Станишев зададе въпроса превръща ли се БСП в ГЕРБ №2

Листата на Нинова е голям подарък за ГЕРБ, посочи президентът на ПЕС

Станишев с четири въпроса към партията: Превръща ли се БСП в ГЕРБ №2

22936 | 14 апр. 2019 | 11:02

Председателят на НС трябва да поеме своята отговорност за тази листа, с която излиза, защото трудно може да се каже, че това е листа на Изпълнителното бюро, подчерта той

Станишев зададе въпроса превръща ли се БСП в ГЕРБ №2-1555229547.jpg-1545383789.jpg

БСП трябва да отговори на четири въпроса на това заседание на Националния съвет, заяви преди да влезе на "Позитано" 20 президентът на ПЕС Сергей Станишев пред медиите, които чакаха изявления пред соццентралата, след като стана ясно, че лиддерът на БСП Корнелия Нинова влиза на пленума с проекто-евролиста без неговото участие.

 

Той изреди въпросите, които са четирите теми:

 

"Първо, какво казваме на нашите членове и на нашата партия. От месец и половина се провеждаха конференции, имаше номинации - дали Националният съвет ще се вслуша в тяхното мнение;

"Месец и половина се провеждаха събрания, конференции. Партията се произнесе категорично за своите предпочитания и за вижданията на листата. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или че всичко това е било един фарс?", бяха думите на Станишев.

 

Какво е посланието към българското общество.

Всички, дори и нашите опоненти, са казвали, че БСП е демократична партия. Сега сме свидетели на силово налагане на решения, което е пагубно за нашата демократичност. Какъв сигнал даваме?

Начинът, по който се управлява БСП, ще се трансформира в управление на станата, ако партията спечели парламентарни избори. БСП се превръща в ГЕРБ номер 2;

"Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и Националния съвет към българското общество, т.е. начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспориран по начин, по който се управлява България, ако спечелим управлението", бяха точните думи на Станишев.

 

Какво е отношението ни към Европа, дали сме тръгнали към евроскептицизъм, с кого говорим на тези избори - дали с тези 60%, които искат да сме част от ЕС или с онези 20%, които са евроскептици;

"Третият въпрос е какво е отношението към Европа и ЕС. Дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм."

 

И на четвърто, но не на последно място - какво е отношението на БСП към нейното политическо семейство? Когато една година се подчертават само различията и се чертаят разломи, няма как да не възникне въпросът: „Ами, тогава какво правите там?“ Не е достатъчно да кажеш, че няма да напускаш ПЕС и че никой не те гони. Този разлом очертава цялата политика на ръководството. А днешната листа го доказва." 

„Моята отговорност е да бъда лоялен към доверието, което ми даде партията – 85% номинации от структурите са много задължаващи.Какво казваме на нашите европейски партньори.

 

Затова днес всеки трябва да поеме своята отговорност към партията и обществото, продължи Сергей Станишев.

 

Председателят на НС трябва да поеме своята отговорност за тази листа, с която излиза, защото трудно може да се каже, че това е листа на Изпълнителното бюро, посочи президентът на ПЕС и подчерта: Тази листа ще бъде голям подарък на ГЕРБ.

 

„Този пленум е тест за зрялост на Националния съвет и на БСП. Защото първото условие за спечелване на изборите е вътрешното обединение и единодействие", каза Станишев и добави, че лидерът на БСП е избрала не диалога, а конфронтацията. 

"На предишното заседание беше избран подходът на сблъсък и конфронтация, а не на диалог и съгласие. Това е прецедент в реденето на листата за евроизбори – досега винаги са водени предварителни разговори и е намиран вътрешен баланс, консенсус. На евроизборите през 2009 г. НС утвърди листата със 139 гласа „за“, без „против“ и 3 „въздържал се“. През 2014 г. листата е утвърдена единодушно“, каза в началото на изявлението си пред медиите Сергей Станишев.

 

Понеже ще ме питате за предложената листа: притеснен съм от нейния силно евроскептичен профил, каза още президентът на ПЕС и обяви, че ще се бори за победа на БСП на евроизборите и за листа, която да има има  ясен социалистически и проевропейски опит.

 

 

 

 

 


От категорията

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

-1632771979.jpg

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са под ...

27 септ. 2021 | 22:50

Радев: Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември. Радев-1632775613.jpg

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение ...

27 септ. 2021 | 23:00

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветослава Гълъбова и Йордан Камджалов

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов
-1632755220.png

В него влизат Павел Попандов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС и на ...

27 септ. 2021 | 17:55

Янев: Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на 2021 г. (Видео)

Сн. Нова.тв-1632748581.png

Премиерът подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока ...

27 септ. 2021 | 16:16