Борисов даде на Цветанов цялата власт в държавата по места и сега му предстои най-трудното решение

Валерия Велева: А Цветанов кога? Задава ли се война в държавата?

64740 | 24 март 2019 | 13:27

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки моменти, може да си се раздавал за кворума в парламента, но ВИП-анасьорът ти в средата на хола оттук нататък ще има само едно движение – надолу.


Оставката на Цачева не стига.  Нещо повече – тя отвори пътя за съмненията, че в ГЕРБ имат двоен аршин.

Сакралният въпрос е: А Цветанов кога?

 

Цачева е дребната пионка, от която нищо не зависи нито в ГЕРБ, нито в държавата.

Цветанов е факторът.

Борисов може да е начело на изпълнителната власт, но Цветанов държи партията, урежда мнозинството в парламента и фактически управлява държавата. Нито едно решение на правителството не може да мине без подкрепата на парламента, ерго без Цветанов. Към това трябва да се прибави и местната власт – кметовете на ГЕРБ са верни на Цветанов. А те са лицето на ГЕРБ, не са министрите, не са и депутатите.

 

И оттук следват въпросите:

Кой удари тази могъща фигура в държавата и защо?

Откъде дойде атаката – отвън или отвътре?

Планирана ли е или случайно съвпада с началото на предизборната кампнания?

Какво се очаква като последица от скандала?

Кой е мишената - Цветанов или Борисов?

 

Да почнем да разсъждаваме.

 

УДАРЪТ ИДВА ОТВЪН

Разследването идва от „Свободна Европа” – медия, която се издържа от американското правителство и която отвори офиса си отново у нас само преди месеци с мотива – защита на демократичните ценности и норми. Всички очакваха, че целта й ще бъде да се бори с опозицията, с левицата, а пък се оказа, че първият й голям удар е срещу сърцето на управляващата партия.

 

Разследването е направено като по учебник – цели да докаже, че това не е обикновена корупция, а търговия с власт – деяние, към което в САЩ са особено чувствителни. Може да се предположи, че и външни служби са участвали с необходимата информация в блестящата разработка, към която никой няма съмнения.

Под прицела е основният център на властта у нас – парламентът, който е бил употребяван за притискане на бизнесмени, за прокарване на лобитски закони с цел облагодетелстване на личности от висшите етажи на управлението на държавата.

(Вметвам само – по същия начин ББС отстреля Иван Славков навремето от МОК.  Едно разследване за търговия с игрите, един филм със скрита камера и Батето приключи!)

И сега може да изглежда, че всичко е изпипано в рамките на закона, но са нарушени моралните закони, върху които се крепи демокраията. И това е крещящо видно.  

 

Ударът е убийствен!

Мисля, че в ГЕРБ само Борисов осъзнава как изглежда апартаментгейт в очите на евроатлантическите ни партньори, където се подават оставки само заради съмнения. И затова е толкова притеснен, уплашен, отчаян дори.

Апартаментгейт в съчетание със скандала "Горанов" - Борисов просто е разгромен отвътре!

 

ЗАЩО ГО „СГОТВИХА” ЦВЕТАНОВ?

Защото са прехвърлени границите. Защото името на един политик упорито се свързва у нас с американската демокрация, в която такава злоупотреба с власт се наказва. И няма никакво значение на колко молитвени закуски си ходил, колко пъти си се разхождал по коридорите на ФБР, колко американо-еврейски комитети са те канили на форумите си.

Чадърът е вдигнат. И нищо няма да му бъде простено! Ще излизат нови и нови факти – за скъпи круизи, за жената, дъщерите и т.н. Отвсякъде ще бъде осветен.

Светнала е червената лампа и за Борисов – да си прочисти двора, ако иска да остане на власт!

 

УДАРЪТ ИДВА ОТВЪТРЕ

Тръгваме пак от източника на разследването. Журналистите в „Свободна Европа” гравитират към т.нар. градска десница, подкрепяна от Сорос. И да се търси връзка между тях и БСП, каквито опорни точки се прокрадват от ГЕРБ, е просто смешно. БСП няма ресурсите да извади този скандал. Нещо повече - БСП остана изненадана от скандала.

