воюва с Русия, тогава за какво съществува? Само безсмислени разходи. Реши ли проблема мецду Турция и агърция за Северен Кипър или шелфа ? Нищо подобно. Е, тогава за какво служи?


Пухи


14 дек. 2019 | 20:04Поддържам мнението,ние сме безперспективни във военно отношение!