Валят оставки за спасяване на имидж, но битка с Корупцията няма...

Валерия Велева: Операция "Чисти ръце" А кой е Чистачът?

23787 | 5 апр. 2019 | 18:01

Доверието във властта е сринато. "Апартамент" вече е мръсна дума, така както отдавна е и думата "политик" - и двете тежко оплетени в мрежата на порока: „ако всички мамят, и аз мамя“.


"Апартаментгейт" вече излезе от контрол. Скандалът добива размери на "политичеса чума, която помита всичко като лавина", както сполучливо го описа социологът Димитър Ганев.

Управляващите са в ступор. Наблюдават отстрани собственото си поражение. Реагират панически. Отстреляните падат като домино. Сякаш действа някакъв център на паралелна държава, който планово разчиства терена.


Атаките изглеждат като да са в строго последователен ред, систематично, на порции, така че напрежението да се поддържа. Започна се от Парламента - от елиминирането на най-силната фигура в ГЕРБ, после тайфунът мина в Изпълнителната власт и отвя правосъдния министър, завихри се в Правосъдната система и удари съдия №1, оттекна шеметно в Антикорупционната комисия и я обезглави, завъртя се в Прокуратурата и отнесе на шефа на Следствието. И това само за 20 дни. За да се създаде трайното усещане в обществото, че всички са в калта, всички са се самозабравили, че това е мафиотизирана дължава.

Доверието във властта е сринато. "Апартамент" вече е мръсна дума, така както отдавна е и думата "политик" - и двете тежко оплетени в мрежата на порока: „ако всички мамят, и аз мамя“.

Такъв скандал в съвременна България не е имало. Имотни афери винаги са избухвали - къщата на Бисеров, имотите на царя, апартаментите на нововремци, жилищата на чиновници във Външно. Нито едно правителство от Прехода не се опази от имотни далавери и корупционни скандали. И това е обяснимо - нашите политици идват бедни и стават богати във властта, забравяйки основното правило - на власт ли си, не се изкушавай, защото все един ден ще светнеш.

"Апартаментгейт" обаче надмина всички досегашни скандали, взимайки размерите наистина на политическа чума.
И краят ѝ не се вижда. В него се отразяват наслоени отношения, порочни практики, изплетени мрежи, корумпирано общество, което така е затънало в блатото, че няма дори съпротивителни сили да поеме свеж въздух.


Сега всички са се снишили и чакат кой ще е следващият.
Ако се следва логиката на развитието на скандала, в тази последователност остават само двама персонално недокоснати - Главният прокурор и Министър-председателят. Борисов реагира правилно, макар и със закъснение, предприе мерки, които никой не е очаквал, но скандалът удари и по неговия имидж. Призна вина и бе понесена политическа отговорност, но трусът в ГЕРБ е толкова голям, а страхът така сковаващ, че това може да блокира работата на институциите.
Кой какво го чака? Ще има ли бумерангов ефект?
Можем да се опитаме да дадем отговори на тези въроси, ако сме наясно откъде идва атаката.
Това обаче никой не знае. Всеки засегнат развива своя версия, която не издържа логиката. Американци, руснаци, приятелски огън, отмъщение на олигарси - всичко се изговори и нищо не се доказа.

Големият върос - кой натисна бутона два месеца преди изборите и обърна държавата с хастара наопъки, към този момент остава без оттовор.


И каква е целта?


Сваляне на ГЕРБ - това може да стане само през избори. Революционна ситуация в държавата не се вижда. Улиците са празни, а спорадичните протести са мижави и локални. Властта успява да ги овладее, ако се наложи, дори и с отваряне на хазната.
Смяна на системата - необходимо е, но не това е начинът.
Събуждане на обществото така че, то да даде своя отговор в урните на 26 май. Възможно е. Засега Нинова, Радан Кънев и Христо Иванов печелят от скандала. Само че "Апартаментгейт" събужда отвращението към всички и на 26 май може да видим по-скоро празни избирателни секции, отколкото бунтовен заряд. Българите са ядосани, недоволни, но изливат гнева си във фейсбук. Там бълбука негативна енергия, която няма реално действащ израз. Умните и красивите са проютени по минисерстава и агенции и никой не смее да надигне глас. Обществото сякаш е заспало. Или пък е толкова отвратено, че не вижда смисъл да се бунтува.
Социолози прогнозират, че е възможно гневът да се отприщи и като снежна топка да повлече цялата политическа система. 
За първи път неизвестните са толкова много.