 

Самият „Антикорупционен фонд”, който осветли апартаментгейт, се финансира от „Америка за България”. През 2016 година журналистите там са получи рекордния гранд от 902 960 лева по програма „Гражданско общество и демократични институции”. Това е същата програма, по която се финансира и Българския институт за правни инициативи на лидера на „Да, България” Христо Иванов, както и „Икономедия” на Иво Прокопиев. А пък връзка между тях и фактори от БСП е още по-абсурдно.

 

В правителството към тази десница гравитира вицепремиерът Томислав Дончев - идейно той е близък към тяхната философия за икономика и власт. От година между Цветанов и Дончев тече сериозно напрежение, което не избива на повърхността само заради авторитета на Борисов. Дончев смята, че този иконоически модел е изчерпан, за Цветанов пък всичко в управлението е наред.

 

Конфликтът между двамата минава и по оста – кой ще е наследникът на Борисов. Твърди се, че Борисов искал да заложи на Дончев като бъдещ премиер, а на Цветанов да остави само партията. Да, но Цветанов не бил съгласен на този вариант – той също се виждал като бъдещ премиер. Е, какво по-лесно от това да отстраниш от пътя си съперника, който на всичкото отгоре тежко е сгазил лука? За схемата с апартаментите във властта се разчу преди около половин година. Но никой тогава не й даде гласност.

Показателно е, че Дончев и Цветанов имат различен прочит за скандала. За Цветанов това е фалшива новина. За вицепремиера "всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието" От САЩ Цветанов хвали правителството и Борисов, давайки да се разбере, че няма никакъв проблем около. В София Дончев подчертава пред медиите: "Трябва изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи доверието да бъде възстановено". 

 

Абсолютно целенасочено скандалът гръмовно се вади сега - точно преди изборите. Ако Цветанов остане като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ – това неминуемо ще се отрази на резултатите от вота и той ще трябва да понесе отговорност.

Ако бъде оттеглен – не се знае дали няма да играе подмолно, и тогава отново върху него ще бъде стоварен удар.

Сух от тази ситуация не може да излезе!

Времето и начинът на поднасяне на скандала дава основание да се мисли, че ударът е с една единствена цел – Цветанов да бъде елиминиран от политиката. Един път скандал с апартаменти, втори път скандал с апартаменти – хайде, вратата ти е отворена! Повече прошка няма!

 

КОЙ E МИШЕНАТА – ЦВЕТАНОВ или БОРИСОВ?

Борисов е в патова ситуация. С Цецка му беше лесно. Извика я, нареди й – и тя отива в политческото небитие. От нея нищо не може да очаква като ответ. С Цветанов нещата са далеч по-сложни.

 

За 15 години откакто ГЕРБ е на политиеската сцена Борисов не успя да си отгледа заместник.

Нещо повече – Борисов даде цялата власт в държавата по места на Цветанов.

Борисов обича да споделя, че се е учил от Тодор Живков. Но вероятно е пропуснал един много важен урок – никога не допускай втори център на власт зад гърба ти! По времето на Живков нямаше Втори!

Борисов обича да казва още нещо: „Аз съм я създал тази партия”. Но никога не продължи изречението с признанието „дал съм партията на Цветанов и той си прави с нея, каквото си иска” - каквато е фактическата ситуация в ГЕРБ. За последните 10 години ГЕРБ се е превърнала в стройна полувоенизирана структура за печелене на избори и употреба на власт. Пружината е толкова пренавита, че всяко рязко движение може да предизвика местни войни.

 

В същото време се говори, че противоречията на върха в ГЕРБ вече са проникнали надолу и че ГЕРБ се цепи по три линии – лоби на Бориов, лоби на Цветанов, лоби на Дончев.

От преяждане с власт самата ГЕРБ започва да се разрушава отвътре. Умората е налегнала не само Борисов, умората от властта е изхабила и партията му. И този скандал ще катализира вътрешно-партийни битки. Това, което се случва в БСП, в СДС, предстои да го видим и в ГЕРБ.

