Снимка Кадър БНТ

Според политолога Христо Панчугов няма смисъл в този тип военна служба

ВМРО с оферта: Отиваш доброволно в казарма - ставаш полицай с предимство

1667 | 14 авг. 2019 | 08:52

Около 3500 са незаетите места в армията, посочи депутатът Александър Сиди


"Около 3500 са незаетите места в армията. Големият проблем е, че няма достатъчно хора да служат. Хората, които са от резерва, вече излизат от него. Една от причините да не искат българите да служат са ниските заплата. Военните през последните години бяха тъпкани и мачкани. Младите хора, които искат да се докоснат до казармата, могат доброволно да се запишат за 3, 6 или 9 месеца".

 

Това заяви пред БНТ депутатът от ВМРО Александър Сиди. Той коментира проектозакона за въвеждането на доброволна донаборна служба.

"Имаше предизвикателство със сигурността, когато имаше задължителна наборна служба. В Норвегия възстановиха наборната служба, в която се допускат и жени дори, но има тестове. Чакам за една година някой от Министерството на отбраната да излезе и да каже какви са проблемите в армията", коментира политологът от НБУ Христо Панчугов.

 

По думите на политолога Христо Панчугов няма смисъл в доброволната военна служба. "Не е ясно какви са проблемите на армията ни и колко ще струва да се въведе доброволната наборна служба. Стратегия не може да се прави на парче. Големият проблем е, че има по-малко от един кандидат за място. Българската армия трябва да направи един разчет от какво има нужда", каза още той.

На въпрос какво е предимството да си войник, Сиди заяви, че това е докосването до един нов свят.

"Доброволният войник ще се докосне до този свят и ще имат предимство, ако реши да става полицай. Проблемът в момента е, че когато някой влезе днес в казармата подписва дългосрочен договор. Идеята не е да правим професионални войници", обясни Сиди.

"Имаме проблем с работодателите, тъй като може и да не пуснат мъжа в казармата. Искаме работодателите да бъдат компенсирани. Не мисля, че ще има уволнени, ако се приеме закона. Нека да видим", каза още Сиди.

"Не може да казвате "нека да видим" и да излагате на риск икономиката. Тези момчета, които ще се запишат в казармата, ще придобият ли умения", контрира Панчугов.


От категорията

Радиацията у нас не е повишена в следствие на взрива до руския град Архангелск

-1566309208.jpg

Не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак, ...

20 авг. 2019 | 16:53

Борисов назначи Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността

Марияна Николова-1542638836.jpg

Съветът по киберсигурността бе създаден на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за ...

20 авг. 2019 | 16:23

Около 1000 са свободните места за учители в София, Пловдив и Варна

-1558429917.jpg

Най-голям е дефицитът за начални учители, след тях за детски учители, учители ...

20 авг. 2019 | 17:47

Командоси от Специалните сили за пръв път скачаха от вертолети UH-60 „Black Hawk” (СНИМКИ)

Снимки: Министерство на отбраната-1566311681.jpg

Парашутните скокове са в рамките на съвместната българо-американска подготовка ...

20 авг. 2019 | 17:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Шефа


14 авг. 2019 | 09:11ПИЧУГИ ПУТКИ УЙОВЕ ГЕЙОВЕ И ПУТКИ ПРОСТИТУТКИ. АБЕ ИДИОТИ ПОЛУГРАМОТНИ ПОЛУПРОВОДНИЦИ ОТ ГЕРБ И ВМРО ВЕ ЧУВАТЕ ЛИ СЕ КАКВИ ГИ ДРЪНКАТЕ .?! НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА ТАКЪВ ЦИРК КАТО ЦИРКА НА ПРОСТИЯ УЙ ЧЕРНИЯ ГЛИГАН С ПРОСТИТЕ УЙОВЕ ГЕЙОВЕ И ПУТКИ ПРОСТИТУТКИ ОБЛЕЧЕНИ В НЕЗАКОННА ВЛАСТ УГППП.ФОЛК'БАЙ'ХУЙ'ВАГЕН'ДАЙ ДА ВИ КАЧВА ОНИЯ НА ДЖИПКАТА И ДА ОТИВАТЕ НА МЕЧКАТА В ПИЧКАТА. ТОВА Е КОЕТО ИМАМЕ КАТО ТУРА КУРА НА ПРО УЙОВЕ ГЕЙОВЕ И ПУТКИ ПРОСТИТУТКИ ЧЕСТИТО.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.