Сензационно разкритие пред Епицентър.бг

Васил Василев: Хитлер удря шамар на цар БорисIII, след отказа му да изпрати войски на Източния фронт

114890 | 11 май 2016 | 12:51

Причината за внезапната смърт на Борис III е, че той-родственикът на най-старите кралски фамилии в Европа не е могъл да преглътне, че един ефрейтор, когото при това презира, може да си позволи да го оскърбява, ругае и удря, е версията на Георги Ханджиев


Васил ВАСИЛЕВ

 

Прочетох в Епицентър.бг тезата на един от немските биографи на Хитлер в която, в съответствие с модните сега тенденции, вината за смъртта на Борис Трети се прехвърля на Москва.

 

Версията, която Ви предлагам, не претендира да бъде абсолютната истина.

Но тя изглежда напълно достоверна, защото произлиза от един от най-доверените хора на царя,  който е бил неотстъпно до него при последната му среща с Хитлер.

 

Не е известна досега, защото този човек - д-р Георги Ханджиев, Маршал на двора, началник на дворцовата канцелария, главен външнополитически съветник на Борис Трети е бил пословичен с дискретността си, винаги е бил в сянка и никога, при никакви обстоятелства не говори за каквото и да е било относно служебните си задължения. Той запазва тази си дискретност дори при разпита пред Народния съд и не казва нито един упрек към Борис Трети.

 

Д-р Ханджиев разказва тази версия единствено на неговата племенница и моя майка Дора Ханджиева, по мъж Василева, която я беше споделила само с мен.
 
Версията е следната:

 

Д-р Ханджиев придружава царя  на последните разговори между Борис и Хитлер, но не и на заключителната среща между двамата, която, по искане на  домакина, е била на четири очи. На тази среща Хитлер отново настоява България да прати войски на Източния фронт и ешелони с евреи към лагерите. Борис отново отказва. Д-р Ханджиев е бил в предверието на кабинета на Хитлер и долавя крясъците му по време на срещата, продължила доста повече от обичайното. Царят излиза пламнал и тръгва, без да каже дума. Но в самолета, докато разговарят за  срещата и резултатите ѝ,  разкрива на своя съветник как Хитлер се разбеснява дотам, че си позволява да го удари.
 
Д-р Ханджиев разкрива тази сцена на майка ми малко преди да го арестуват от Народния съд. Вероятно е предполагал какво може да го очаква и понеже синовете му са били още малки, разказва впечатленията си на майка ми, на която, след като тя остава сирак от Първата световна война, той става настойник, покровител е с която се е държал като с дъщеря.

Според него причината за внезапната смърт на Борис III е, че царят, аристократът, родственикът на най-старите кралски фамилии в Европа не е могъл да преглътне, че един простосмъртен ефрейтор, когото при това презира,  може да си позволи да го оскърбява, ругае и удря.

 

Борис III е не само смазан от скандала, той споделя пред своя съветник още в самолета, че един цар не може да преглътне такова унижение. Но в същото време той вижда и безизходицата, в която е изпаднал, вижда краха на Германия, осъзнава историческата си грешка  и рухва от непоносимия товар. Дълбокото му отчаяние, чувството, че не може нито да реагира на унижението, нито да го преглътне, съзнанието за пропастта, в която е вкарал България очевидно му идват непосилно много и сърцето му не издържа.
 
Като съветник и доверено лице на царя д-р Георги Ханджиев е арестуван след 9 септември 1944 г., съден от Народния съд, осъден на смърт и разстрелян на 1 февруари 1945 г. веднага след княз Кирил.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47