Не го попитаха защо дойде на власт с 44 % доверие, а си тръгна с 18%?

Валерия Велева: Костов и неговите смъртни грехове. Четиво за управници

30995 | 13 апр. 2019 | 15:17

Никой днес не пита Костов защо провали надеждите на един народ?


Осемнадесет години след като загуби властта и високомерно отказа да говори с народа си, на когото бе обиден, че не го е оценил, бившият премиер Иван Костов се върна сред народа. С книгата си  „Свидетелства на прехода (1989-1999)”, чиято премиера беше преди два дни и с която ще обиколи България.

Не съм я прочела все още.

 

Но проследих внимателно интервютата, които даде Костов, рекламирайки творбата си като негова оценка за времето.

 

Да, Костов има право трябва да даде своята версия за периода, в който беше начело на държавата и в който имаше цялата власт в държавата.

 

Но какво прозира в тези „откровени” интервюта на Костов – отново НАРОДЪТ Е ВИНОВЕН за несъстоялата се декомунизация, за непроведените реформи, отново БЪЛГАРИТЕ СА ВИНОВНИ, че не защитили неговата демокрация и неговата пазарна икономика, за да стигне той - политикът, държавникът - до ужасната присъда в „Панорама”: "Българският народ е зле, защото не е страдал достатъчно!”  

Ако Костов се върна след 18 години, за да ни каже това, по-добре да беше си стоял при теменужките в „Драгалевци”.

 

В тези интервюта нямаше и помен от оценка-разкаяние, че именно той унищожи СДС  и надеждите на милиони българи. Признанието, че създаването на ДБС е било грешка, се промъкна между многото фалшиви думи, с които Костов се опитваше да реабилитира управлението си.

 

Нямаше разкаяние, че именно той разстреля българската индустрия с бандитската синя приватизация, че съсипа земеделието, че срина икономиката.

А и никой от колегите не го попита как стана раздържавяването на едни от най-големите български предприятия: „Арсенал" – Казанлък, „Хлебна мая" – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус ер" – София, „Елните" – Несебър, хотелите „Санкт Петербург" в Пловдив и „Средец" в Слънчев бряг.

Не отрониха дума за  Винпром „Дамяница" и завода „Каолин. 

 

Не споменаха,  че той направи един електротехник най-големия банкер в държавата, който приватизира Боровец, Пампорово и Златни пясъци.  

Никой не го попита що за пазарна икономика е била тази, по време на която всички големи сделки по приватизацията са били слагани първо на масата на НИС на СДС .

 

Никой ни го попита защо на НИС на СДС е било решавано на кой тв и радиооператор да бъде даден национален лиценз, кой да бъде сложен за шеф на ВКС, защо мафията и корупцията станаха визитната  картичка на неговото правителство, защо създаде паралелна икономическа власт, защо раздели интелигенцията...

 

Не го попитаха защо дойде на власт с 44 % доверие, а си тръгна с 18%?

Не, не, причината не са тежките реформи, каквито оправдания се чуват. Народът понесе стоически всички изстъпления на реформите. Стягаше колана, мърмореше и чакаше да види управници, които не крадат и не го лъжат.

И не е вярно, че правителството на Костов "не е имало нужната обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред", както се оправдава бившият премиер пред "Панорама". Костов имаше всичко - парламентарна, изпълнителна, съдебна, медийна власт, за да продължи реформите, които започна през 1997 година.

Но се спъна.

В корупцията, която създаде и партизанщината, която отгледа.

Костов роди “Олимп”, “Трон”, Славчо Христов, Красимир Стойчев, Мистър 10%, “Бъдеще за България”, Мира Нейнски и Лили Попова, аферата “Сапио”... Корупционните скандали гърмяха всеки ден.

 

И в допълнение ще цитирам бившия кмет на Варна от синьото време Христо Кирчев: " Няма обичан човек, правил реформи! Времето го отчита... И тук на "помощ" на Костов дойде изключително тежкият му характер. Недиалогичен, непонасящ критика и съвети, живеещ с Неговото мото: "Праведният съм аз, безпогрешният съм аз". Костов позволи Егото му да го победи!".

 

А за онези, с късата памет,  ще припомня думите  на бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев - една светла личност, изкарал младежките си години по затворите на тоталитарната власт, един високоморален политик, който скоро тихо ни напусна, казани през 2000 година: „СДС се провали в управлението, него го сплотява грехът! СДС мисли по комунистически. Сегашните управници гледаха само как да се угоят и накрадат на гърба на бедните, а Костов провали каузата на СДС и народа. Това е!”