 

КАКВО РЕШЕНИЕ ЩЕ ВЗЕМЕ БОРИСОВ?

Вероятно това ще е най-трудното му решение, откакто е на власт.

Обществото няма да се успокои. Точно обратното. Всяка поява на Цветанов поражда взрив от реакции. Хората са толкова гневни, че нищо освен възмездие не може да ги успокои. Дори в Търново се видя това – по улиците хората отказваха да приемат знаменцата, които им подаваше усмихнат Цветанов.

 

Борисов сигурно ще трябва да послуша и евроатлантическите си партньори.

Изходът може да му подскажат някои посланици, както стана през 2014 година. Има информация, че американският посланик изненадващо в петък, в края на работния ден, се е появил в сградата на КОНПИ. Да си спомним, че съвсем наскоро след необичайно подобно негово посещение в БНБ подуправителят Димитър Костов хвърли оставка.

 

Демонстрацията на парвенющина във властта е най-уязвимото поведение. Самозабравата на властника отваря онази пропаст между елита и обикновените хора, заради която сегашна Европа е в тежка криза. И изборите ще бъдат отрицание на този порочен модел досега. Няма как да вървиш на вота с човек, който е лицето на такова поведение.

 

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки моменти, може да си се раздавал за кворума в парламента и за стабилността на мнозинствово, да си ставал рано и да си лягал късно, обикаляйки структурите, но ВИП-анасьорът в средата на хола ти оттук нататък ще има само едно движение – надолу! 

Тежко е, но асансьорът във властта се размина драматично с асансьора в бита.

 

И истинското, мъжкото поведение е сам да прецениш това. Достойнството е крачката встрани. А не да поставиш на изпитание и партията, и лидера й, и цялата държава.

 

ЦВЕТАНОВ НЕ ПОДАВА ОСТАВКА

Закъснението за понасянето на отговорност от страна на Цветанов може да се тълкува в няколко аспекта: чака се сигнал от САЩ, готви се контраатака срещу противниците му вътре в ГЕРБ и навън - срещу БСП. Поведението му от САЩ показва, че Цветанов няма намерение за отстъпление, а Борисов няма да хвърля кърпата. Тогава? Да се готвят Дончев, Нинова и Йончева!

Вече се заговори, че Дончев ще бъде атауван чрез приближени му бизнесмени, а пък Нинова – чрез хора от кръга й, влезли в различни икономически зависимости. Това предвещава не предизборна кампания, а война в държавата. Впрочем, не за първи път в годините на прехода сме били свидетели на самоунищожителни битки във властта. Примери: Виденов, Костов, царя, Станишев. От тях победители не излизат. В общественото съзнание остава утайката - всички са маскари!

 

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ГЕРБ?

Не! ГЕРБ е дълбоко вкоренена в местната и изпълнителната власт и не можем да очакваме да последва съдбата на НДСВ. Но ще има сътресения, ще има разместване на властови пластове, както се случва във всяка партия при подобни скандали.

 

Доколко ГЕРБ ще остане жизнена, зависи от това с какви послания пред обществото ще излезе след „апартаментгейт”.

 

А как ще овладее тежкия имиджов удар, зависи от поведението на лидерите й.

Не само на Борисов.

 

(П.П. Ден след публикуването на този анализ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов проведе лични телефонни разговори с всички членове на ИК на ГЕРБ и им съобщи решението си да детронира от три поста Цветанов - като председател на парламентарната група на ГЕРБ, като председател на Комисията по сигурност и като депутат. Три дни по-късно това стана факт.)

 


От категорията

Петър Младенов, 1989: Провалихме се! Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии

Петър Младенов, 1989: Провалихме се!  Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии-1575988097.jpg

Признанието на БКП за състоянието на икономиката на България, изнесено на ...

10 дек. 2019 | 16:38

Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БСТВ-1576065390.png

След влизането в ЕС нашите български разбойници откриха себеподобни в Брюксел и ...

