Езикът на омразата е не просто разпространен, той е разпространен в най-тежката си форма

Валерия Велева: Способни ли сме на осмисляне, преди да сме стигнали до затриване?

15915 | 11 окт. 2019 | 15:25

Този език на омразата опустошава душите ни, взривява всички пътища, които можем да имаме един към друг, разпалва огнища и създава пепелища, в които единението на нация умира.


"На 10-ти октомври около 23 часа в град Сунгурларе беше пребит в дома му съпругът на председателката на Младежко ДПС Сунгурларе Димитрина Събева. Три лица нахлуват в дома му с викове „Ние нали предупредихме съпругата ти да не се занимава с политика“ и „Каква работа имате вие българите в ДПС при тези турци?“.Следва тежък побой..."

Така звучи днешната декларация на ДПС по повод поредната проява на агресия у нас.

Друга партия пък се жали от агресия в Русе след ожесточен тв дебат.

С агресия бе набеден чиновник от МО в саботаж и държавен тероризъм.

С агресия бяха посочени лидерът на най-голямата опозиционна партия и държавният глава като проводници на чужда политика у нас. Агресията се стовари върху главите им, отключвайки с месеци злостни нападки и чудовищни обвинения.


Обикновено казваме, че по време на избори всичко може да се очаква: лъжи, измами, удари под кръста, бой, палежи.

Казваме го, за да оправдаем собствената си капитулация пред чудовищата, които ражда езикът на омразата.
Той е навсякъде. По улиците. В магазина. В квартала. В училището. В семейството. В парламента. За него няма почивен ден или вечерен час, той няма работно време.

Има го, защото ние му позволяваме да съществува.
Има го, защото ние сме съгласни да го слушаме, четем и виждаме.
Има го, защото не действаме срещу него!

Този език на омразата опустошава душите ни; взривява пътища, които можем да имаме един към друг; разпалва огнища и създава пепелища, в които изтлява единението на нацията.

30 години този език ни убива. Българското общество се примири с този начин на говорене, агресията стана норма на живот, превърна се в изява на надмощие там, където аргументите са мъртви.

Тази език на омразата е еманация на публична обърканост на едно общество, разделило се нормите на заедността.

През 1997 година Съветът на Европа дефинира езика на омразата като „всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи към, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист, ксенофобията и антисемитизма или други форми на ненавист, основани на нетолерантност, афиширана като агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинства, преселници и хора с мигрантски произход“.
Припомням това, за да подчертая, че отдавна имаме норма, която трябва да спазваме, но колкото повече времето минава, толкова повече се отдалечаваме от нея.

Защо?
Защото езикът на омразата се превърна в основа на политическото говорене при отсъствието на истинската политика.

Езикът на омразата се плисва от всички партии в предизборната кампания. Самите политици вкараха в публична употреба репертоара на враждебната реч, разбрана като конструиране на враг, освен от етнически или религиозно различния, но и от политическия опонент.

 

И тук трябва да припомним, че съгласно Наказателния кодекс проповядването или подбуждането към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, е престъпление.

Но това не пречи очернянето, публичният донос, враждебната реч, манипулираният факт и дори откровената лъжа да са ежедневие. Видяхме го днес, вчера, онзи ден... Всеки ден!  30 години!

Езикът на омразата е не просто разпространен, той е разпространен в най-тежката си форма – тази, която пряко насърчава насилие и създава усещане за заплаха у малцинствата, у дригия, у различния, у политическия опонент. А основните му говортели са те - политиците! За които изкуството на толерантността като шит срещу агресията е нещо недостижимо.

Само преди няколко месеца Институтът за социална интеграция представи резултата от наблюденията си за използването на езика на омразата в рамките на кампанията за Европейски парламент. Мониторингът отчете, че езикът на омразата в кампанията е бил непечеливш, контрапродуктивен. Тогава за безспорен призьор в използването на езика на омразата бе посочен Веселин Марешки. Той беше един от най-активните кандидати, обикаляше всички телевизионни формати и беше без никаква „цедка“ в бруталното си политическо говорене, но това не му отвори вратите на ЕП. Не по-малко агресивен беше представителят на „Атака“Георги Димов.


През последните години сме свидетели на неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умелото боравене с политически послания, опирайки се на всекидневната злост в публичната среда. Националистическите формации по-скоро търсят политически дивиденти в езика на омразата, за да надделеят над политическия противник.

Българското общество по дефиниция е толерантно, а и драматичната ни история е показала това. Но днес все повече се разделяме с това положително качество, втъкано в народопсихологията ни.

Днешната агресия, която ни залива отвсякъде, има няколко причини.
Липсата на чувство за общност, атомизирането на обществото поражда омраза към другия и радикализация в говоренето
Липсата на закони, защитаващи принципите на демокрацията, липсата на санкции, отсъствието на Справедливост и Възмездие, засилват езика на омразата.

Като прибавим към това тоталната липса на ред и законност в страната и тоталното отсъствие на ценностна система, виждаме как самата държава ни води към обществен разпад.

