Снимка Кадър Телевизия "Блумбърг"

В новата ситуация политиката се смята за бизнес, а светът - за корпорация, смята анализаторът

Проф. Анна Кръстева: САЩ разграждат глобалния ред, който десетилетия наред изграждаха

12158 | 4 юни 2018 | 10:48

Навлязохме в ситуация, където се обявява война на най-близките съюзници, а в същото време след броени дни ще се сключва мирен договор с най-силния враг, коментира действията на Вашингтон политологът


САЩ допуснаха сериозна грешка като намесиха и елемента национална сигурност в своите действия. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ на телевизия "Блумбърг". Тя коментира новите мита, наложени от Вашингтон върху вноса на алуминий и стомана, които засегнаха и близки съюзници на Америка като Канада и ЕС.

 

"Нека не забравяме един основен аргумент, по който абсолютно се разлетяха позициите. Него считам за основната грешка на САЩ. Те вкараха елемента национална сигурност. И в Канада Трюдо много остро реагира като каза, че е смехотворно и обидно Канада – най-верният и близкостоящ съюзник на САЩ, да бъде третиран като заплаха за националната сигурност на САЩ“.

Политологът каза, че светът навлиза в нова епоха, в нов глобален ред, който се характеризира с дълбоки промени, не с изключения, не просто с мита, а с радикални промени.

„Първата е управлението на политиката като бизнес, второ е схващането на света като корпорация, където има конкретна печалба. Третото е може би най-впечатляващото – навлязохме в ситуация, където се обявява война на най-близките съюзници, а в същото време след броени дни ще се сключва мирен договор с най-силния враг. Като обобщение на всичко това виждаме САЩ да разграждат глобалния ред, който самите те десетилетия наред изграждаха“.

Ситуацията в света е много динамична и изключително сложна с две полярни разбирания за това що е търговска война, добави проф. Кръстева.

 

„Тръмп казва „търговските войни лесно се обявяват, лесно се печелят и трябва по-често да ги ползваме“. На другата страна е ЕС, където Тръмп има един радикален приятел и противник едновременно – Макрон. Той много драматично отговори на предизвикателството на САЩ като каза, че търговските войни не са невинни и лесно могат да прераснат във войни“.

Действията на американския президент доведоха до ответна реакция от страна на ЕС.

„Това беше почти единственият казус, в който Европа заговори с единна позиция. Това не означава непременно с един глас, защото двата характерни гласа на ЕС – Макрон и Меркел, прозвучаха все пак по различен начин. Макрон играе едновременно двете игри, както и Тръмп – на най-ярката конфронтация и на поддържане на контакта. Меркел е, както обикновено, по-разумният глас – тя казва, че не трябва да се стига до ескалация на напрежението. А и Германия е най-засегната с автомобилите, които са най-големият износ на страната в САЩ“.

По думите на експерта в ситуацията „реално има един голям играч“ и той е Китай.

"Защото, ако има дисбаланси, а такива ще има – става въпрос за стотици милиарди долари, те се дължат на Китай, като огромен глобален свръхпроизводител, който дърпа цените надолу и създава тези дисбаланси“.

 

Запитана в този контекст дали не е дошло време да се свалят санкциите срещу Русия, проф. Кръстева смята, че това би било недалновидна крачка на слабост. "Русия винаги печели от всякакви разклащания на североатлантическото пространство", посочи тя. Анализаторът подчерта отново, че ядрото на глобалните дисбаланси не е Русия, а Китай. Търговската война, започната от Тръмп обаче ерозира доверието между САЩ и ЕС.

 

 

 


ОЗК

От категорията

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

Христо Казанджиев-1632138404.jpg

България ще продължи да разчита в много голяма степен на въглищните си ...

20 септ. 2021 | 14:45

Доц. Григор Сарийски: Очаквам двуцифрена инфлация до края на годината

-1580638863.jpg

"При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни ...

20 септ. 2021 | 14:13

АТДБ с разяснителна кампания преди началото на отоплителния сезон

-1591696412.png

Инж. Кремен Георгиев подчерта, че целта им е да се избегне забавено пускане на ...

23 септ. 2021 | 11:56

БДЖ вдига цените на билетите заради поскъпването на тока

-1602749282.jpg

Относителният дял на електроенергията в общите ни разходи е 21%

23 септ. 2021 | 08:22