 

Да, никой днес не пита Костов защо провали надеждите на един народ?

 

И понеже виждам, че паметта ни наистина е къса, предлагам да си

припомним какво бе Костов и какво остави след себе си.

 

На 17 юни 2001-ва Костов загуби изборите. Катастрофално.

В нощта на вота се разплака по време на пресконференцията. Очите му потънаха в сълзи. Погледът му бе блуждаещ, невярващ, неразбиращ. В този миг – в изтичащите последни часове на 17 юни 2001-а, Иван Костов приличаше на Тодор Живков на пленума на 10 ноември 1989-а.

 

На 19 юни 2001 г. Димитър Луджев даде следната оценка за причините за загубатта на Костов: „Той бе загубил реална преценка за живота около себе си. Костов се гордееше със стабилност, но нейната цена бяха мизерията, безработицата, ликвидацията на българската икономика, на социалните и културни институции. Това бе стабилност само на властниците и върхушката, която се обогатяваше.

Второто, с което се гордееше Костов, е доверието на ЕС. Но това не е вярно. Влиятелни среди в Брюксел и сред управляващите в Европа смятаха, че правителството на Костов има огромни дефекти и най-големите от тях са некомпетентност и корумпираност.

Костов проигра огромен шанс!

Той заложи на облагодетелстване на партийната клиентела и изграждане на могъщ партийно-административен апарат, вместо на действителен икономически растеж, на благоденствие и в някаква степен на пазарна икономика. В този смисъл това, че Костов и върхушката му си отиват, е здравословно за България.”

 

А Вили Цанков - писател, режисьор, общественик, написа: „Той е грешникът! Мъчно ми е за Костов. Защото се отличава с волята си, с нежеланието си да слезе, със самочувствието си на революционер. А е човек, извършил катастрофална грешка: създал партия – огледален образ на БКП. Човек, разделил отново народа на свои и чужди. Смъртен грях! Той е главният грешник! И всичко той ще трябва да понесе. Има една картина на Дюрер – рицар на кон, а край него вървят Смъртта и Дяволът. Рицарят излъчва самочувствието на единствен всесилен в живота. Иван Костов ми прилича на него. От едната му страна вместо Смъртта върви Корупцията, а от другата – вместо Дявола се влачи Беднотията. Както никой друг за тези 11 г. Костов върви напред и осъществява своите реформи, върви... и оставя след себе си проиграна нация с кастрирано мислене.”


След загубата Костов навлезе в най-тежкия период на политическото си битие. На 26 юли 2001 г., месец след тежката присъда на народа, публикувах статията „Трагизмът на Костов”: Когато видях снимката му на излизане от президентството, признавам си, че изпитах човешко съчувствие към отиващия си премиер, който след прощалната среща с президента (Петър Стоянов) не можа да скрие дълбоката драма, която изживява. Критикувала съм много от управленските и партийните решения на Иван Костов, била съм сред опонентите му в последните две години. Двамата сме си разменяли остри реплики, всеки от позицията на своето място в обществото. Знам, че в журналистиката, както и в политиката, няма място за емоции. И все пак – мълчаливо наведената глава на един министър-председател, загубил катастрофално партия и държава, в един миг ме накара да забравя миналото.

 

Пък и психологията на българина е такава – умее да прощава на падналите. За мое учудване обаче открих, че това правило не се отнася за политиците.

Разговарях тогава с много депутати от СДС, БСП и ДПС.

Равносметката ми е - Костов не може да се надява на милост нито от свои, нито от чужди.

Kостов няма нужда от съжаление. Той трябва сам да изживее това си състояние, за да се закали. Никой от нас няма да му помогне. Сам трябва да си помогне. Защото заради него ние направихме елементарни грешки.” Каза го член на НИС, един от тези депутати от провинцията, които Костов направи местни феодали.

 

Наистина никой няма да му помогне. Защото Костов навън мълчи, а вътре съска. Иска да предизвика съжаление. За него съд ще е малко, защото той провали не само СДС, той провали държавата.

И това е ядна реплика на висш седесар – член на Националния съвет, един от емблематичните водачи на синята партия. 

 

Няма съмнения, че в първите две години от своето управление Костов постигна много.

Той извади държавата от тресавището, в което я беше набутал комсомолецът Виденов. Костов положи основите на финансовата и политическата стабилност у нас.

Огромната му грешка е, че не успя да продължи постигнатото от самия него. Затова драмата на Костов след провала не предизвиква съчувствие сред доскорошните му съратници.