Ще има ли очистване?
Според Андрей Райчев с "Апартаментгейт" "имаме изключителен шанс на евроизборите да проведем операция "Чисти ръце".
Съмнявам се. По няколко причини.
Когато в Италия през февруари 1992 година магистратът от Милано Антонио ди Пиетро нареди ареста на Марио Киеза от Италианската социалистическа партия, давайки начало на операция „Чисти ръце“, това бе извършено от легитимен държавен орган. Стотиците разследвания и арести обезглавиха тогавашната политическа класа, като разкриха системната ѝ корумпираност, накараха бившия премиер и лидер на италианските социалисти Бетино Кракси да замине в изгнание и сложиха край на Първата република.

Това бе извършено от държавата, която имаше намерение да се прочисти. (Оставяме настрани факта, че операция "чисти ръце" в Италия отвори пътя на Силвио Берлускони, който бе замесен в голямата мрежа „Мафия капитале“ в Рим, а страната продължава да е редовно разтърсвана от корупционни скандали.)

Това, което се случва сега в България, едва ли може да доведе до операция "Чисти ръце".
Първо, защото я няма държавата. Тя не иска да се чисти. Не може да се очисти. "Апартаментгейт" избухна от едно радио - "Свободна Европа", финансирано от американското правителство и от едно НПО - "Антикорупционен фонд", което живее благодарение на грантовете на соросоидни формирования и получи своето развитие в кръг от медии, обслужващи една икономическа групировка, която е в отношения с Темида. Да, това което вършат те, е професионално направено, и документално подплатено, така че медийният ефект да е гарантиран. Но личат зависимости. Освен политическия ефект, все още не сме свидетели на завършена съдебна фаза, така че обществото да има не само виновните, но и осъдените. 


Второ, за разлика от операция "Чисти ръце" в Италия, където Чистачът е магистратът, в "Апартаментгейт" в България няма Чистач. В Италия действат институциите, у нас институциите са безсилни пред нещо, което се оказва невидимо.

Прокуратурата реагира постфактум. Тя не открива корумпираните - тя реагира на медийните публикации след нагнетяване на общственото мнение. Нещо повече, в "Апаратаментгейт" са завлечени точно тези, които трябва да проверяват евентуалните корумпирани властници.

Ако бъде ударен и Главният прокурор, а БНР вече даде думата на "Биволъ" който извади вехтата история (от 2012 година) за съпругата на г-н Цацаров, че "прикрила от данъчните няколко хиляди лева от продажбата на една нива", за да прокара тезата, че преди Главният прокурор да проверява когото и да било, трябва да бъде проверен самия той. Атаката срещу него не е спирала, макар да е оценен като най-действеният Обвинител №1. А може би точно заради това. И всъщност не става ли въпрос за отстрелване на прокурори?  Защото от фигурата, която ще го наследи след октомври зависи бъдещето и на олигарсите у нас, и на голяма част от политиците.

Затова пък уличеният Съдия №1 се смята за недосегаем и няма никакво намерение да дава обяснения. Няма осъзнаване на вина, няма очистване. Даже и доблест няма!

На всичкото отгоре "Апартаментгейт" започна да се използва за разчистване на лични сметки между враждуващите лагери във властта. Има опасност да се насъскват хора един срещу друг и точно преди изборите да започне бясно замерване с компромати. Това ще бъде лош знак, защото означава спекулиране с корупцията, без да се стигне до нейното разкриване, осъждане и очистване на порочните й практики.

Все още сме в разгара на "Апартаментгейт" - в зрелищната му част, която довежда публиката до екстаз. До Чистилицето има много време, в което точно институциите, засегнати от него, трябва да се задействат така, че дадат адекватен отговор на обществото.
И ако това общество се събуди.
Тогава може и да си намери Чистача.
А може да пропуснем и този шанс.
Както 30 години досега!
Помните ли Яне Янев, Николай Бареков, Реформаторски блок, Протестна мрежа, Мария Капон, Елеонора Николова - всеки от тях поотделно обявяваше операция "чисти ръце", надявайки се да бъде скъсана връзката между мафията и държавата.

Накрая всичко се превръщаше в  бутафория.
Защото вместо да създадем бригада "Чисти ръце", ние превръщахме операция "Чисти ръче" в ода за популизма, отваряйки поле за ново развитие на Корупцията. 