11 дек. 2019 | 13:48

Отнемат деца без съд. В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

-1574525646.png

Опасенията на родители и учители са: Чужди НПО-та ще сложат ръка върху огромни ...

11 дек. 2019 | 22:35

Иво Христов: ЕС няма оценка на риска за здравето от 5G технологиите. Безотговорно е!

Иво Христов открива конференцията за предимствата и рисковете на 5G технологията.-1576064435.png

Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки ...

11 дек. 2019 | 13:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


26 март 2019 | 16:51Щом допуснахме един прост физкултурник от Шума Годечко да стане един от първите мъже в държавата и от него да зависи цялата кадрова политика в държавата , а чрез това и цялото управление, не заслужаваме самоуважение. Че и одавна нескриваните апетити да бъде пръв . Дори и с помощта на американците. Интересно каквА ще бъде тяхната позиция. И докато Бойко ,с всичките му кусури е проевропейски настроен , то Цецко ако би бил първи ще води проамериканска политика , включително и за отдалечаване от ЕС . В поведението на Цветанов и изразите му по отношение на Бойко вече се виждаше нетърпимост и едва ли не скрита омраза , дори и за това ,че не е вицепремиер и министър . А у Цецко злоба не липсва. Но права е Велева ,че Бойко си е виновен като подари партията си и вътрешнопартийната политика на такъв човек. И никак няма да му е лесно , особено ако американците решат да защитават шумкаря. ХОД НА БОЙКО ЩЕ БЪДЕ ОГЛАСЯВАНЕТО И ПОДКРЕПА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ С


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


25 март 2019 | 16:12Браво ,за уникалния и верен анализ!Цветанов се окопава и се готви за бой с Борисов ,това е видно от всеки българин!Ако ГЕРБ бъде разцепена ,той ще бъде виновникът ,а не т.Дончев! Колкото по бързо бъде посъветван и принуден да подаде оставка ,толкова по добре ще бъде за Борисов ,партията и за хората!Но това съвсем не означава ,че скандалът трябва да се замита ,защото ще новият воденичен камък на врата на Борисов!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър


24 март 2019 | 19:18Всичко останало ОК, приемам,че има логика. Но манипулативното отричане на явния колаборационизъм между социалисти и градска десница е меко казано несериозно и смехотворно. От две години се наблюдава интимност из фейсбук групите между активисти, симпатизанти и тролове на БСП и ДеБъ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


24 март 2019 | 18:54И Жозеф Фуше,херцог Отрантски преди повече от 200 г. е смятал,че е незаменяем. Интелигентен аристократ, дипломат,философ,финансист,шеф на Тайната полиция във Франция,от когото дори Наполеон Бонапарт се е страхувал.Но дошъл ден,когато търпението на всички преляло, и бил арестуван и свален от власт.И във Франция облекчено въздъхнали.Физкултурникът от с.Шума безспорно няма такива качества,интелект и възпитание,но като Фуше дълго трови публичното пространство с постъпките си на простак в стил Бай Ганю ,с алчността си и мегаломанията си.Време е да слезе от политическата сцена за общо облекчение на цял един народ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


24 март 2019 | 18:38Молитвата ми е чута от Господ.Всеки ден я повтарям и няма да се уморя, докато Родината ни не се избави от гербаджийската сган.Мили Господи, прости ме и те моля от все сърце, накажи алчната пасмина от депесари_политически търгаши и изнудвачи, които пият кръвта на българите! Накажи и сикаджийската мутра и мутанта_комунист Бойко Методиев Борисов, и избави България от гербаджийската чума и обслужващите ги олигофрени, депесари, лъжепатриоти, лумпени, продажни съдии и журналисти_лъжци!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


24 март 2019 | 19:45C извратеняк, чукащ травестита Цецка Цачева не желая да разговарям.


