Групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет настояват за преоценка на бюджета

Столичното ВМРО предлага: КПП-та на циганските махали като част от мерките срещу коронакризата

1407 | 31 март 2020 | 15:31

Преразглеждане на договорите за сметопочистване и освобождаване от наем на затворените магазини и сергии по тържищата за срока на извънредното положение, искат те


Групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет предлага пакет от икономически, социални и организационни мерки, които Столичната община да вземе във връзка с извънредното положение.

Патриотите, с председател Карлос Контрера, заявяват, че биха подкрепили предлаганите мерки за осигуряване на помощ за засегнати от кризата браншове и бизнеси чрез гаранционния фонд на Столичната община, както и замразяване на плащанията за тротоарно право и наеми на засегнати обекти. За целта обаче настояват да има ясни и прозрачни критерии.

Освен това "Патриоти за София" предлагат:

- Преоценка на цялостния бюджет на Столичната община за приоритизиране на проекти в инвестиционната програма и оптимизиране на разходите за оперативна дейност. Инфраструктурни проекти, които не са належащи, да бъдат отложени във времето и средствата да се пренасочат към подкрепа на малкия и средния бизнес, както и за финансиране на общински дейности, които страдат от дефицити (транспорт, социален патронаж, аварийна помощ и превенция).

- Преразглеждане на договорите за сметопочистване, където се отделя огромен обем от бюджета на общината, с цел оптимизиране на разходите и пестене на средства.

- Освобождаване от наем на затворените магазини и сергии по тържищата, включително наемателите по договори със столичните райони, както и тези, които функционират в момента и продават предимно българска хранителна продукция, за срока на извънредното положение

- Осигуряване на по-голям процент отстъпка при заплащане на местни данъци и такси за срока на извънредното положение.

- Преразглеждане на всички проектни инвестиции като идейни предложения.

- Преразглеждане на функционалностите на звена към Столичната община и пренасочването им като човешки ресурс в друг сектор.

Социални мерки, свързани с превенция от изпадане на определени групи от хора в кризисни ситуации:

- Отваряне на детските кухни и разнасяне по домовете или вземане на място на храна за новородени и малки деца.

- Социалните дейности - като топлата кухня, които функционират предимно зимните месеци, да продължат да функционират и да осигуряват топъл обяд на крайно нуждаещите се.

- Отделяне на целеви средства за дирекция "Здравеопазване" за провеждане на разяснителна кампания за мерките за безопасност.

- Достъп на родилки за женски консултации до общинските болници.

- Забрана за движението на каруците.

- Създаване на КПП-та на вход-изход на цигански махали.

Освен това Патриотите настояват да се поиска държавна помощ за сектори от общинската отговорност, които не могат да спрат да функционират, но трупат загуби въпреки оптимизацията - например общественият транспорт.

Друго предложение е да се поиска от Министерския съвет да отпусне безвъзмездно на Столичната община горива от Държавния резерв за нуждите на Аварийна помощ и превенция, за Социален патронаж и за работата на общинските и районните администрации.

"Патриоти за София" са на мнение, че освен за кризисни мерки трябва да започне и разговорът за общинската политика след отмяна на извънредното положение.


От категорията

Щабът: 10 са новите случаи на Ковид-19, 18 са излекувани, няма починали (Видео)

-1588313371.jpg

Ситуацията на Балканите е добра. Затвърждава се тенденцията за постепенно ...

26 май 2020 | 07:54

Дончо Барабалов: 200 детски заведения отварят врати в София

-1545119542.jpg

Взети са максимални мерки за защита на здравето на децата, родителите и ...

26 май 2020 | 08:06

Хладен, облачен и дъждовен вторник

-1490506863.jpg

На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, особено в следобедните ...

26 май 2020 | 07:52

Екоинспекцията в Бургас проверява сигнала за унищожените дюни на плажа в Ахтопол

Кадър Нова телевизия-1590468009.png

Ако се установи нарушение ще има наложена санкция, каза министърът на туризма ...

26 май 2020 | 07:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Калицин


31 март 2020 | 15:46Да не са патриоти на маса. Охраниха се. Управляващи са и да действат. Не само на маса. Има цялата власт, все още.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.