Нищо не се промени, скандалите отминаваха, никой не даде рецепта за решение на проблема.

Сега е същото.

Валят оставки за спасяване на имидж, но битка с Корупцията няма...


От категорията

Емил Караниколов: "Фолксваген" не е единствената възможна голяма инвестиция за нас

Емил Караниколов: Фолксваген не е единствената възможна голяма инвестиция за нас-1566213631.jpg

Инвеститори не бива да идват у нас заради евтина работна ръка, а заради ...

19 авг. 2019 | 13:54

Посланието на Тръмп към Европа: Вие сте следващите

-1540276553.jpg

Европейският съюз е по-лош от Китай, просто по-малък, избухна той

18 авг. 2019 | 16:11

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм

-1563797528.jpg

Документалният филм на Никол Конерт и Даниел Розенкранц е от поредицата на ...

20 авг. 2019 | 08:03

Д-р Калоян Методиев – консерваторът-бунтар, който се гмурна в реалната политика

-1566212206.jpg

Политологът пое щафетата от Иво Христов и ще бяга бързо. Категорична е ...

19 авг. 2019 | 20:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


7 апр. 2019 | 17:30Г жо Велева, направете вие едно такова подобно разследване, при което да не "личат зависимости", но май няма как това да се случи. Много Е лесно да се търсят кусурите на другите. И понеже сте компетентна все пак, дайте конкретна, ясна препоръка или предложение как точно да се води битката с Корупцията...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


7 апр. 2019 | 06:42Има Чистач: Цецо Асансьора от с.Шума! Учил е и 6 месеца Право в УНСС! Това с покупко продажба на апартаменти е странична дейност. С нея периодично си чеше крастата. Има и Спецтрибунал: Спас Гърнето и Тома Биков. Той от 3 години е в ГЕРБ и като бивш актьор много добре си върши работата като Гласът на ГЕРБ. Преди два дни двамата членове на Трибунала вече обвиниха Нинова, както следва: Спас я обвини за загуби, нанесени на държавата и по специално на Пловдивския панаир в размер 1 млрд.лв. Нали така, Спасе? Томата пък я обвини, че е дала на М.Миков 30 млн.лв да се откаже от надпреварата за председател на БСП. Попитан дали това е вярно, доц.Миков отговорил: "Възможно е. Аз не знам."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодорова


6 апр. 2019 | 15:59Няма да има "чистач" докато не започнат да изваждат на бял свят гешефтите на Борисов.Сега се оказва, че цялото му обкръжение участва в някакъв имотен скандал, а само той е целият "в бяло" и докога така....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


6 апр. 2019 | 10:24Слушам Георги Марков докато чета за операция "Чисти ръце" и не мога да разбера, та Александър Йорданов ли е лицето на СДС дето ще подложи рамо на Борисов във взаимодействие със земеделците на Мозер за да победи на изборите за европарламент с една единствена цел да се замете скандала с апартаментите, които взема размерите на чума след десет години управление на ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


5 апр. 2019 | 22:47Велева пита кой е чистачът? И от престола се чу глас, който каза: Възхвалете нашия Бог, всички вие, които сте негови слуги, и всички вие, ниско и високопоставени, които го почитате!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


5 апр. 2019 | 21:21Г жа Велева само мимоходом споменава главатаря на Щайката борисов.. Кой вярва на декларацията му пред Сметната палата с 84 хил. лв. ? Само децата от яслите. Десетки фирми преди 2001 г. Къде са парите ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


5 апр. 2019 | 20:53Глупости велева! Големи глупости говориш! Къв бил цвъко?!?! А как добре постъпил бокомутрата! Ти въобще разсъждаваш ли?! Колко пари са ти превели?! Апартамент ли ти дариха?! И бокомутрата и цвъко да Престъпници! И боко...колко милиарда "спестени" има! Колко имота има?! Знаем за имението в Барселона. А дали в Щатите няма?! Всеки нагъл гербав селски кмет си купи по два имота най малко! Жалка ставаш с подмазване на тъпа мутра! Ти си уж умна жена!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


5 апр. 2019 | 20:29Защо подобно на всички клакьорстващи журналисти задавате въпрос откъде идва атаката, това ли е най важното? Много добре си давате сметка, че апартаментгейт е само на повърхността на корупционното "управление" начело с Борисов. А и не виждам как точно той е постъпил "правилно", защото в паниката си прави все повече грешни ходове. От операция "чисти ръце" имат вопиеща нужда и медиите. Като начало може поне да не заливате ежедневно читателите си с помията и лъжите на Цветанов, и това би било някакъв успех.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