BiGman1


24 март 2019 | 18:47ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА ОТКАЧАЛКО...ХАХАХА


Галилео Галилей


24 март 2019 | 18:11ВЕЛЕВА, ЗА КАКВА ВОЙНА ГОВОРИТЕ? ПОДБУЖДАТЕ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ИЛИ НЕ УМЕЕТЕ ДА СИ МЕРИТЕ ПРИКАЗКИТЕ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


24 март 2019 | 16:41По някакъв начин пак се мазниш на бокомутрата Велева! Не споменаваш и дума за съдебно преследване на главния Престъпник! Всички трябва да бъдат осъдени! Най напред министерски съвет! Колективно крадат, колективно в затвора до живот! Без каквито и да е права за помилване или намаляване на присъди! Та те са Убийци!!!на цял един народ с политиката която правят!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


24 март 2019 | 18:42Ти нали знаеш, че не си много умна...а изветряла старица като партията си...


Барбара


24 март 2019 | 16:20Със сигурност схемата не е толкова проста, явно опитът за отстраняването на Цветанов е стъпка и към отстраняване на Борисов от активната политика. Абсурдно е, че изобщо Цветанов се "намести" в политическия живот, това е индикатор за деградацията на политическото у нас. Не зная какво се има предвид под "вкорененост на Герб в местната и изпълнителната власт", но тези феодално военни структури са създадени от Цветанов чрез шантаж с откраднатите от него досиета, чрез рекет и корумпиране, а това не ги прави "жизнени". Герб, както вече е казано тук, няма идеология, не е политическа партия и целият този модел трябва да бъде изкоренен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


24 март 2019 | 17:23Точна диагноза на политическия примитивизъм и слугинажа, олицетворяван от герберските лидери, поставя проф. Л. Георгиев: http: pogled.info bulgarski revanshat i provalat na slugite.102706. Изявите на "международника" Борисов са ярък пример на такъв слугинаж, това е също сериозна причина за необходимостта от изкореняване на сегашния управленски модел.


сара


24 март 2019 | 16:18A какво търси американският посланик в КОНПИ и БНБ? Е, за това напишете! Или за това не се пише? Само за апартаментчета?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


24 март 2019 | 15:27радио европа, начело с бедров си крещи, аз съм сорос... те не ме притесняват и не е толкова елементарно, колкото го описва Велева. Тук се борят 2 различни сили на САЩ и това се отразява директно върху БОКО. Който посегне на Корнелия и Елена, ще бере много ядове с народа да си знаете ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


24 март 2019 | 15:19Припомням една случка. На 19.02.13 г. на паметника на В. Левски цветанов се опита да говори и бе мощно освиркан. Той се засегна на селска чест и заповяда малко по късно на полицията и жандармерията да пребият протестиращите на Орлов мост. Така си отиде кабинетът борисов 1. борисов трябва да си припомни това събитие, както и няколкото случая когато ПГ герб, нахъсана от цветанов го бламира. Не че не искам борисов като мутра да бъде натирен от властта, но цветанов трябва да бъде първи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 март 2019 | 15:11За последните 10 години ГЕРБ се превърна в стройна полувоенизирана Групировка Шайка за Манипулиране на избори и злоупотреба с власт. Пружината е толкова пренавита, че всяко рязко движение може да предизвика войни в нея въпреки милионите, които крадат от бюджета и евро фондовете.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 март 2019 | 15:06На боко с Цецка му беше лесно. Извика я, нареди й и тя отива в политческото небитие. От нея нищо не може да очаква като ответ. С Цветанов нещата са далеч по сложни. С него са крали, с него са делили, с него кой знае още какво са "сътворили"....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 март 2019 | 15:00Апартаментгейт на Цветаноф в съчетание със скандала апартамента на "Горанов" Борисов просто е разгромен отвътре! Дай Боже и отвън и отвсякъде ! АМИН!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 март 2019 | 14:56Задава се война не в държавата, а в Престъпната Шайка ГерП. Свободна Европа , която се издържа от американското правителство заработи отново след 15 години прекъсване за да защитава свободата на словото, демократичните ценности и норми, които боко и Герберунгите ОТНЕХА на България и целта й е не да бори с опозицията, с левицата, а с МУТРИТЕ, ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КРАДЦИТЕ и МАФИОТИТЕ от Групировката герб.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.