Псохолозите казват, че голямата част от хората в това общество са склонни да приемат безкритично езика на омразата не защото са убедени в правотата му, а защото търсят чрез него изкупителни жертви за собствените си нещастия и неуспехи.
Но и за това има виновни. И те са пак онези, овластените, чиято негативна енергия и комплекси създават нетолерантно общество.

Една вечер, в късните часове след разтърсващо представление на "Ревизор" разговярях с Мариус Куркински. Вглъбен в себе си, все още под въздействието на ролята, Мариус ми каза: "Непрекъснато убиваме всички около себе си с всички средства. Човекът е опрял до някаква ревизия и се нуждае от много голямо осмисляне, иначе ще се стигне до затриване. Страданието е много в нашия свят, омразата е много и нищо положително не виждам. Боя се да не сме мъртви души. Не случайно в кабинета на градоначалника е сложена картината на Страшния съд. Ние се нуждаем от това".

Да, вървим към Страшния съд.
С омразата, която ни прави да изглеждаме като мъртви души.

Преди 100 години Вазов написа:

 

ЛЮБОВ ТРЯБВА 
Почтено чувство е да негодуваш,
да бъдеш съдия над всички строг
и с реч от яд пламтяща да бичуваш
недъзи, слабости, разврат, порок.

Добро е нещо да жигосваш века,
греховний свят да теглиш ти на съд,
да фърляш злъчни клетви въз човека,
повтаряни, откакто е светът.

Но има нещо по - добро, о, брате,
от твоя гняв и благороден бес,
а то е: да обичаш - и туй подвиг свят е,
и много труден, много славен днес.

Да любиш - то е да знайш да прощаваш,
да имаш в себе си велика мощ;
да любиш - то е храбро да съзнаваш,
че си кат всички, можеби по -лош;

то значи ти да вярваш в тържеството
на божий луч у бедний человек,
не с дума - с дело да ратуваш с злото,
за язви вместо бич да имаш лек.

Да съди всякой знай - злият тоже…
Омразата - тя пълни днес света!
Тук требува любов! - тя само може
светия кръст да вземе на Христа!

 

Способни ли сме на осмисляне, преди да сме стигнали до затриване?


От категорията

Германско издание: Медведев излезе от тандемa, без да отговори на очакванията на либералите

-1576596488.jpg

Като председател на „Единна Русия“ той трябва да подготви тази партия за ...

17 ян. 2020 | 13:41

Боян Чуков: Путин взриви за пореден път плановете на либералните глобалисти

Боян Чуков-1542196322.jpg

Що се касае до коментарите в глобалните медии, няма никаква изненада. Колкото ...

16 ян. 2020 | 17:20

Новият руски премиер: бюрократ от кариерата без политически амбиции

Снимка ТАСС-1579263455.jpg

Правителствени служители и бизнесмени го описват като професионалист и ...

17 ян. 2020 | 14:14

Медиите в САЩ за оставката на руското правителство: Начало на нова конфигурация на властта

-1579099025.jpg

Новото правителство начело с технократа Мишустин може да помогне на Кремъл да ...

16 ян. 2020 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


16 окт. 2019 | 10:03Ако сдс и герб не бяха регистрирали дпс и дост, нямаше да им се налага на българите от Сунгурларе да стават еничари за пари! Съответно нямаше да се налага други българи да ги вкарват в пътя. Номера не е в антибиотиците а в това да не пиеш ледена вода! Анадън му Велева


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


checho


15 окт. 2019 | 18:32Няма да има език на омразата,ако законите са равни и важат за всички.Не може циганския етнос да върши най брутални престъпления ,а властта да се прави на две и половина.Е,кажете ми как да обичам циганите ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Muto


15 окт. 2019 | 10:46капитулация пред чудовищата, които ражда езикът на омразата Той е навсякъде. По улиците. В магазина. В квартала. В училището. В семейството. В парламента. Удобно пропускане на първопричината за такъв език на омразата: министър председателят Борисов, водещият негодник в словесната вакханалия заливаща страната.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


14 окт. 2019 | 01:42В коя друга държава премиерът ще каже два пъти, че при война ще избяга от собствената си държава и ще изостави народа си? Това поведение и тези изказвания са с изчерпан толеранс! Къде е опозицията с електората си да поиска оставка и да организира протести? Няма отново чака гражданите да и вършат работата, след този омерзителен гаф и самопризнание на дезертьора!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


12 окт. 2019 | 18:48И за потвърждение на смазващото чалгизиране на нашата най будна университетска младеж, вижте какво пише днес Недялко Славов: В ПУ П.Хилендарски има само оборна бездуховна стадна тишина .. ОБОРНА ТИШИНА ново понятие, което показва недвусмислено, че живеем в обор или кочина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


12 окт. 2019 | 18:42от националното богатство и приходи отиват в чужди ръце, след като на вържа на държавата стоиЗомбирането на народа ни г жа Велева е достигнало невероятни мащаби. И това не е случайно, а планирано действие. Алън Дълес го е обяснил детаилно. След като Славчо Трифонов не слиза години наред от екрана и чалгизира нацията, след като медиите ни са на 111 място, след като половината един ОБИГРАН ЛАКЕЙ, младото поколение е напълно изпердашено Всяка година прекарвам по 4 5 месеца в любимото ми Отечество и констатирам духовното и физическо пропадане. Имате възможност разгледайте темата от към причинната и страна и посочете виновниците, всичко друго е празни приказки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