5 апр. 2019 | 20:23За да се запази десницата е нужно да падне и се разпадне ГЕРП!!!!!! А за да падне и да се разпадне ГЕРП е нужно България да се обедини: ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРП....и колкото и да е жалко, дори и с отвращение, трябва да се гласува за НИНОВА, за сега единственият успешен вариант..... иначе байхУЙя и байхУЙовците ще са вечни!!!! Помнете и Хитлер нямаше да е победен без съюз и обединение на различни по убеждение държави!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


5 апр. 2019 | 19:56Госпожа Велева явно е закъсала за пари, та е написала този сърцераздирателен буламач. Госпожо Велева, рибата се вмирисва от ГЛАВАТА, а главата в случая е КРАТУНАТА от Банкя. Там е заровено кучето. КРАТУНАТА обсеби ЦЯЛАТА ВЛАСТ В ДЪРЖАВАТА и сега си прави каквото иска. КРАТУНАТА тури Цацаров, макар и осран на поста Главен прокурор, за да предотвратява всякакви атаки срещу величието. КРАТУНАТА го държи с компромати и Вие много добре ги знаете, амеане Ви стиска да ги извадите. когато КРАТУНАТА падне от власт, а това ще е съвсем скоро, тогава всичката ви гилдия ще се нахвърли върху политическия труп като хиени. На умряло куче нож ще се вади. Кажете истината сега, та да хване дикиш. Ама СТРААААХ ви тресе всите !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


5 апр. 2019 | 19:43Който ги пося с парите си, той ще ги изчисти! Народът отдавна е в миманса.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


5 апр. 2019 | 19:36И ти ли, мадам В?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


5 апр. 2019 | 19:27Възникват некои въпроси. Дали Цвъки е толкова голям изборен стратег, или просто зад него стояха задокеанските политинженери? В подкрепа на втората теза можем да турим на везната факта, че веднъж на шумкаря му свириха жълт картон за 6те апартамента, като той използва процедурни хватки и търговия с влияние, за да се изсули. В настоящия нестабилен за ГРОБ период обаче апартаментолюбеца се изтича да изпее същата песен на бис, сляпо вярвайки, че предишния маймунджулък ще мине метър още един път. Което идва да ни каже, че всъщност не става дума за голям стратег, а за едно пишман мюре на демократизаторите (неслучайно Цвъки подлайваше като откачен за "руска агресия", висеше по молитвени закуски, въртеше джендър маневри и всякакви угодни на сахибите си номерца).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


5 апр. 2019 | 19:08Доколкото схващам прогнозата е отчайващо негативна и България я чакат черни дни. С две думи младите и тези ,които могат час по скоро да се изнасят извън тази обрулена страна , а старите и тези ,които не могат да избягат , да стискат зъби и да чакат края забравени от власти от бог. До там я докарахме след като допуснахме по върховете на държавата да се наместят лакоми и безскрупулни случайници , нагли партийни активисти , неподготвени ,без всякакви управленчески знания и умения пожарникари и физкултурници , псевдо патриоти и уж проевропейци . С две думи пяната на обществото с нашата активна помощ ни обязди и ще ни унищожи като народ .Мисля ,че всички ние , които имаме отношение към това своеобразно престъпление дължим на поколенията едно искрено и дълбоко извинение и поклон . Ако има поколения , разбира се.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


5 апр. 2019 | 19:08Доколкото схващам прогнозата е отчайващо негативна и България я чакат черни дни. С две думи младите и тези ,които могат час по скоро да се изнасят извън тази обрулена страна , а старите и тези ,които не могат да избягат , да стискат зъби и да чакат края забравени от власти от бог. До там я докарахме след като допуснахме по върховете на държавата да се наместят лакоми и безскрупулни случайници , нагли партийни активисти , неподготвени ,без всякакви управленчески знания и умения пожарникари и физкултурници , псевдо патриоти и уж проевропейци . С две думи пяната на обществото с нашата активна помощ ни обязди и ще ни унищожи като народ .Мисля ,че всички ние , които имаме отношение към това своеобразно престъпление дължим на поколенията едно искрено и дълбоко извинение и поклон . Ако има поколения , разбира се.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.