Репресия! Служебният кабинет на Радев гони незаконно БСП от "Позитано" 20

В разрез със закона се начислява на социалистическата партия наем със задна дата от 2019 досега

Репресия! Служебният кабинет на Радев гони незаконно БСП от "Позитано" 20

49064 | 4 окт. 2021 | 13:36

Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП. Всеки момент НАП може да блокира сметкита на партията и принудително да изведе БСП от сградата

Репресия! Служебният кабинет на Радев гони незаконно БСП от "Позитано" 20-1633354088.jpg-1617973994.png

Огромен скандал разтресе БСП в навечерието на парламентарните и призединтските избори.

 

Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на Позитано 20, съобщава БЛИЦ.

 

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите, научиЕпицентър.бг. Преди влизането на закона в сила БСП редовно си е плащала наема на държавата.

 

Най-скандалното е, което буквално е взривило ръководстото на столетницата, че това се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официалн. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията им за изборите. А именно БСП трябва да прави кампанията на Радев, чийто служебен кабинет провежда тази репресивна акция срещу партията.

"Могат във всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията", заявиха пред Епицентър.бг от апарата на "Позитано" 20.

БСП се помещава там повече от 25 години. "Може,  без да разберем, да ни блокират сметките в НАП", казаха още от там пред медията ни.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

 

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков пък поиска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

 

"Това ще взриви цялата партийна система у нас. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България", категорични са социалисти.

 


Какво казва Законът за политическите партии

...

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.
(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) (1) Политическите партии, на които са предоставени помещения по чл. 31, заплащат експлоатационните разходи, ако има такива.
(2) Предоставените помещения на политически партии не може да се преотдават под наем и да се преотстъпват за ползване. Такива помещения може да се ползват съвместно по договор с трети лица само за цели, пряко свързани с дейността на партията. В тези помещения не може да се извършва стопанска дейност.
(3) Правоотношенията с политическите партии се прекратяват поради неплащане на експлоатационните разходи за повече от три месеца или при нарушение на забраната по ал. 2.

.

 


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58