Той мълчеше не само пред медиите – мълчеше и в парламента, мълчеше на прощалната вечеринка с елита на СДС, мълчеше и на заседанията на НИС. Слушаше колегите си, докато се обсъжда даден проблем, не взимаше отношение, а след като дебатът приключи, обявяваше: „Всичко това е несъстоятелно. Не е солидно.”

Това мълчание не бе гордото мълчание на осъзнатата вина.

Това бе мълчанието за отмъщение.

Костов не разбираше (и продължава да не го разбира) защо народът го наказа.  Не заради тежките реформи - а заради това, че проигра надеждите им за истинска демокрация и смислен живот, че съсипа доверието в политиката.

Неговите предшественици Филип Димитров и Жан Виденов също преживяха драматично падането си от власт.

Жан веднага отпусна гордия перчем на челото и потъна в мълчание, обиден като дете.

Филип Димитров понесе рицарски загубата, но избяга от „Раковски” 134 и се скри във фондация „Демокрация”.

Също като него Костов бе избрал фондацията на ул. „Граф Игнатиев” за свое убежище. Но ако Филип остана верен на СДС и не каза дума против наследника си, Костов не се притесняваше да посича всичко по-долу от него.

И стигна до най-големия грях - създаде дублетна на СДС партия.

От властолюбие.

За отмъщщение.


Д-р Желев беше казал навремето, че Костов без власт е господин Никой. За съжаление той потвърди това.

Оказа се, че властта е била онзи мощен лост, който е държал Камандира изправен в обществото. И когато този бастун се счупи под тежестта на управленските му пороци, той бе обиден на целия свят. На народа си, че не го е оценил, на своите – че не пожелаха да го търпят, на медиите – че проникнаха в тайните на паралелната му икономическа власт.

 

Политическата равносметка за него беше безпощадна.

Откровените политически врагове на Костов бяха особено жестоки към него.

Името на Иван Костов трябва да бъде забранено да се споменава в българския парламент, защото то е символ на страха от администриране и съдебни саморазправи. Жестоко е, когато не си човек! И не ми е жал!” Тази тежка присъда е на о. з. ген. Бриго Аспарухов и за разлика на някои от СДС той не пожела да се скрие в анонимност.

 

„Много ми е тъжно. Повече от него ми е тъжно”, избухна в смях зам.-председателят на парламента акад. Сендов, когато го попитах за съдбата на ученика му математик. „Мъчно ми е за СДС, а не за Костов. Ще ми стане мъчно, когато заради СДС Костов заложи себе си, своята политическа кариера, а не обратното. Не изпитвам и грам съжаление!”

 

Казват, че е изкуство да си създаваш врагове. Ако това е така, на Костов трябваше да се присъди „Оскар”.

Дори и Евгений Дайнов беше провидял, че ако в началото на 2001 г. „всички бяха срещу СДС” сега „всички са срещу Костов”.

Защото Костов искаше да бъде всичко в държавата.

И стана лесна мишена – за братовчедите, за партийците, за противниците.

Той просто не усети, че когато се забрави във високомерието си; когато потъна в самочувствието си, че има още поне два мандата; когато избра пренебрежението към другите; когато направи оценката си, че българският народ е беден, защото е мързелив, вече политаше към пропастта.

А наложеният от него страх в партията и в държавата не му позволи да се спре навреме.

Да се погледне отстрани.

 

Защото Костов можеше да се спаси. Да спаси и себе си. И СДС. И държавата. Можеше да не постеле червен килим пред Симеон на „Дондуков” 1. Ако беше слушал не драгалевската теменужка, а това, което му казваха медиите и опонентите.

След себе си Костов остави политически пепелища. В които дясното изгоря, корупцията стана норма на живот, а държавата - враг на народа си...

 

Не знам дали ще прочета това в неговите "Свидетелства на Прехода (1989-1999)"...

 


От категорията

Валерия Велева: Защо ГЕРБ търпя толкова дълго време модела "Тотев"?

-1448546816.jpg

Всеизвестен факт е, че Бойко Борисов не обичаше Тотев. Даваше много за града, ...

22 юли 2019 | 15:41

Д-р Калоян Методиев: Оставаме в сивата зона на ЕС, управляващите са го ударили през просото

-1559543879.jpg

Свидетели сме на буквален процес на изчезване на българския народ от държавата, ...

22 юли 2019 | 13:11

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)
-1563791451.jpg

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев ...

22 юли 2019 | 12:25

Проф. Нина Дюлгерова: Новите кукли в Украйна ще действат като старите

-1472220656.jpg

Страната се управлява отвън. Дори изборът на Зеленски е решен отвън, каза проф. ...

