Цонко Цонев: Кой запали фитила на скандала в Калиакра

Трябваше да обяснят на хората, че в населените места няма да имат проблем да си обработват парцелите

Цонко Цонев: Кой запали фитила на скандала в Калиакра

16263 | 7 авг. 2017 | 11:28

В Каварна видях как от местната администрация манипулират хората. От няколко села ми звъняха, че са им казали да излизат на бунт, защото няма да могат да сеят в селата домати и краставици. Което е абсолютно невярно, казва Цонев


Цонко Цонев

Бивш кмет на Каварна

 

По повод напрежението със защитената зона около Калиакра беше голяма грешка, че още при подготвянето на забранителната заповед на министър Нено Димов и плана за управление на зоната не запознаха хората с тях. Текстовете са подготвени от еколози и експерти на БАН, но без въобще да бъдат уведомени местните общности, рибарите, собствениците на терени, кметовете на села и общини от Крайморска Добруджа.

 

По същия начин преди години се процедираше и със защитените територии, които влязоха в
"Натура 2000". Тогава еколозите от Българско дружество за защита на птиците и групичка от БАН приеха зоните без изобщо да потърсят мнението на местните администрации и общности. И сега действат по същия начин.

 

Обаче този път не им мина номерът

 

Според мен могат да се променят нещата и да се намери компромисно решение.

 

Аз имам особено мнение за протестите. Защото в Каварна видях как от местната администрация манипулират хората. От няколко села ми звъняха, че са им казали да излизат на бунт, защото няма да могат да сеят в селата домати и краставици. Което е абсолютно невярно. Но подобни лъжи хващат дикиш, защото в началото нямаше никаква информация. Трябваше да излязат и да обяснят на хората поне, че в населените места няма да имат проблем да си обработват парцелите.

 

Огромен е и проблемът за рибарите. Защото са забранили да се лови риба в морето от Калиакра до Балчик. Това е голям удар за цял един отрасъл. Ако искат да обхванат определена акватория, не е задължително да е точно пред градовете, където се лови риба. Може да бъде от другата страна на Калиакра. Никой от Европа не е казал на нашите умници: вземете и начертайте точно тези зони. Има компромисно решение. Пак да се спази акватория, да се вземат предвид местообитания. Винаги може тази зона да се премести и да е със същия размер, но на друго място. Даже в плана за управление се забранява ветроходство, джетове и т.н. Как са определили тази зона? Нека да излезе някой еколог и да каже защо тази зона, а не друга в морето?

 

С какво е тя толкова ценна?

 

Защо в Балтийско, Егейско, Мраморно море няма такива зони. Не знам в някоя европейска държава да има план за управление и зони от "Натура", вкарани в морето. Ако има такава държава да я кажат. Или отново ще сме опитното зайче и при нас ще се пробва всяко нововъведение. Не бива да ставаме експериментална държава.
При собствениците на земи също има варианти. Доколкото знам има решение на съда на ЕС България да бъде глобявана с 20 000 евро на ден, ако не се спазва забраната за въпросния район. Трябва да се види колко са декарите в тази зона, които са реално обработваеми.

 

Ако са 2 000 или 10 000 декара, трябва да вземем предвид, че земеделската рента за стопаните е около 80 лева на декар. Дали е по-добре да платиш компенсации на собствениците 40 евро на година или да плащаш глоба 20 000 евро на ден? Няма ли да излезе сто пъти по-евтино? В други страни се плащат огромни компенсации. Ние не говорим за техните размери. А за суми в рамките на тези, които получават собствениците. Още повече, че едни средства за компенсации ще влязат в българската икономика, а няма да отидат като глоба в Еврокомисията.
Но трябва се знае първо колко са земеделските земи до 8-ма категория, които ще бъдат засегнати. Дори и да са

 

10 000 декара, пак компенсациите са 800 000 лева или 400 000 евро.

 

Но когато няма никаква официална информация, плъзват предположения.

 

Според мен е взето решение да се угоди на Еврокомисията, а всичко да е за сметка на собственици на земеделски земи и рибари. Така работата е пито-платено. Държавата не плаща нито една стотинка.

 

Нито глоби на Европа, нито компенсации на местните хора

 

В същото време всичко е правено на бюрата в София от картела Българско дружество за защита на птиците - БАН. И "Натура" преди, и планът за Крайморска Добруджа сега се правят по един и същи начин - на тъмно, без да се уведоми местната общност и власт.

 

Разбира се, не оправдавам и подвеждането на хората, за да бъдат изкарани да затварят шосета. Например да ходиш в ромския квартал и да караш жителите да се вдигат на бунт. А те не са нито рибари, нито собственици на земи. Но неосведомеността може винаги да помогне за манипулации. Но вината пак е на тези, които направиха картите, на МОСВ и останалите, защото те не разясниха нищо предварително. И това доведе до конфликта.

 

Източник: standartnews.com


От категорията

Нинова: Не на джендър-идеологията в българските училища! Семейството ни е по мило от третия пол!

Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК.-1532169499.png

Не се обръщаме към политическите си опоненти. Обръщаме се към народа си, заяви ...

21 юли 2018 | 13:35

Драгомир Стойнев: Проектът на „Визия за България“ е заявка за управление в интерес на хората

-1510993002.jpg

Обръщаме поглед към най-болните сфери в нашия живот: здравеопазване, ...

21 юли 2018 | 13:43

Георги Харизанов: Задълбочава се пропастта между институциите

-1493708201.jpg

Според политическия анализатор конфликтът е факт от първите месеци на новия ...

21 юли 2018 | 14:32

Красимир Велчев призна: Обсъжда се ремонт на кабинета!

Снимка Кадър БНТ-1532172172.png

В изказванията на президента понякога прозира това, което предишния ден е ...

21 юли 2018 | 14:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


kaka


8 авг. 2017 | 09:18Брей, че непросветен кмет! Законите нито се пишат, нито се приемат от еколози и БАН.Нито пък информационните кампании са тяхно задължение.Имаме си държ.институции и кметства за целта. Цялата тази помия е дело на Министерството на екологията и е от полза на местните дерибеи и едрите собственици.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.