Президентът трябва да е онзи фактор на съгласието, което да ражда най-правилните решение

Валерия Велева: За жалост, Радев влезе в собствения си капан

38456 | 5 ян. 2021 | 17:48

Изборът на датата за вота трябва да е мотивиран акт, да стъпва на анализите от всички данни и да бъде намерена пресечната точка, която да удовлетворява всички. Когато се взима такова важно решение, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да бъде обсъдено с обществото.


На 7 декември 2020-а президентът Румен Радев с тон на категорична убеденост заяви, че "изборите трябва да бъдат проведени в срок" и посочи датата от този срок - 28 март.
Каза го, без да е провел НИКАКВИ предварителни консултации, нито с политически сили, нито със здравни експерти. Не се опря дори на социологически проучвания, с които да тества общественото мнение. Не се и мотивира защо избра първата възможна неделя за парламентарните избори, след като Конституцията дава срок до 28 май.

Още тогава написах, че това е крайно необмислено решение, защото избори на 28 март в условията на коронакриза и неизвестността от ваксината предполага ниска избирателна активност, която ще делегитимира бъдещите участници в парламента. Да не говорим, че страхът от заразата убива всяка възможност за провеждането на нормална предизборна кампания, което пък дава предимство на ГЕРБ с цялата държавна машина и без кампания да спечели вота.

Радев не реагира, реакциите на решението му бяха крайно отрицателни, а политическите сили (доволи или не от посочения 28 март) приеха думите на президента почти като указ и се пренастроиха за избори в този срок.

И ето днес, месец по-късно, Румен Радев, се сети да се консултира с експерти за датата на вота.
Точно 20 дни преди да издаде указа за разпускане на парламента и насрочване на редовните парламентарни избори държавният глава реши да пита здравните власти каква е ситуацията в държавата със заразените, с ваксините и т.н. И даде знаци, че е възможно посочената от него дата да бъде преосмислена.
Това обаче е рисков ход с вероятността за понасяне на имиджови щети.

Защото обявяването на една дата за вота и в последствие провеждане на консултации по този въпрос, е като слагането на каруцата пред коня.

Ако Радев не се отметне от решението си за 28 март - всички изказани досега опасения за рефлекцията върху изборите остават в сила.
Ако пък отложи датата за средата на април, каквито сигнали идват от екипа му, ще попадне под ударите на управляващите. Как ще мотивира промяната на решението си? С данните от пандемията, които днес получи от НОЩ? От тях личи, че ковид-ситуацията е все така критична и няма светлина в тунела на неизвестностите.
Както тогава, така и сега никой не може да каже точно какво ще се случи нито през март, нито през април, нито през май, та той да избере най-точната дата за едни избори.

Проблемът е, че когато се взима такова важно решение, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да бъде обсъдено с обществото. Изборът на датата, в която гражданите са призовани да отидат до урните, трябва да е мотивиран акт, да стъпва на анализите от всички данни, факти и да бъде намерена пресечната точка, която да е приемлива за всички страни.


Да, трудно е да се удовлетворят интересите и на управляващите, и на опозицията, на парламентарните и извънпарламентарни сили, но именно президентът трябва да е онзи фактор за намиране на съгласието, което да ражда най-правилните решения. С политически нюх, с мъдрост, с подадена ръка към всички. А не с диктат от позицията на поста, с който политиците и партиите (по конституция) трябва да се съобразяват. 

Впрочем, Радев е първият държавен глава от 30 години насам, който посочи дата на избори, без консултации с политическите сили.

Сега сме в пика на страховете на хората и колкото повече се увеличават безпокойствата им, толкова се снижава вероятността да отидат до урните.

Днешните консултации са закъснели и в някаква степен вече безмислени, защото те не дават нито един нов щрих към здравната картина на страната. И, както се видя, с нищо не помагат на държавния глава. Спорът със здравните експерти, който изкристализира след тричасовите дискусии - дайте първо план за мерките при провеждане на изборите, а после ще определим дата за вота, или - първо, посочете дата, за да ви дадем план, води до задънена улица.

Затова и на Радев ще му бъде трудно да вземе каквото и да решение.
За жалост, капанът за него щракна на 7 декември 2020-а.

 


От категорията

Най-скандалният парламент тръгва към историята - с антинаграда за цялостно творчество!

-1593267964.jpg

България е парламентарна или фейсбук-република? Откъде накъде промените в ...

5 март 2021 | 14:18

Експерт: Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

-1572360961.jpg

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за ...

5 март 2021 | 13:29

Изследователски център "Спектър": Джипката на Борисов задържа ерзията в доверието към ГЕРБ

-1614959808.png

Извън лидерското присъствие на Нинова в БСП липсват ярки партийни и граждански ...

5 март 2021 | 17:54

Мирела Костадинова: Литературният критик Нешо Бончев показва правилата на превода

Нешо Бончев-1614955700.png

Той критикува превода на "Илиада" направен от Григор Пърличев, който ...

5 март 2021 | 16:43