22 юли 2019 | 15:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Трезвомислещ


14 апр. 2019 | 12:59Отразяващ самата истина анализ! Трябва всеки да го прочете! За да намери отговор за разрухата на днешното ни битие...за да започне промяна към по добро, трябва да се познава източник а на злото,началото му, виновниците,действията им,последиците...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Трезвомислещ


14 апр. 2019 | 12:53Безкрайно точен, изчерпателен ,и


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


14 апр. 2019 | 08:24Този материал във връзка с проблема с циганите ли е ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


14 апр. 2019 | 08:24Този материал във връзка с проблема с циганите ли е ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


14 апр. 2019 | 08:24Този материал във връзка с проблема с циганите ли е ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


14 апр. 2019 | 06:55Много правилно Велева! А защо сега?!! Затова анализът ти НЯМА смисъл! След още петнайсет години ще бъдеш безпощадна и към хунтата герб и най вече към овластения Мутра! Но пак ще е безмислено!щом описваш като "велик стратег и международник" изедника боко Сега!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


14 апр. 2019 | 01:07Много важно е заедно с този материал да се прочете и този. Плащаме милиони за консултанти, които ни ПОГРЕБВАТ. България е управлявана от Световния лихвар, правителствата имат роля на параван https: bultimes.com balgariya e upravlyavana ot svetovniya lihvar pravitelstvata imat rolya na paravan


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


13 апр. 2019 | 23:03Свеща догаряше бързо. Отблясъците отскачаха от сините бърни на стария ром. Караиван броеше с треперещи ръце ежемесечната КТБ вноска от 60 000 лв. Знаеше, че парите са точно, но наследственото му недоверие към ромския етнос, не му даваше покой. "Браво! Борат си държи на думата. Що сичкото сигани не са кат него?!!" мислеше си синьоджукия потомък на Индийските ибрикчии.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


13 апр. 2019 | 23:03В къщата се чу шум. Показа се Рамаданчо. Чичо, днес ще храним ли Костоваците ?. Стария циганин се замисли. От време на време, той подхвърляше на КОЙчовците по парче опашата лъжа, наквасе'на в прочутата драгалевска студена во'да. За миг го обзе желание да е щедър, но кака Ленче го поледна през теменужките и добрите му намерения, изчезнаха по бързо от приватизиран аероплан. Да карат на во'да по здравословно е. Троснато отвърна той и започна отново да брои парите. Нищо че са точно...


Борислав Георгиев


13 апр. 2019 | 21:18"Той (Костов) извади държавата от тресавището, в което я беше набутал комсомолецът Виденов". Не мога да разбера защо и Костов и опонентите му и днес не казват истината, че за да се стигне до това положение на държавата тогава огромна помощ оказваше СДС в лицето на Костов с една единствена завладяване на ВЛАСТТА на всяка цена. Е сега не се учудвайте на резултата днес. След 11 години в ЕС сме си там където бяхме и в налото на последното място по всичко. Не по два показателя сме на първо място по корумпираност и по "свобода на словото".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


13 апр. 2019 | 21:18Особено брутална лъжа на Костов вчера бе за Божков. Гн 10 %. Божков ги прибираше, но се оказа че за друг или други. А за прибирането от Цветелин Кънчев при приватизацията на КОЦМ Гара Искър съм свидетел.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


13 апр. 2019 | 21:13Никой, в най новата ни история, не причинил толкова щети на България колкото драгалевския мангал. А всички му вярвахме. Затова го и избрахме. Позор за тебе,.. Иване!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


13 апр. 2019 | 20:52Още малко и ще си купиш книгата, че костов да печели, щот малко ни окраде )))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


13 апр. 2019 | 20:47Верен анализ на госпожа Велева. Костов е лицето на разрухата в България. Едно нищожество, подопечно на Сорос, разорило страната ни по начертания от презрения евреин план за шепа сребърници. Костов НИКОГА НЕ БИЛ ДЪРЖАВНИК, а чужда марионетка. Костов внесе ОТРОВАТА "Отворено общество" и "Америка за България", които унищожиха всичко морално у българина и насадиха сатаниските "ценности" на тяхно място. И още, и още, .....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ALF


13 апр. 2019 | 19:29Когато казвате истината, а не слугувате на сараите, сте безпощадно права. Поздравления!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Amet


13 апр. 2019 | 18:21Костов пося буря и пожъна омраза и забрава.Сегашния е по зле и от Костов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


13 апр. 2019 | 20:06След време мадам В. ще напише дори по лошо и болезнено есе и за главатаря на бандата ГЕРБ.