12 окт. 2019 | 16:11Имаше време, когато гжа Велева наричаше Главатаря на Шайката политик и му занесе баница в МС. После даже го възвеличи като държавник. Сега нещо залита опозиционно и държи високо едно знаменце да види накъде духа вятъра. Не мога нито да се обединявам, нито съглашавам, дори и съешавам с една пасмина, която гласува за оперативно интересно лице с взривен джип и крещи по площадите "Искаме си Бойко !".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


12 окт. 2019 | 08:57Имало норма. А сега де, от кога трябва да се съобразяваме с нормите на Сорос? Имало го езика на омразата, защото не действали срещу него! ........... Ами айде задействайте се, от кога чакам крайни мерки за да се събуди българинът и да погне тези дето определяте нормите му. Мъртви души са тези, които се радват, че са роби и спазват спуснатите от разни сатанински съкращения, като ЕС, НАТО и ООН норми.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


12 окт. 2019 | 01:57Г жа Велева, темата е повече от злободневна, но омразата си има своите корени, своите причини и всеки може да ги изброи, а във вашия материал те просто отсъстват. А това е вече манипулация. Обществото ни е болно, то е корумпирано на всички нива. Т.Н. демокрация съгласно Алън Дълес извади у нас най грозните човешки недостатъци. Ние чупим вече всички негативни рекорди, с най голяма разлика между бедни и мръснишки забогателите лоефициентът на Джини.. Властта у нас вече 30 години не толерира, а насърчава всякакъв вид корупция. Щом такъв посредственик и патологичен лъжец управлява държавата нищо друго не може да се очаква. Да не говорим за пълната колонилна зависимост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


геЙрб - видими резултати


12 окт. 2019 | 00:35Аз съм милозлив човек, 130 кила бивш охранител, спасявал съм много пъти малки котета, бил съм хора отнасящи се враждебно към котки, дори в момента гледам едно такова което вече порасна, намерих го подхвърлено в една градинка, преди седмица направих къщичка за котка с три малки котенца които стояха под колите на един паркинг, щото нямаха къде да се скрият, НО добротата ми свършва моментално щом видя или чуя за герберасти!!! Такива, от мен ако зависи, бих ги унищожил до крак! Собственоръчно!!! Няма как да се отнасям по друг начин към паразитите от опг шайката! Единение ли, ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


геЙрб - видими резултати


12 окт. 2019 | 00:21Този език на омразата опустошава душите ни, взривява всички пътища, които можем да имаме един към друг, разпалва огнища и създава пепелища, в които единението на нация умира. Абе какво единение бълнувате, единение с ГЕРБЕРАСТИ, С ШАЙКАТА, НЕ БЛАГОДАРЯ!!! От години игнонрирам комшии герберасти, въобще не желая какъвто и да било контакт с такива индивиди, за мен тези хора не съществуват!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


12 окт. 2019 | 00:12Езика на омразата е официалния език на Позитано....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


11 окт. 2019 | 21:29Абе госпожо Велева ,ти май че копираш грантаджийските думи на международният престъпник Сорос .Неговите грантаджии използват на лягане и ставане думите език на омразата , расист , ксенофоб , фашист и други подобни епитети .И тези думи са използвани за хора който не са съгласни със неолибералните ,либералните и глобалиските идеи .Та за да не те сложа във графата сорос грантаджиика смени си речника .А език на омразата ще има докато има бандити и разбойници във България които налагат геноцид над народа и прокарват закони на други държави които противоречат на Българските национални интереси . И езикът на омразата е отдушник и съпротива срещу несправидливостта срещу народа на България .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


11 окт. 2019 | 21:25Абе госпожо Велева ,ти май че копираш грантаджийските думи на международният престъпник Сорос .Неговите грантаджии използват на лягане и ставане думите език на омразата , расист , ксенофоб , фашист и други подобни епитети .И тези думи са използвани за хора който не са съгласни със неолибералните ,либералните и глобалиските идеи .Та за да не те сложа във графата сорос грантаджиика смени си речника .А език на омразата ще има докато има бандити и разбойници във България които налагат геноцид над народа и прокарват закони на други държави които противоречат на Българските национални интереси . И езикът на омразата е отдушник и съпротива срещу несправидливостта срещу народа на България .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


11 окт. 2019 | 19:25"Език на омразата" стана идеологическо клише, което вече не казва нищо особено и изобщо не се съчетава с позицията на искрения и чужд на клишета М. Куркински. У нас няма политически елит, а банда неграмотници си е присвоила и властта, и езика и върти този език на шиш. В сайта си разлистете, за да видите по колко лъжи и обвинения за "гадове" и "главанаци" се публикуват ежедневно. И стихотворението на дядо Вазов най добре го изпратете на премиера, защото злоупотребата с езика той я превърна в норма, с помощта на подмандатните си медии, разбира се.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.