Снимки: Правителствена информационна служба

Ще инспектира и строежа на автомагистрала "Европа"

Вучич пристигна в България. Борисов му показва строящия се "Балкански поток" (ВИДЕО)

4025 | 1 юни 2020 | 08:39

С Борисов ще обсъждат двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна свързаност, както и европейската перспектива на западната ни съседка.

Снимки: Правителствена информационна служба-1590995936.jpg-1590996520.jpg-1590996499.jpg-1590995794.jpg-1590995586.jpg

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който пристигна на еднодневно посещение в България по покана на премиера. Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София. След кратка двустранна среща Вучич и Борисов се качиха на хеликоптера, за да инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Това съобщи правителствената информационна служба.

 

По време на срещата премиерът Борисов и президентът Вучуч изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Министър-председателят Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“.


„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница. „Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината“, посочи премиерът.

 

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

 

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

 

„Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. „След малко заедно ще видим мащабите на строителството“, обърна се премиерът Борисов към президента Вучич.
След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд. 

 

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на месец ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари месец тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“.

 

Отличните двустранни отношения между България и Сърбия бяха потвърдени и при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Белград през 2019 година, когато президентът Вучич удостои българския премиер с най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“ за изключителните заслуги на Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете държави.

 

 Вучич пристигна в България. Борисов му показва строящия се "Балкански поток"

С Борисов ще обсъждат двустранните отношения с акцент транспортна и енергийна свързаност, както и европейската перспектива на западната ни съседка.

От категорията

Жителите на 22 кметства и 2 общини избират кмет

Жителите на 22 кметства и 2 общини избират кмет -1601186088.jpg

Вотът е насрочен с указ на президента Румен Радев. Изборният ден започна в 7.00 ...

27 септ. 2020 | 08:53

Караянчева блесна в Лом: Който не харесва магистралите на Борисов, да ходи пеш! (ВИДЕО)

Караянчева в Лом: Който на харесва магистралите на Борисов, да ходи пеш!-1601139756.png

Междувременно при пристигането си в Лом, жителите на бедното градче останаха ...

26 септ. 2020 | 19:57

Тома Биков: Радев няма да бъде преизбран, а Цветанов ще остане извън парламента

-1601139673.jpg

Очаквам да има много тежко напрежение между президента и БСП, а това ще му ...

27 септ. 2020 | 10:26

Гергов под карантина: За миг животът ми се преобърна и разбираш кое е важното и кое е преходното

Гергов под карантина:За един миг животът ми се преобърна и разбираш кое е важното и кое е преходното-1601190629.jpg

По тази причина Гергов пропуска 50-ия конгрес на БСП, тъй като трябва да ...

27 септ. 2020 | 10:09