Необходимо е бързото преминаване на съвременно въоръжение, смята руският президент

Путин: Най-новото ни оръжие ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика

30116 | 18 дек. 2018 | 17:09

Сериозни стъпки са направени в развитието на най-новото, нямащо аналог в света оръжие, изтъква държавният глава


Най-новото оръжие, което е обезпечило сигурността на Русия за десетилетия напред, ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и "Фокус".


„Сериозни, пробивни стъпки, бяха направени в развитието на най-новото в света оръжие, което няма аналог и за което говорих в посланието си пред Федералното събрание на 1 март тази година“, заяви държавният глава. „Нашите нови системи, надявам се, ще накарат да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка и агресивна риторика“.
Путин добави, че всички видове и родове войски на Русия през 2018 година са се развивали балансирали и по план и ядрената триада на страната е укрепена.


„Всички видове и родове войски се развиваха балансирано, в съответствие с приетите планове и новата Държавна програма за въоръжение бяха снабдени със съвременни образци оръжие и техника“, заяви президентът. „Значително бе укрепена и ядрената триада, която играе ключова роля за запазването на глобалния паритет“. По неговите думи, делът на съвременното въоръжение тук е вече 82%.
Путин, обръщайки се към офицерите от Министерството на отбраната на Русия, подчерта, че укрепването на отбранителната способност, сигурността на Русия и защитата от външни заплахи остава ключова задача. Той подчерта тяхната изключително жизнена важност, която, по думите на президента, добре разбират всички политически сили и цялото общество.


Държавният глава предложи да се подложи на обсъждане, как е вървяло военното строителство през 2018 година и да се определят бъдещите приоритети. Президентът благодари на всички, които са взели участие в системната и последователна работа по модернизацията на армията и флота.

Въоръжение, способно да преодолява ПРО

Освен това, руският президент поиска Въоръжените сили на Русия да бъдат оборудвани по-бързо със съвременни оръжейни системи, способни да преодоляват перспективните системи за Противоракетна отбрана (ПРО).


Сред приоритетите за идната година държавният глава назова по-нататъшното укрепване на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили. „Трябва да преминем по-бързо към съвременното въоръжение, което има по-големи възможности за преодоляване на перспективните системи за ПРО. На ред е серийното производство и доставка в армията на ракетния комплекс с глобален обсег „Авангард“, заяви Путин.
Като цяло, руският президент посочи необходимостта, предвид съществуващите рискове, да се продължи курса на развитие на армията и флота, както и да се съхранят високите темпове на военното строителство от последните години.


За първи път за създаването на хиперзвуковия „Авангард“ Путин разказа на 1 март в своето обръщение пред Федералното събрание. Малко по-късно, по време на „Директната линия“ на 7 юни 2018 година, държавният глава съобщи, че системата все още се намира в промишлено производство и се планира тя да бъде доставена на ВС на РФ през 2019 година. Първоначално носител на стратегическото хиперзвуково оръжие ще бъде ракета УР-100Н УТТХ, а в последствие – най-новата тежка ракета „Сармат“.


Както съобщи на 17 декември в интервю пред печатния орган на ВС на РФ „Красня звезда“ командващият Ракетните войски със стратегическо назначение Сергей Каракаев, първите ракетни комплекси „Авангард“ с хиперзвуков блок ще застъпят на бойно дежурство през 2019 година в Домбаровското съединение в Оренбургска област.

Използване на новите видове оръжие

Въоръжените сили на Русия по време на учения трябва да отработят използването на новите видове оръжия и нестандартните ситуации в боя. Такава задача постави Владимир Путин.


„Програмата на ученията, далечните морски походи, трябва да отчитат нестандартните ситуации, най-съвременните форми и методи за водене на бой, както и отработването на използването на новите видове и типове въоръжение и техника“, заяви държавният глава. Той отбеляза, че понастоящем успехът на бойното поле „се решава буквално за секунди“, във връзка, с което „е важно да се скъси времето за взимане на решения“ във всички звена – от висшите офицери до младшия команден състав, за което е нужно да се усъвършенства системата за управление и връзка, разузнаването и радиоелектронната борба.

 


От категорията

Над 20 държави изпратиха помощ в опустошената столица на Ливан (ВИДЕО)

Кадър: Туитър-1596707407.jpg

Продължават спасителните операции в търсене на оцелели под развалините. Десетки ...

6 авг. 2020 | 12:49

Facebook и Twitter изтриха изказвания на Тръмп (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1596699245.jpg

Социалните мрежи определиха твърденията на американския лидер като „вредна ...

6 авг. 2020 | 10:32

Разузнаването на САЩ проучва данни за създаването на завод за обработка на уран в Саудитска Арабия

-1510325878.png

Това може да доведе до начало на производство на ядрени ресурси, които по-късно ...

6 авг. 2020 | 14:46

Пълна шестдневна карантина е обявена в Мелбърн

Полицаи патрулират по пустите улици на Мелбърн Кадър: Туитър-1596708231.jpg

Затворени са повечето магазини и предприятия, което поражда опасения от ...

6 авг. 2020 | 13:03